Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φως, τηλέφωνο και …ακίνητα

Τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΔΕΗ έχουν έναν άσο στο μανίκι τους που δεν έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα γίνει το 2008 και απομένει να δούμε ποιος θα κατεβάσει πρώτος τον άσο στο τραπέζι.

Φως, τηλέφωνο και …ακίνητα
Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ έχουν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια τους, που όμως δεν έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα: Την ακίνητη περιουσία τους.

Ο ΟΤΕ έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνά τα 2.000 ακίνητα και χιλιάδες στρέμματα συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ και άνω.

Όμως, ακόμη δεν έχει κάνει κάποια συστηματική προσπάθεια για να τα αξιοποιήσει, μεγιστοποιώντας την αξία της επιχείρησης και των μετόχων της, αν και γίνεται κάποια προεργασία.

Η ΔΕΗ έχει πάνω από 6.000 ακίνητα και πάνω από 400 εκατ. στρέμματα γης, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα παρά το γεγονός ότι ορισμένες διοικήσεις τους έθεσαν ως μία από τις προτεραιότητες της θητείας τους την αξιοποίησή τους.

Η συνολική αξία τους υπολογιζόταν σε 1,7 δισ. ευρώ πριν από λίγο καιρό.

Μάλιστα, η ΔΕΗ προσέλαβε πριν από λίγα χρόνια έξι συμβούλους για να τη βοηθήσουν να προκρίνει τους καλύτερους τρόπους αξιολόγησης.

Επρόκειτο για τρεις τράπεζες (Εμπορική, Πειραιώς και Credit Suisse) και για τρεις ακόμη εταιρίες συμβούλων σε θέματα ακινήτων (Lambert Smith Hampton, Εμπορική Real Estate και Διαγώνιος).

Είναι ασφαλώς παράδοξο να διαθέτουν οι δύο επιχειρήσεις ένα τέτοιο όπλο και να μην έχουν ξεκινήσει προ πολλών ετών την υλοποίηση κάποιου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, που θα φέρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα ταμεία τους.

Αν αυτό είχε γίνει, θα ενίσχυε τα έσοδά τους και στην περίπτωση της ΔΕΗ θα περιόριζε την πίεση για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως, αφού ο ΟΤΕ φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα σε αυτό το μέτωπο τη νέα χρονιά, διαισθανόμενος επιπλέον την πίεση των μετόχων του.

Η διοίκησή του έχει ήδη διαμηνύσει στην επενδυτική κοινότητα ότι σκοπεύει να συνεισφέρει ακίνητα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, σε εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (REIS) που εν συνεχεία θα εισάγει στο χρηματιστήριο κατά τα πρότυπα της Πειραιώς και της Eurobank Properties.



Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να αυξηθεί η αξία της επιχείρησης.

Ο ΟΤΕ θα πρέπει ίσως να πουλήσει κάποια από τα ακίνητα και τις εκτάσεις που διαθέτει και να αξιοποιήσει άλλες, π.χ. αναπτύσσοντάς τες προς όφελος των εταιριών του ομίλου.

Δυστυχώς, η ΔΕΗ, η οποία εκτός των άλλων θα πρέπει να κινηθεί για να διασφαλίσει μέρος της περιουσίας της που διεκδικείται από άλλους, δεν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

Δεν αποκλείεται η διοίκηση της Επιχείρησης να έχει κάποια πράγματα υπόψη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, που πιθανόν να περιλαμβάνουν συμπράξεις με εξειδικευμένες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

Όμως, μέχρι στιγμής δεν τα έχει ανακοινώσει στην επενδυτική κοινότητα και αυτό μετρά.



Επομένως, ο ΟΤΕ φαίνεται πιο έτοιμος να κάνει τα πρώτα βήματα αξιοποίησης της περιουσίας του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τη ΔΕΗ, εκτός και αν ο κ. Αθανασόπουλος έχει καμιά συμφωνία στα σκαριά τύπου RWE και αιφνιδιάσει.

Η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο όπλο στη φαρέτρα των δύο επιχειρήσεων.

Η Ιστορία διδάσκει ότι ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος όσο και αμείλικτος.

Γι’ αυτό οι δύο εταιρίες θα πρέπει να ανασκουμπωθούν και να την αξιοποιήσουν το συντομότερο δυνατό προς όφελος των ιδίων, των πελατών και των μετόχων τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v