Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα επιμέρους το ενδιαφέρον

Πρόγευση για το 2008 δίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα επιμέρους. Το ”χαρτί” των ΔΕΚΟ ”παίζεται” στο ταμπλό από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους, με την ανοχή των αρμοδίων, που επωφελούνται από τις υψηλές αποτιμήσεις των εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι πρώτες δύο συνεδριάσεις της χρονιάς θεωρούνται ενδεικτικές του κλίματος που περιμένουν για το 2008 αναλυτές και παίκτες. Η πλειονότητα των παικτών φαίνεται πως είτε έχει προσαρμοστεί είτε προσαρμόζεται στις… απαιτήσεις των αγορών, κάτι που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί –από επενδυτικής πλευράς- πλεονέκτημα για φέτος.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι παίκτες περιμένουν πως κατά τη φετινή χρήση θα ξεχωρίσουν επιμέρους κατηγορίες εταιριών και μετοχών, παρουσιάζει ενδιαφέρον η στόχευση ξένων οίκων σε κύριες επιλογές τους.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr ”οι συστάσεις αγοράς από τρεις οίκους”, παίρνουμε μια πρόγευση των καταρχήν προτιμήσεών τους.

Πέραν αυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιχειρηματικές κινήσεις που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε πολύ κοντά στο στάδιο υπογραφής τελικής συμφωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανακατατάξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες από τις τράπεζες μέχρι τα τρόφιμα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Αγροτική Τράπεζα με αποτίμηση 3,567 δισ. ευρώ δείχνει να είναι το κυριότερο ”στοίχημα” του οικονομικού επιτελείου και ξένων επενδυτικών οίκων.

Αρκετοί από τους τελευταίους παραμένουν εγκλωβισμένοι, από το προηγούμενο placement, σε σαφώς υψηλότερες τιμές.

Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά πως τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2008 σημαντικά έσοδα μπορεί να περιμένει από το ενδεχόμενο διάθεσης ενός επιπλέον 10% της Αγροτικής, ποσοστού 10% - 15% της ΕΥΔΑΠ και από ό,τι προκύψει από λιμάνια-ΕΥΑΘ.

Όσον αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα της δουλειάς του κ. Άγγελου Φιλιππίδη θα αρχίσει να αποδίδει από το εξάμηνο και μετά.

Με βάση την εικόνα της αγοράς τις πρώτες δύο μέρες, φαίνεται πως ο κλάδος των τροφίμων θα παρουσιάσει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη συνέχεια. Σε σχετικό θέμα για την ΑΒ Βασιλόπουλος, ο κ. Χρ. Κίτσιος επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ισχυρότερου ίσως πόλου αυτή τη στιγμή στο λιανεμπόριο τροφίμων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται ευρύτερα για τον κλάδο.

Όσον αφορά στη χθεσινή, σχεδόν παράλληλη, αντίδραση των μετοχών της Εβροφάρμα-Κρι Κρι προς το 1,72 και τα 3,18 ευρώ αντίστοιχα, δεν φαίνεται να υπάρχει επιχειρηματική ή άλλης μορφής συσχέτιση.

Ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μακεδονικής εταιρίας) δηλώνει στο euro2day.gr πως το μόνο που έχει να περιμένει επιχειρηματικά η Κρι Κρι, σε αυτή τη χρονική στιγμή, αφορά στα νεότερα από τον διαγωνισμό για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη.

Η επίσης παράλληλη πορεία των μετοχών ΟΛΠ-ΟΛΘ προς τα 32,94 και 38,16 ευρώ αντίστοιχα είναι προφανές πως σχετίζεται με την επικείμενη δημοσίευση των όρων του ανοιχτού διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα λιμένων και λιμενικής πολιτικής, κ. Γεώργιο Βλάχο, δεδηλωμένο εγγράφως ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό έχουν ήδη δείξει η κινεζική (κρατικού χαρακτήρα) Cosco, η Hutchison (ιδιωτικών συμφερόντων με έδρα το Χονγκ Κονγκ), η δανέζικη Maersk, η ισραηλινή ΖΙΜ, η ιταλοελβετική MSC και η Dubai Ports.

Η Dubai Ports φέρεται να ενδιαφέρεται σφόδρα κυρίως για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου, όπως λέγεται, μάλλον έχει ”χτίσει” μετοχική θέση. Μετοχική συμμετοχή στον ΟΛΘ διαθέτουν και τουλάχιστον δύο ισχυροί ελληνικοί εφοπλιστικοί όμιλοι.

Η αντίδραση της Creta Farm προς τα 8,84 ευρώ αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στη διαφημιστική παρουσίαση και προώθηση των πρώτων οκτώ πιλοτικών προϊόντων της κρητικής εταιρίας σε αγορές της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Η αντίδραση της Χ.Κ. Τεγόπουλος προς το 1,98 ευρώ παραπέμπει σε κυοφορούμενες επιχειρηματικού χαρακτήρα κινήσεις της εισηγμένης.

Για τον κλάδο των ΜΜΕ αποτελεί εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως το 2008 θα είναι χρονιά-σταθμός.

Σημείωση: Πακέτο 62.375 μετοχών της Coca Cola 3E πραγματοποιήθηκε στα 30,71 ευρώ, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v