Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος για… ολίγους στο ΧΑ

Ανεξαρτήτως προσήμου του Γενικού Δείκτη, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο κυριαρχούν στις τελευταίες συνεδριάσεις. Εμφανής η παρουσία λίγων ”παικτών” και λιγότερων πρωταγωνιστών. Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο με Εθνική και Πειραιώς στο υψηλό ημέρας. Νέο ιστορικό υψηλό για Coca Cola, νέο ιστορικό χαμηλό για Lannet.

του Θ. Σταυρόπουλου

Πέμπτη συνεδρίαση του νέου χρηματιστηριακού έτους, με τις τέσσερις τελευταίες και ανεξαρτήτως προσήμου του Γενικού Δείκτη, να δίνουν την υπεροπλία στις μετοχές με αρνητικό πρόσημο.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι στην παρούσα φάση, λιγοστεύουν συνεχώς τόσο οι παίκτες όσο και οι πρωταγωνιστές, ενώ στα 2/3 του ταμπλώ και ανεξαρτήτως γενικότερου κλίματος, οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να αποψιλώνονται.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται να επιβεβαιώνει και η σημερινή συνεδρίαση, αφού η τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,5 ενώ το +0,81% του FTSE έναντι του -0,06% του FTSE M και του -0,82% του FTSE S δείχνουν πού εστιάστηκε το ενδιαφέρον.

Μάλιστα, το +1,15% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τον ”ταγό” που έστειλε τον Γενικό Δείκτη να αναμετρηθεί με τις 5.150 μονάδες, ενώ δεν έλειψαν κάποιοι ακόμη πρωταγωνιστές από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Κάθε συνεδρίαση που περνάει επιβεβαιώνει την άποψη ότι η Σοφοκλέους μετατρέπεται σε αγορά επιμέρους μετοχών, και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τυχαίνει να βρίσκονται από τη μέση της κεφαλαιοποίησης και υψηλότερα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η αγορά δείχνει τάσεις εξισορρόπησης, αλλά έχουν σοβαρότατες αμφιβολίες για το αν η όποια ανοδική αντίδραση θα έχει περισσότερους από τους γνώριμους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άφησε θετικά μηνύματα, και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.730, 2.745, 2.762 και 2.770 μονάδες.

Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.710, 2.690-85 και 2.675 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.675 μονάδων επαναφέρει τον προβληματισμό και βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 2.657 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, ασφαλώς την παράσταση έκλεψαν οι Coca Cola (που έκλεισε σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό) και Εθνική (που έκλεισε με κέρδη 2,16% και στο υψηλό ημέρας ενώ δείχνει να πλησιάζει απειλητικά και το ιστορικό υψηλό).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελληνικά Πετρέλαια (ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης) και Motor Oil, όπως και Πειραιώς (έκλεισε και αυτή στο υψηλό ημέρας), αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ και Αγροτική, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και MIG.

Αντίθετα, σημαντική πτώση για τη Βιοχάλκο (-2,36%) και για τον Τιτάνα (-2,64%) και αρνητικό κλείσιμο για Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΜΡΒ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έδωσε μια πρώτη ”μάχη” με τις 5.150 μονάδες, επέστρεψε μέχρι τις 5.124 και εν μέσω διακυμάνσεων, μετά τις 15:45 έδωσε νέα ανοδική αντίδραση έχοντας σημαντικές βοήθειες από δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, έφτασε μέχρι τις 5.147,01 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 5.143,93 μονάδες με κέρδη 0,7% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 421 εκατ. από τα οποία τα 62,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών και στην αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ουσιαστικά ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς και δεν προκαλεί ενθουσιασμό η τελική εικόνα, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα, με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 149 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 4-7,02%.

Στις επιμέρους μετοχές, ασφαλώς και δημιουργεί αίσθηση η κινητικότητα στη Γενική Τράπεζα που συνδυάστηκε με τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αύξηση των συναλλαγών.

Σημαντική κινητικότητα και στο ναυτιλιακό κλάδο και κυρίως σε Μινωικές και ΑΝΕΚ. Αξιοσημείωτα κέρδη για Findexport και Πλαστικά Κρήτης, αλλά και για Reds, σχετική επιστροφή των αγοραστών στα λιμάνια μετά από μικρή περίοδο διόρθωσης, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Lannet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v