Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται τάση (και) στη Σοφοκλέους

Η έλλειψη ξεκάθαρης τάσης στις ξένες αγορές μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον για επιμέρους μετοχές του 20άρη. Ενδέχεται να συντηρήσει την επιχειρούμενη ”μόχλευση” σε ένα ικανό μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σήμα από τις ξένες αγορές περιμένουν οι ειδικοί της αγοράς μας, καθώς θεωρούν σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. από αυτήν των βασικών δεικτών σε Wall Street και Φρανκφούρτη.

Η Alpha Finance εκτιμά πως η αγορά θα κινηθεί στον ίδιο ρυθμό και σήμερα, αναμένει ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των αναφορών που θέλουν την κυβέρνηση να δίνει το ”πράσινο φως” για τη συνεργασία της Επιχείρησης με την RWE (*).

Η κυβερνητική πλευρά προχωρά και σε ένα άλλο καίριο ζήτημα, αυτό του διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση των εμπορευματικών σταθμών (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες. Στο σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι συμμετοχής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Η πλευρά των κρατούντων, όμως, καθορίζει και τα του… οίκου της, όπως τουλάχιστον φαίνεται από το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για την Αγροτική (οι υπεραξίες από συμμετοχές και τα placements).

Αποτελεί, εδώ και καιρό, εκτίμηση ισχυρών παραγόντων της αγοράς πως οι… κρατούντες δεν έχουν και πολλά… ασημικά να πουλήσουν μέσα στο 2008 προκειμένου να ενισχύσουν το δημόσιο ταμείο.

Η Αγροτική και η ΕΥΔΑΠ, με βάση την αποτίμησή τους, είναι ίσως τα τελευταία ”φιλέτα” που θα μπορούσαν να αποφέρουν ικανά έσοδα. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν και αρκετοί διορατικοί παίκτες, επενδυτικοί και εφοπλιστικοί κύκλοι, που ενισχύουν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες τις θέσεις τους σε Αγροτική και ΕΥΔΑΠ.

Αναλόγων συμφερόντων κύκλοι, όμως, φαίνεται να δραστηριοποιούνται από τις αρχές Δεκεμβρίου και στη Γενική Τράπεζα, όπου μεταξύ άλλων συναντώνται έπειτα από χρόνια παλιοί γνώριμοι από τη διετία 1999-2000.

Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ενδιαφέρον μετοχές εταιριών που παρουσιάζονται τις επόμενες μία - δύο εβδομάδες σε ξένους θεσμικούς σε ευρωπαϊκές και αραβικές πρωτεύουσες. Τόσο η παρουσίαση της Oddo (σε συνεργασία με την Proton Bank) όσο και της Merritt (με τη Sal Oppenheim) στα ΗΑΕ μπορεί να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες εταιρίες.

Όσον αφορά στον πρώτο κύκλο παρουσίασης (10-11 Ιανουαρίου στη Λυών), καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως μακράν πρώτη σε προτιμήσεις (και κλεισμένες συναντήσεις με ξένους θεσμικούς) είναι η Frigoglass.

Θεαματικά αυξημένο θεωρείται το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για τον Σαράντη, λιγότερο για Μυτιληναίο - ΜΕΤΚΑ, Intralot και ΕΧΑΕ. Για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια το ενδιαφέρον αφορά σε πιθανές συνέργιες και στρατηγικές συνεργασίες που περιμένουν κάποιοι μέσα στους επόμενους έναν - δύο μήνες.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο χώρος της ακτοπλοΐας, όπου η διαδικασία της δημόσιας πρότασης προσφέρει ”ασφαλείς τιμές” για Attica Συμμετοχών - Blue Star, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση της συμμετοχής της Sea Star στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΝΕΚ (με τους Χανιώτες να ισχυροποιούν τη θέση τους έναντι του… Ναπολιτάνου).

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη απόδοση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των τελευταίων ημερών για μετοχές όπως Εβροφάρμα (η διοίκηση της εταιρίας βεβαιώνει κατηγορηματικά πως δεν συντρέχουν επιχειρηματικοί λόγοι για την άνοδο της μετοχής), Nexans (αιχμή της ανόδου τα καλά αποτελέσματα της εισηγμένης), ΕΥΑΘ (αιχμή οι προεξοφλούμενες εξελίξεις με τους Γάλλους της Suez) αλλά και ΕΒΖ, PC Systems, Newsphone, Creta Farm, Λεβεντέρης, ΟΛΘ, Κρι Κρι, ΑΝΕΚ και ορισμένες ακόμη.

Εάν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δεν διαμορφώνεται ξεκάθαρη τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, θα ήταν λογικό να επικρατήσει μικτή τάση για μετοχές του 20άρη και να επιδιωχθεί συντήρηση της ”μόχλευσης” για μετοχές εταιριών από τον FTSEM 40, τον FTSES 80 αλλά και την καλούμενη… περιφέρεια.

(*) Η εμφανής πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE είναι από μια πλευρά λογική και θεμιτή. Ωστόσο, είναι… αθέμιτη, επί της ουσίας, όσον αφορά σε πολλές άλλες πτυχές του θέματος.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την πριμοδότηση της Επιχείρησης με αυξήσεις στα τιμολόγια που ξεπερνούν τον πληθωρισμό. Είναι η ίδια που βγάζει εκτός παιδιάς από τον χώρο της ενέργειας, ο οποίος θεωρητικά ανοίγει και για τους ιδιώτες, ιδιωτικούς ομίλους, επιχειρήσεις που υλοποιούν ή προγραμματίζουν πολυδάπανα επενδυτικά προγράμματα.

Επιπρόσθετα, η συνεργασία των ΔΕΗ - RWE (πρόκειται για δύο από τις πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά) μπορεί να δημιουργήσει… εμπλοκή σε κοινοτικό επίπεδο εάν υποθέσουμε πως κάποιος ιδιώτης προσφύγει για τη διασφάλιση των αυτονόητων στις Βρυξέλλες.

Σημείωση: Εντυπωσίασε αρκετούς όχι τόσο η έκταση της χθεσινής ανόδου (3%) για τη μετοχή της Alpha Bank όσο η αξία των συναλλαγών που έφτασε στα 41,5 εκατ. ευρώ. Υψηλές συναλλαγές, όμως, είχαν πραγματοποιηθεί και την προηγούμενη στα 53,1 εκατ. ευρώ αλλά και στις 3/1 με 18,5 εκατ. ευρώ.

Προσεκτικότερη παρακολούθηση της συμπεριφοράς της μετοχής της Alpha Bank από τις αρχές Δεκεμβρίου παραπέμπει σε διακύμανση σε μάλλον μικρό εύρος (πέριξ των 24,4 ευρώ) και συστηματικό ”μάζεμα”.

Αρκετοί ήταν οι δύσπιστοι χθες που δεν συνδύαζαν την υπεραπόδοση των τελευταίων ημερών και τον αυξημένο τζίρο αποκλειστικά και μόνο με την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου. Θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v