Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστεί η μεταβλητότητα

Προσπάθειες να στηριχθούν βασικοί δείκτες και μετοχές πραγματοποιήθηκαν στη Σοφοκλέους με τα κρατικόχαρτα να δίνουν υπεραξίες. Ωστόσο οι τράπεζες δεν ”βοήθησαν”, ενώ παρούσα και ”κυρίαρχη” ήταν η μεταβλητότητα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία καλή πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένουμε φέτος, πήραμε αυτήν την εβδομάδα. Με τις αγορές να δοκιμάζονται, καθώς τα νεότερα από τις ΗΠΑ δεν βοηθούσαν στη διαμόρφωση βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Στο χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν κάποιες προσπάθειες να στηριχθούν βασικοί δείκτες, μετοχές, ο FTSE κατάφερε να κρατηθεί στην περιοχή των 2.700 μονάδων, υπεραξίες για όσους ”έπαιξαν” το στοίχημα των ”κρατικόχαρτων” βγήκαν, αλλά…

Ο κλάδος ατμομηχανή της αγοράς μας δείχνει συγκριτικά πιο ευάλωτος στις διαθέσεις των ξένων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων που βγαίνουν από την πλευρά τους επικεντρώνεται σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Αντιθέτως, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές εταιριών όπως Coca Cola 3E, ΕΧΑΕ.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι αγοραστές προεξοφλούν άμεσα νεότερα και εξελίξεις, κάτι που εξηγεί την επιμονή τους.

Ωστόσο από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της χρονιάς φαίνεται πως ένα μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού επικεντρώνεται στην… αξιοποίηση της μεγάλης μεταβλητότητας βασικών δεικτών – μετοχών.

Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα πως στη μετοχή της Alpha Bank το συνολικό εύρος διακύμανσης χθες έφτασε στο 3%, στην Εθνική το 2,5%, στην Αγροτική το 3,55% και στο 3,91% στην περίπτωση της Γενικής.

Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε αυτές τις μετοχές, αλλά και για τον λόγο πως παράγοντες της αγοράς τις θεωρούν σηματωρούς της τάσης για τις πρώτες μία δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις αφορά στην διάθεση ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων να κινηθούν ενεργότερα στο χώρο της ”μικρομεσαίας” κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση, όπως φάνηκε σε επιμέρους μετοχές (για παράδειγμα Ευρωφάρμα – ΚΡΙ ΚΡΙ) υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ρίσκο.

Υπεραξίες όμως ”έγραψαν” γνωστοί επενδυτικοί κύκλοι από το ”ποντάρισμα” στα ”κρατικόχαρτα” ΟΛΠ – ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ.

Εδώ οι ”παίκτες” εκμεταλλεύονται την ”κλειδωμένη” συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των επιχειρήσεων, την παρουσία ξένων επενδυτικών – επιχειρηματικών κύκλων, εφοπλιστικά lobby και βεβαίως την ουσιαστικά μηδενική διασπορά των εισηγμένων εταιριών.

Και αν στην περίπτωση των τεσσάρων αυτών εισηγμένων δεν προέκυπταν ερωτήματα για την απόδοσή τους στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, που έφτασε μέχρι και το 135%, εγείρεται ζήτημα για τις ακραίες διακυμάνσεις της εβδομάδας που πέρασε.

Το ερώτημα είναι ευθύ και ξεκάθαρο. Θα έδειχναν άραγε την ίδια ανοχή οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές εάν αντί για τις δημοσίου συμφέροντος εισηγμένες ΟΛΠ – ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ παρατηρούνταν σε μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης ή περιφερειακά χαρτιά.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται πως ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και κάποιοι εφοπλιστικοί κύκλοι έχουν μπει δυνατά στο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Από τις κινήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, θα εκτιμούσαμε πως ειδικά για φέτος η συμμετοχή τους θα είναι ενεργότερη όσο ποτέ τα τελευταία 4-5 χρόνια, ο δε ρόλος τους καταλυτικός σε σειρά ουσιαστικών (ή λιγότερο ουσιαστικών) κινήσεων.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.112,22 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,78%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,31%, ενώ αντίθετα ο Mid 40 σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 0,52%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος των τροφίμων και ποτών (4,46%), των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (3,65%) και του πετρελαίου και αερίου (2,09%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος της υγείας (-2,81%), των τραπεζών (-2,48%), των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (-1,32%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-1,27%) και των μέσων ενημέρωσης (-1,03%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΕΥΑΘ (32,07%), PC Systems (24,36%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 24,22%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (19,55%), Creta Farm (16,09%), Nexans (16,08%), ΕΥΔΑΠ (13,32%), Microland (12,64%), ΟΛΘ (11,52%) και Paperpack (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοσώλ (-17,02%), Informer (-16,42%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ -16,13%), Παρνασσός (-8,19%), SingularLogic (-8,19%), Μηχανική (-8,03%), Ελβιεμέκ (-8%), Χατζηκρανιώτη (-8%), Ιπποτούρ (-7,94%) και Lavipharm (-7,61%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v