Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεξαρτήτως κλίματος οι ίδιοι πρωταγωνιστές

Με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης, η Σοφοκλέους ακολούθησε τις απώλειες που κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους οι διεθνείς αγορές. Υπό σημαντική πίεση ο τραπεζικός κλάδος (-2,27%), οι δημοπρασίες ακύρωσαν κάθε προσπάθεια περιορισμού των απωλειών, νέο ιστορικό υψηλό για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Coca Cola.

του Θ. Σταυρόπουλου

Μετά τη χθεσινή ανοδική κίνηση, σήμερα η Σοφοκλέους έδειξε να υποχωρεί άτακτα, εν μέσω αρνητικού κλίματος και ανησυχιών, που τους ενδυναμώνουν τόσο η ασταμάτητη κούρσα του πετρελαίου όσο και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν στις αγορές εμπορευμάτων ο χρυσός και όχι μόνο.

Ήταν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, στην οποία δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις (ο Γ.Δ. κινήθηκε σε εύρος 78 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 5.207,44 και χαμηλό τις 5.129,8 μονάδες) με την αρνητικότερη έκπληξη να έρχεται στο τέλος από τις δημοπρασίες, οι οποίες ουσιαστικά ακύρωσαν κάθε προσπάθεια συμμαζέματος των απωλειών του δείκτη και οι οποίες ήταν αποτέλεσμα αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας, όπως Alpha Bank, MΡΒ, και αρκετοί άλλοι πολύ κοντά σε αυτό.

Βεβαίως, αυτό δεν εμπόδισε τους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών να συνεχίσουν να διακρίνονται και έτσι τα νέα ιστορικά υψηλά για Coca Cola, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ ήλθαν περίπου φυσιολογικά, έστω και αν και αυτοί οι τίτλοι έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Είναι πασιφανές ότι στην παρούσα φάση και με τη μεταβλητότητα να δηλώνει παρούσα διεθνώς, στη Σοφοκλέους επιχειρείται κίνηση διαμόρφωσης αγοράς επιμέρους τίτλων και όχι δεικτών.

Κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, έστω και αν σε αρκετές μετοχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρχίσει να υπάρχει ”άρωμα υπερβολής”.

Τεχνικά και όσον αφορά στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η σημερινή συνεδρίαση ”κατέστρεψε” τα όποια ίχνη συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού ο εν λόγω δείκτης έχασε εξαιρετικά εύκολα τόσο τη στήριξη στις 2.760 όσο και αυτή στις 2.730 μονάδες, ενώ το -2,27 του τραπεζικού δείκτη ασφαλώς και δείχνει τους υπαίτιους της σημερινής καθίζησης.

Από κει και πέρα οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.704 – 2.689 και 2.675 μονάδες, όμως, κλείσιμο χαμηλότερα των 2.704 μονάδων θα έχει χαλάσει σε σημαντικό βαθμό τη διαγραμματική απεικόνιση.

Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.745 και 2.764-70 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αρκετούς από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους να κλείνουν με τουλάχιστον σημαντικές απώλειες, όπως Alpha Bank (-4,22%), και ΜΡΒ (-4,14%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισαν τη συνεδρίαση Πειραιώς και MIG.

Επίσης, σημαντικές απώλειες για την Τρ. Κύπρου (-2,69%), ενώ απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΕΧ, ΕΛΠΕ, Eurobank και ΤΤ.

Με αρνητικό κλείσιμο Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Εθνική και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ιntralot, Motor Oil.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τον Τιτάνα και αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, Coca Cola, Αγροτική (κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, αυξάνοντας σημαντικά τις ημερήσιες συναλλαγές).

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών στην αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους ασφαλώς περισσότερο απαισιόδοξους και τις τελευταίες πράξεις κοντά στα χαμηλά ημέρας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα Συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να αυξήσουν τις υποτιμήσεις, αλλά και τις συναλλαγές.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε καθαρά με πτωτικές διαθέσεις (καθώς η Σοφοκλέους έδειχνε πως έστω και με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης, θα ακολουθούσε τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι περισσότερες διεθνείς αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους), προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 5.129 μονάδες, από κει και πέρα σημειώθηκε απόπειρα σχετικού συμμαζέματος που έφερε τον δείκτη στις 5.159,9 μονάδες (16:25) για να έρθουν οι τελευταίες πράξεις και οι δημοπρασίες και να τον στείλουν να κλείσει σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.133,33 μονάδες, με απώλειες 1,42%, ενώ ο τζίρος σαφώς αυξημένος, ξεπέρασε τα 360 εκατ., από τα οποία τα 65,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 173 πτωτικών και παρά το αρνητικό κλίμα, 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5 έως 19,44%.

Ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, αίσθηση προκάλεσαν οι τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες σε Φουρλή (-5,52%), Μηχανική (-5,49%), Αβακα (-5,12%), Σελόντα (-5,08%), Μέτκα (-5%) και Τέρνα (-4,52%).

Αντίθετα, από τους θετικούς πρωταγωνιστές, πόσιμο και αλμυρό νερό συνέχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δίνοντας τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΛΘ (+9,03%, ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και στα 40 ευρώ), ΟΛΠ (+7,3%), ΕΥΔΑΠ (+4%) και ΕΥΑΘ (+2,43% με εντυπωσιακές συναλλαγές και κλείσιμο σαφώς χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Πλην των σταθερών πρωταγωνιστών των τελευταίων συνεδριάσεων, διακρίθηκαν ακόμη ΕΒΖ, Creta Farm, Εβροφάρμα, Κρι Κρι, Ridenco, Microland, Μεσοχωρίτη, Alco, Τεγόπουλος, Nexans.

Με τη μεταβλητότητα παρούσα, κάθε πρόβλεψη ακόμη και για τη βραχυπρόθεσμη τάση καθίσταται τουλάχιστον επισφαλής.

Αφού οι διαθέσεις των εμπλεκομένων αλλάζουν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Πιθανόν να χρειάζονται προσοχή οι τίτλοι που εμφανίζουν διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων ή και ”αναρχοαυτόνομης” κίνησης σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v