Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι 9 ½ εβδομάδες των μετοχών

Η φετινή αρχή δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τα χρηματιστήρια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες να βγάλει κάποιος λεφτά, αρκεί να μετρήσει σωστά.

Oι  9 ½  εβδομάδες των μετοχών
Η ιστορία είναι γεμάτη από περιόδους κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αγορές να περάσουν δύσκολες στιγμές.

Άλλες φορές η κρίση οφειλόταν στην οικονομική ύφεση κι άλλες φορές στην αύξηση των επιτοκίων, ή στην υποτίμηση των νομισμάτων, ή σε τρομοκρατική επίθεση.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, όλες οι κρίσεις είχαν έναν κοινό παρονομαστή. Τον φόβο των επενδυτών.

Η μεγάλη μάζα των επενδυτών εμφανίζεται απρόθυμη να αγοράσει μετοχές σ’ όλες αυτές τις περιόδους και η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ.

Όμως ο φόβος δεν διατηρείται για πάντα, αν και η χρονική διάρκεια ποικίλλει κατά περίπτωση.

Κατά τη φάση της υποτίμησης του μεξικανικού νομίσματος, ο φόβος διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 3 Ιανουαρίου του 1995.

Κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης, η μεγάλη μάζα των επενδυτών δεν ήθελε να ακούσει για μετοχές περίπου 15 εβδομάδες, ξεκινώντας από τις 28 Οκτωβρίου του 1997 και καταλήγοντας στις 3 Φεβρουαρίου του 1998, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Merrill Lynch.

Ακόμη μεγαλύτερο διάστημα χρειάστηκαν για να ξεπεράσουν το σοκ της ρωσικής χρηματοοικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του hedge fund LTCM το 1998: 23 εβδομάδες, δηλαδή από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 1998.

Τρία παρόμοια επεισόδια είχαμε το 2000 και το 2001 μετά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας των μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Το πιο βραχύβιο επεισόδιο διήρκεσε μόλις 2 εβδομάδες και το πιο μακρύ 14 εβδομάδες, με το ενδιάμεσο να διαρκεί 7 εβδομάδες.

Πάνω από δύο μήνες, ή καλύτερα 10 εβδομάδες, χρειάστηκαν για να συνέλθουν οι περισσότεροι επενδυτές από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή 10 εβδομάδες, από τις 24 Ιουλίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2007, διήρκεσε η πρώτη φάση απογοήτευσης των επενδυτών κατά την πιστωτική κρίση που εμφανίστηκε το καλοκαίρι.

Όμως δεν έμελλε να είναι η τελευταία, αφού ακολούθησε η δεύτερη φάση απογοήτευσης που ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Μεταξύ των δύο επεισοδίων οι χρηματιστηριακές αγορές τα πήγαν αρκετά καλά.

Αν, λοιπόν, προβλέψει κάποιος σωστά πότε θα λήξει το επεισόδιο απογοήτευσης που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, θα μπορούσε να υποθέσει με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας πότε θα δούμε την επόμενη ανοδική κίνηση των μετοχών.

Είτε πρόκειται για συνέχεια του ράλι που ξεκίνησε το 2003 είτε για ανοδική αντίδραση στα πλαίσια μιας καθοδικής αγοράς.

Η ιστορία δείχνει ότι η απογοήτευση διαρκεί 9 ½ εβδομάδες περίπου κατά μέσο όρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον φόβο θα πρέπει να αρχίσει τις επόμενες μέρες, ή τουλάχιστον σε κάποιο σημείο την επόμενη εβδομάδα που θα έχουν ολοκληρωθεί οι 10 εβδομάδες και επομένως οι μετοχές θα αρχίσουν να παίρνουν τα πάνω τους.

Φυσικά, η πράξη θα δείξει αν οι 9 ½ εβδομάδες είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ή αν θα χρειαστεί μεγαλύτερο, όπως σε διάφορες περιπτώσεις κρίσεων του παρελθόντος.

Όμως, όσο περνά ο χρόνος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για τον τερματισμό του δεύτερου επεισοδίου της τωρινής πιστωτικής κρίσης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v