Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ”βήμα σημειωτόν” η Σοφοκλέους

Ψύχραιμο σταθεροποιητικό βηματισμό προσπαθεί να διατηρήσει η Σοφοκλέους όσο συνεχίζεται η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. Το ενδιαφέρον εξαιρετικά περιορισμένο σε επιμέρους τίτλους. Ξαφνικά αισιόδοξοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Coca Cola, ΕΥΑΘ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση ψύχραιμου επιτόπιου βηματισμού, με τη Σοφοκλέους να προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί όσο μπορεί από την νευρικότητα που διακρίνει τις διεθνείς αγορές και για να συντηρήσει το όποιο ενδιαφέρον να μετατραπεί σε αγορά τίτλων και όχι δεικτών.

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση τα όποια θετικά μηνύματα άφησε ήταν η σχετική ψυχραιμία που επέδειξαν οι εμπλεκόμενοι ακόμα και στο δύσκολο ξεκίνημα και η όποια κινητικότητα σημειώθηκε σε επιμέρους μετοχές, αφού η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, με τις δεύτερες να είναι υπερδιπλάσιες των πρώτων, ασφαλώς και συνεχίζει να δίνει τροφή για ανησυχία.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι την παράσταση έκλεψαν οι Alpha Bank (+2,98%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και αρκετά υψηλότερα) με σημαντικές αγορές από τραπεζικά χαρτοφυλάκια εν όψει εκτιμήσεων για αισιόδοξο business plan αλλά και πριν την ενεργοποίηση της αγοράς ιδίων σε ποσοστό έως 3%, Coca Cola (+1,61%) ασταμάτητη έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό και Intralot (+2,12%).

Από εκεί και πέρα, απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια και Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και ΟΠΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτες απώλειες που υπερέβησαν τη μία ποσοστιαία μονάδα για Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, MPB, MIG, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως και αναμενόταν, ξεκίνησε πτωτικά βλέποντας σχετικά γρήγορα (11:01) το χαμηλό ημέρας των 5.061,5 μονάδων.

Όμως από εκεί και πέρα έστω και με διακυμάνσεις ακολούθησε πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 5.126,57 μονάδες, που του έδωσε προς στιγμήν και θετικό πρόσημο, για να υποχωρήσει εκ νέου και να κλείσει τελικά στις 5.108,04 μονάδες, με απώλειες 0,08%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος (ουσιαστικά η πρώτη συνεδρίαση μετά την εορταστική περίοδο) ξεπέρασε τα 523 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έφτασαν τα 219,5 εκατ. ευρώ.

Συνεδρίαση διαφορετικού βηματισμού στην αγορά παραγώγων, όπου ξαφνικά οι εκεί εμπλεκόμενοι φάνηκαν τουλάχιστον αισιόδοξοι δίνοντας αξιοσημείωτα κέρδη στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης, περιορίζοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις.

Τίποτα το ουσιαστικό δεν άλλαξε η σημερινή συνεδρίαση όσον αφορά την τεχνική απεικόνιση. Έτσι ο FTSE για μία ακόμα ημέρα διατηρήθηκε οριακά υψηλότερα από την στήριξη των 2.700 μονάδων, έχοντας χαμηλότερα τις στηρίξεις στις 2.690 και 2.675 μονάδες, ενώ όσον αφορά τη δεύτερη θα ήταν καλό να μην παραβιαστεί με χαμηλότερο κλείσιμο.

Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις ζώνες 2.713-2.720 και 2.730-2.743 μονάδες.

Ασφαλώς και δεν ενθουσιάζει η τελική αναλογία, με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 164 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 10,81%.

Τέλος, όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Γενικής Τράπεζας, συνέχισε την συμπεριφορά ασανσέρ η Εβροφάρμα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη Nexans με την προσφορά να βγαίνει με το σταγονόμετρο, ενώ σχετική κινητικότητα υπέδειξαν Imperio, Ρόκας, ΓΕΚ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Νεώριο Σύρου και σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η ΕΥΑΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v