Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φυγή από τα μικρά

Οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών και η ιδιαίτερη αγάπη στο κόκκινο είναι τις τελευταίες ημέρες τα χαρακτηριστικά των περισσότερων από τα ”μικρά” χαρτιά στο χρηματιστήριο. Είναι προφανές ότι, πλην εξαιρέσεων, οι ιδιώτες πήραν την απόφαση να επενδύσουν στα μεσαία και στα μεγάλα. Θα αποδειχτεί ορθή η επιλογή;

Η φυγή από τα μικρά
Καλημέρα σας

Οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών και η ιδιαίτερη αγάπη στο κόκκινο είναι τις τελευταίες ημέρες τα χαρακτηριστικά των περισσότερων από τα ”μικρά” χαρτιά στο χρηματιστήριο.

Είναι προφανές ότι, πλην εξαιρέσεων, οι ιδιώτες πήραν την απόφαση να επενδύσουν στα μεσαία και τα μεγάλα ή πήραν τα χρήματά τους και τα κατέθεσαν με 4% και 5% στις τράπεζες.

Είναι επίσης προφανές ότι στην απόφαση των ιδιωτών για απεμπλοκή από το χρηματιστήριο έπαιξαν τον ρόλο τους όλες οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία των χρηματιστηρίων το 2008.

Θα αποδειχτεί στο τέλος ορθή η επιλογή;

Δύσκολο να δώσει κανείς μια απάντηση, κυρίως γιατί πρόκειται για μετοχές που κινούνται θετικά ή αρνητικά, μάλλον ανεξάρτητα από το γενικότερο κλίμα της αγοράς.

Υπάρχει όμως κάποιο στοιχείο που οι ιδιώτες που έφυγαν ή σκέπτονται να φύγουν δεν έχουν λάβει υπόψη τους.

Και το στοιχείο αυτό δεν είναι ούτε τα πιθανά deals ούτε τα πιθανά παιχνίδια που θα στήσουν (αν στήσουν) τα εναπομείναντα στην αγορά λόμπι.

Το ”κρίσιμο” στοιχείο είναι οι μερισματικές αποδόσεις. Αρκετές από τις παρεξηγημένες ”μικρές” μετοχές, με βάση τα κέρδη του 2007, θα μοιράσουν σε έξι μήνες από σήμερα μερίσματα που σε ετήσια βάση αγγίζουν τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων.

Ουσιαστικά, μια και μιλάμε για εξάμηνο, οι αποδόσεις είναι διπλάσιες.

Σύσταση: Πριν αποφασίσετε τη μεγάλη φυγή από τα ”μικρά”, ρίξτε μια τελευταία ματιά στις μερισματικές αποδόσεις.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v