Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλείται η... ψυχολογία

Αν οι προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις έδωσαν την υπεροπλία στις μετοχές με αρνητικό πρόσημο, η σημερινή συνεδρίαση έστειλε σαφώς χαμηλότερα όχι μόνο τις αποτιμήσεις αλλά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων, θυμίζοντας άλλες πολύ άσχημες εποχές. Νέο ιστορικό χαμηλό για Lannet - Pasal. Απώλειες 25,86% (2,10 ευρώ) στο κλείσιμο για ΗΛΕΑΘ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Αν οι προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις έδωσαν την υπεροπλία στις μετοχές με αρνητικό πρόσημο, η σημερινή συνεδρίαση έστειλε σαφώς χαμηλότερα όχι μόνο τις αποτιμήσεις αλλά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων, θυμίζοντας άλλες πολύ άσχημες εποχές.

Συνεδρίαση σαν την σημερινή κάνουν την συνεχόμενη αποχώρηση των Ελλήνων επενδυτών από το Χ.Α. να φαίνεται απόλυτα φυσιολογική (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ τον Δεκέμβριο του 2004 οι Έλληνες επενδυτές έλεγχαν το 63,6% και τον Δεκέμβριο του 2007 το ποσοστό κατέβηκε στο 47,7%) παρά το γεγονός ότι από το 2003 και μετά όλα τα χρόνια ήταν ανοδικά για τον Γενικό Δείκτη (πιθανόν όμως όχι για ένα σημαντικό, αν όχι το μεγαλύτερο, κομμάτι του ταμπλό.

Μάλιστα η σημερινή εικόνα, όπως και η εικόνα που παρουσιάζουν εδώ και αρκετές συνεδριάσεις οι ξένες Αγορές θέτει εν αμφιβόλω το παραδοσιακό ”January effect” (αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ στην περίοδο 1986 – 2007, ο μήνας Ιανουάριος υπήρξε ανοδικός 14 φορές για την Σοφοκλέους και μόλις 8 φορές καθοδικός, ενώ ο θετικός πρώτος μήνας συνοδεύτηκε και με θετική ετήσια μεταβολή).

Ασφαλώς, αν οι προηγούμενες συνεδριάσεις δεν έδιναν στοιχεία σημαντικής μεταβολής για την τεχνική εικόνα, η σημερινή συνεδρίαση σήμανε συναγερμό.

Έτσι αν ο FTSE αύριο κιόλας δεν επανέλθει με κλείσιμο υψηλότερα των 2690 μονάδων και σε ακόμα καλύτερη περίπτωση υψηλότερα των 2700, δεν αποκλείεται να ”δει” ακόμα και τις 2607 μονάδες με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2673-70, 2646 και 2631-26 μονάδες. Αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 2710, 2626 και 2745 μονάδες.

Ασφαλώς ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα (το σενάριο ανοδικής αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα δείχνει να κερδίζει πόντους) με την σκυτάλη να την παίρνουν τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και συγκεκριμένα η Alcoa που ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης στην Wall Street.

Καμία διάθεση διαφοροποίησης στην Αγορά Παραγώγων, με την εκεί συνεδρίαση να ακολουθεί το γενικότερο κλίμα της υποκείμενης (με σχετικά αυξημένες συναλλαγές) και να διατηρεί τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος της Coca-Cola, καταγράφοντας ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Από εκεί και πέρα και σε ”κόκκινο φόντο” υπάρχουν απώλειες για ”όλα τα γούστα”.

Έτσι με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν Βιοχάλκο και Μυτιληναίος, του 3% η Intralot, του 2% οι Πειραιώς και Motor oil, του 1% οι Ελ. Πετρέλαια (το πάλεψε αλλά υπέκυψε στο τέλος), Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάν, Εθνική (στην ενδοσυνεδριακή αντίδραση βρέθηκε προς στιγμήν και με θετικό πρόσημο), Κύπρου, Eurobank, MPB και MIG, ενώ στο κόκκινο και με λιγότερες απώλειες τερμάτισαν την συνεδρίαση και όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap φθάνοντας σχετικά γρήγορα στις 5087,29 μονάδες, μία πρώτη αντίδραση έως τις 5114,33 μονάδες, διακυμάνσεις, όμως μετά τις 15.10 ”χάλασαν τα φρένα” και ακολούθησε σχεδόν απότομη υποχώρηση μέχρι τις 5061,65 για να έλθει το κλείσιμο στις 5072,65 μονάδες με απώλειες 1,39%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 440 εκατ. από τα οποία τα 47,6 αφορούσαν ”πακέτα”.

Ασφαλώς και δεν χρήζει σχολίων η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές (στις 12.00 ήταν μόλις 15) έναντι 229 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5 έως 25,86%.

Όσον αφορά τα επιμέρους και όσο μπορεί να υπάρξει κάποια αναφορά, αξίζει να σημειωθεί η διάθεση ανοδικής κίνησης για τις Τράπεζες Αττικής, Γενική και Proton, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Lannet, Pasal, ενώ οι δημοπρασίες με συναλλαγή 20000 τεμ. έστειλαν την Ηλεκτρονική Αθ. να κλείσει στα 6,02 ευρώ (πριν τις δημοπρασίες η τελευταία πράξη είχε γίνει στα 8 ευρώ) με απώλειες 25,86% (!!!).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v