Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: ”Σκούρα” η πρώτη ένδειξη για το 2008

Στα τέλη κάθε χρονιάς οι επενδυτές έχουν θετικές προσδοκίες για το νέο έτος, καθώς περιμένουν υψηλές αποδόσεις. Το 2008 δεν αποτελεί εξαίρεση, μόνο που η πρώτη ένδειξη δεν είναι καλή, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για το μέλλον του ράλι που ξεκίνησε το 2003.

Μετοχές: ”Σκούρα” η πρώτη ένδειξη για το 2008
Η Σοφοκλέους δεν τα πήγε άσχημα στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου του 2007 και στις πρώτες του 2008.

Όμως, δεν συνέβη το ίδιο με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και ιδίως με τη μητέρα όλων των χρηματιστηριακών αγορών, την αμερικανική.

Τη συγκεκριμένη περίοδο που ορίζει το περίφημο ράλι του Αϊ-Βασίλη, σύμφωνα τουλάχιστον με το γνωστό almanac καθότι άλλοι θεωρούν ότι διαρκεί περισσότερες μέρες, οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες, δηλαδή ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite, έχασαν 2,9% κατά μέσο όρο.

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,5%, ο Dow Jones 2,9% και ο Νasdaq 3,3% την προαναφερθείσα περίοδο.

Η ιστορία δείχνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ή το χειρότερο ράλι του Αϊ-Βασίλη από το σκάσιμο της φούσκας του 2000, σύμφωνα με τον άνθρωπο (Hirsch) που επιμελείται την έκδοση.

Αν λοιπόν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε το 2008 προμηνύεται να είναι ένας δύσκολος χρόνος για τις αγορές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρονιά είναι χαμένη.

Η ιστορία δείχνει ότι υπήρξαν κι άλλες χρονιές που ξεκίνησαν άσχημα, με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες και τον Αϊ-Βασίλη να μη φέρνει δώρα στους επενδυτές, αλλά έκλεισαν τελικά με κέρδη.

Όπως όμως σωστά επισημαίνει ο Hirsch, είναι μια πρώτη ένδειξη ότι το χρηματιστηριακό ράλι που ξεκίνησε το 2003 ίσως φτάνει στο τέλος του.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η Σοφοκλέους έστειλε θετικό μήνυμα, δείχνοντας ότι έχει τα φόντα να τα πάει καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες αγορές ακόμη μια χρονιά.

Άλλο είναι όμως να υπεραποδίδεις όταν οι άλλες αγορές κερδίζουν κι άλλο όταν υποχωρούν.

Γι’ αυτό η αποθαρρυντική πρώτη ένδειξη των μεγάλων αγορών για το 2008 δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Σε γενικές γραμμές, η μη άφιξη του Αϊ-Βασίλη με τα δώρα σημαίνει δύο πράγματα για τη Wall Street και εν μέρει για τις άλλες αγορές του πλανήτη.

Είτε την απαρχή μιας καθοδικής αγοράς όπου οι αρκούδες θα κάνουν πάρτι είτε ότι οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τις μετοχές σε χαμηλότερες τιμές αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ελπίδα των επενδυτών είναι να ισχύσει το δεύτερο, που ταιριάζει άλλωστε με τη θεωρία του ”διπρόσωπου” 2008 στην οποία είχαμε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό.

Είναι μια θεωρία την οποία ασπάζονται πλέον και οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs που θεωρούν ότι το πρώτο μισό του 2008 δεν θα είναι καλό, σε αντίθεση με το δεύτερο μισό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v