Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” εν μέσω διεθνούς νευρικότητας

Εκμετάλλευση των καθαρά τεχνικής μορφής ευκαιριών που δημιουργούνται από τη σημαντική διόρθωση επιχειρείται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη Σοφοκλέους πάντως να επιλέγει την πτωτική οδό. Το ”παλεύει” η Alpha Bank, στα 4 ευρώ η Αγροτική, νέα κορυφή για 3E, περαιτέρω πτώση για Pasal.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προσπάθεια εκμετάλλευσης των χαμηλών τιμών που δημιουργεί η ένταση της διόρθωσης φαίνεται πως επιχειρείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές. Στο σχετικό θέμα με τίτλο ”Νευρικές ευρωαγορές μετά τη ”βουτιά” Wall – Ασίας” επιχειρείται μια προσέγγιση αυτής της καθαρά τεχνικής μορφής προσπάθειας.

Μέχρι τώρα στο Χ.Α. η πλειονότητα των παικτών φαίνεται να περιμένει τους πωλητές σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές, που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη φτάνουν μέχρι τις 5.061,5 μονάδες.

Για τη μετοχή της Εθνικής αυτά τα επίπεδα αντιστοιχούν στα 45,72 ευρώ, για τη Eurobank στα 22,54 ευρώ και για την Πειραιώς στα 25,04 ευρώ.

Υψηλότερα όμως διαμορφώνεται η τιμή για την Alpha Bank, στα 24,18 ευρώ, κυρίως όμως για την Αγροτική που με αυξημένες συναλλαγές φτάνει και πάλι τα 4 ευρώ.

Με νέα υψηλή τιμή, στα 31,34 ευρώ, και συναλλαγές που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ συνεχίζει η 3E, ενώ υψηλός τζίρος πραγματοποιείται στην Elmec, στην Intralot και στην ΕΥΔΑΠ.

Σε διαδικασία σχεδόν παραπλήσια με αυτήν της Elmec βρίσκεται και η Attica Συμμετοχών, με τη μετοχή να εμφανίζεται ενισχυμένη καθώς κερδίζει 1,1%, στα 5,50 ευρώ. Από κοντά και η μετοχή της Blue Star, με 1,1% άνοδο, στα 3,82 ευρώ.

Αντιθέτως, αρνητική υποδοχή επιφυλάσσει για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση η αγορά στη νεοεισαχθείσα Pasal, αφού υποχωρεί προς τα 5,58 ευρώ, με απώλειες 4,45%, με συναλλαγές που όμως δεν ξεπερνούν τα 15.000 τεμάχια. Σημειώνεται ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 7%.



Έτσι, μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης ο FTSE 20 υποχωρώντας κατά 1,1% αγγίζει τις 2.675 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη στο -0,85% και τις 5.065 μονάδες.

Συντριπτική, σε βάρος των μετοχών που κινούνται ανοδικά, διαμορφώνεται η σχέση, καθώς περίπου 140 τίτλοι βρίσκονται στο ”κόκκινο”. Ωστόσο, εάν εξαιρεθεί η περίπτωση των Newsphone, ΑΕΓΕΚ, Νεώριο Συμμετοχών, Τεχνική Ολυμπιακή και Lavipharm, πραγματοποιείται με λίγες συναλλαγές.

Πάντως, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια επενδυτικών κύκλων να ψαλιδίσουν την απόκλιση για τον FTSE 20, πέραν της Alpha Bank, μέσω αγορών στη μετοχή των ΔΕΗ, Marfin και ενδεχομένως του ΟΠΑΠ.

Στη μετοχή του Οργανισμού οι εντολές δίνονταν μετά τις 11:15 υψηλότερα των 27 ευρώ και στη ΔΕΗ προς το μέχρι τώρα υψηλό ημέρας των 35,94 ευρώ, με τον τίτλο να προσπαθεί να γυρίσει στο ”πράσινο”.

Για τη συνέχεια θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως εάν υπάρξει συνέχεια στο εγχείρημα σταθεροποίησης που επιχειρείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές (κυρίως στη Φρανκφούρτη), δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί υψηλότερα της περιοχής των 5.080 μονάδων, οι οποίες θα αντιστοιχούσαν σε υπέρβαση των 2.680 μονάδων για τον FTSE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v