Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχει καβάτζα…

Τα αρνητικά σενάρια για την πορεία των χρηματιστηρίων ενισχύθηκαν από σειρά εκθέσεων των μεγάλων οίκων. Τα έχουν και πολλοί επενδυτές ενστερνιστεί καθώς βλέπουν ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Τα χρηματιστήρια όμως έχουν και… καβάτζα, η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν.

Υπάρχει καβάτζα…
Καλημέρα σας

Τα αρνητικά σενάρια για την πορεία των χρηματιστηρίων ενισχύθηκαν από σειρά εκθέσεων των μεγάλων οίκων. Δύσκολα να βρει κανείς έναν αναλυτή που να δηλώνει απόλυτα αισιόδοξος για τη χρονιά.

Οι περισσότεροι, λοιπόν, επενδυτές έχουν ενστερνιστεί αυτά τα σενάρια, καθώς βλέπουν (όσοι εξ αυτών γνωρίζουν οικονομικά) ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας σε αυτά.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, για παράδειγμα, τη σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών της Δύσης.

Τα χρηματιστήρια όμως έχουν και …καβάτζα, η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν.

Μάλιστα, ειδικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, η καβάτζα έχει πολλές μορφές. Σήμερα θα αναφερθούμε στη σημαντικότερη.

Πρόκειται για την καβάτζα των κεφαλαίων που υπάρχουν σε μεγάλους ομίλους που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μείνουν αδρανή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της MIG που εκτός των σημαντικών ”υπολοίπων” σε κεφάλαια από τη γιγάντια αύξηση που πραγματοποίησε το 2007 έχει ενισχύσει την καβάτζα της, ενεχυριάζοντας το 7,5% των μετοχών του ΟΤΕ που έχει στην κατοχή της.

Τι θα γίνουν αυτά τα κεφάλαια;

Εξαγορές για ανάπτυξη.

Και επειδή το ίδιο θα κάνουν και άλλοι εκτός της MIG, με όλες τους τις φανερές ή κρυφές καβάτζες, δεν είναι απίθανο αυτές οι κινήσεις να κρατήσουν το χρηματιστήριο σε απόσταση ασφαλείας από τα όποια (βάσιμα) αρνητικά σενάρια.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v