Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθαρρυντικές οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις

Με την καταγραφή νέων υψηλών, πακέτα κοντά σε… κορυφές μετοχών του 20άρη και με αντίδραση τραπεζικών τίτλων και ενός ευρύτερου μέρους του ταμπλό κινείται προς τις 5.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Με την αγορά να προεξοφλεί στο… ταμπλό αρκετές κινήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα. Ανοδική πρεμιέρα για την Pasal.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικτές τάσεις επικρατούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, στην Αθήνα όμως, έστω και με… καθυστέρηση μίας συνεδρίασης, το Χ.Α. αντιδρά προς τις 5.180 μονάδες.

Με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να κερδίζει έδαφος, με βασικές μετοχές του 20άρη να συνεχίζουν υψηλότερα και με θετική απόδοση την οποία διαμορφώνουν περίπου 120 μετοχές.

Το ότι η μέχρι τώρα αντίδραση της αγοράς δείχνει να ισοκατανέμεται σε δείκτες και σε κατηγορίες εταιριών και αποτίμησης αποτελεί την ενθαρρυντικότερη ένδειξη, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Αυτό γιατί οι συναλλαγές των περίπου 37 εκατ. ευρώ στα πρώτα 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης, εκτός των άλλων, ”κρύβουν” πακέτο 62.375 μετοχών της 3E στα υψηλά των 30,71 ευρώ, σημαντικές συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ στα υψηλά των 24,02 ευρώ για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ στα 4 ευρώ για την Αγροτική Τράπεζα, ζήτηση για τη Σιδενόρ στα 10,24 ευρώ, συντήρηση της αντίδρασης προς τα 32,54 ευρώ για τον Τιτάνα, υψηλό τζίρο σε ΑΝΕΚ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τεγόπουλο, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil και σε ορισμένες ακόμη εταιρίες.

Η ανοδική τάση ισχυροποιείται σταδιακά μετά τα πρώτα αναγνωριστικά 30 - 35 λεπτά, με τη νεοεισαχθείσα Pasal να φτάνει στα 6,08 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δύο πακέτων που πέρασαν στα 6,02 ευρώ ανά μετοχή).

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το ότι συντηρείται η ανοδική φορά για τη μετοχή του Μυτιληναίου, που από πλευράς συναλλαγών έρχεται δεύτερος, μετά την Εθνική, και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες των 15,3 ευρώ.

Για τη συντηρούμενη άνοδο της μετοχής της 3E, χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Προεξοφλούν, κατά την εκτίμησή τους, ουσιαστική επιχειρηματική κίνηση από την πλευρά του ομίλου, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την εξαγορά ακόμα μίας εταιρίας στον τομέα του νερού ή των χυμών. Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Δώρος Κωνσταντίνου, έχει προσδιορίσει μικρότερο μέγεθος πιθανής εξαγοράς από εκείνο της ρωσικής εταιρίας φρουτοχυμών Multon, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με την The Coca Cola Company τον Απρίλιο του 2005 και κόστισε 202 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλές συναλλαγές στη μετοχή των ΕΧΑΕ αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς σε τοποθετήσεις επίσης ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων που προεξοφλούν επιχειρηματικές συνέργιες μέσα στους επόμενους έναν - δύο μήνες.

Είνα πάγια εκτίμηση των ίδιων πηγών πως αργά ή γρήγορα η ΕΧΑΕ θα αποτελέσει αντικείμενο εξαγοράς.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε μετοχές θυγατρικών της Βιοχάλκο, με τη Σιδενόρ να αντιδρά 1,2%. Στον όμιλο, κατά την εκτίμησή μας, κυοφορούνται επιχειρηματικού χαρακτήρα εξελίξεις, με πολύ πιθανή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή είτε μεμονωμένα στη Σιδενόρ είτε σε Σιδενόρ-Σωληνουργεία Κορίνθου.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 40 - 45 λεπτών, ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει η μετοχή του Υγεία. Ο τίτλος έχει μαζευτεί σε τιμές χαμηλότερα των 3,9 ευρώ, ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα και επιχειρηματικά ο σχεδιασμός του θα φανεί μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Στις 11:15 ο Γενικός Δείκτης ξεπερνούσε τις 5.180 μονάδες (0,96%), με την Alpha να αντιδρά 2,7% στα 24,70 ευρώ, τη Marfin 1,6% στα 8,94 ευρώ, την Εθνική να περνά και πάλι πάνω από τα 47 ευρώ και με τους αγοραστές (ισχυροί εφοπλιστικοί κύκλοι) να παραμένουν ενεργοί υψηλότερα των 5,1 ευρώ στη μετοχή της Γενικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v