Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε άτακτη υποχώρηση blue chips & περιφέρεια

Παραμένει η πίεση σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Αντιδρούν Αγροτική και Μυτιληναίος, ενώ σε υψηλά διαμορφώνεται η τιμή της 3E όπως επίσης των μετοχών λιμενικών φορέων και των επιχειρήσεων ύδρευσης. Απώλειες καταγράφουν περίπου 197 τίτλοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε άνοιγμα χαμηλότερο κατά 0,17% παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που χθες τη… γλίτωσε, παραμένουν οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τις τράπεζες αντιστέκεται σχετικά η Εθνική (χαμηλότερα στα 46,30 ευρώ, με -0,9%), σε αντίθεση με τις Eurobank, Πειραιώς, Marfin, Κύπρου και Alpha Bank που χάνουν μέχρι και 3,5%.

Από τον κλάδο ξεχωρίζει η Αγροτική, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια, με την τιμή να προσεγγίζει εκ νέου τα 4 ευρώ (3,1%).

Αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η κυβερνητική πλευρά δεν έχει και πολλές επιλογές εισηγμένων, όπου διατηρεί υψηλό ποσοστό συμμετοχής και από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει πολύτιμο ρευστό για τα δημόσια ταμεία. Γιατί καλά είναι τα… λιμάνια και τα… νερά, αλλά έσοδα χωρίς τράπεζες ή χωρίς κάποιο ”φιλέτο” του Δημοσίου (λόγου χάρη ΔΕΗ, ΟΤΕ) δεν μαζεύονται.

Δεν είναι τυχαίο πως στην προοπτική διαμόρφωσης μιας καλύτερης αποτίμησης για την Αγροτική ποντάρουν και γνωστοί ισχυροί επενδυτικοί οίκοι.

Κατά την εκτίμησή μας, βραχυπρόθεσμα το στοίχημα παίζεται για τον FTSE 20 πέριξ της περιοχής των 2.720 μονάδων, καθώς η στάση των ξένων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία που θα έχει σήμερα η Νέα Υόρκη.

Από πλευράς συναλλαγών, αυτές παραμένουν υψηλές για μετοχές όπως 3E, ΕΥΔΑΠ, με αμφότερες να κινούνται σε νέα υψηλά, Τιτάνα που δίνει αντίδραση υψηλότερα των 32,3 ευρώ, βεβαίως για την ΕΥΑΘ, λίγο χαμηλότερα των 8 ευρώ, τον Μυτιληναίο που παλεύει στα 15,12 ευρώ (+1,5%), τις ΟΛΠ-ΟΛΘ αλλά και τις Lavipharm, Αττικής, Sprider, μέχρι και την Creta Farm (5,7%).

Σημαντικά κεφάλαια τοποθετούνται και στη μετοχή της ΕΒΖ, προς τα 4,94 ευρώ, στον τίτλο της ΑΕΓΕΚ και σε ελάχιστες ακόμη περιπτώσεις.

Λίγο μετά τις 14:00 ο FTSE 20 διαμορφωνόταν στις 2.719 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 1,3% στις 5.140 μονάδες, ενώ με απώλειες εμφανιζόταν η διακύμανση 200 μετοχών.

Στις 40 ανερχόταν ο αριθμός όσων αντιδρούσαν ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v