Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφαση στα επιμέρους ”εντός”

Μεσοπρόθεσμα το κλίμα στις αγορές δεν δείχνει και τόσο φιλικό προς τα χρηματιστήρια. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα δικαιολογούνται ανοδικές αντιδράσεις προκειμένου να κατοχυρωθούν θέσεις και να διευκολυνθεί η έξοδος ισχυρών επενδυτικών κύκλων. Στα επιμέρους το ενδιαφέρον στο ΧΑ, εν μέσω ερωτημάτων για τις συνεργασίες της ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ρυθμό των επιτοκίων κινούνται οι αγορές. Και όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση, αρκετοί διορατικοί αναλυτές θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο συνέχισης της ταλαιπωρίας, συμπεριλαμβανόμενης μιας σημαντικής διόρθωσης βασικών δεικτών και μετοχών.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, και θα επιμείνουμε σε αυτό, οι αγορές χρωστούν αντιδράσεις καθαρά τεχνικής μορφής. Κινήσεις ικανές να διευκολύνουν την κατοχύρωση θέσεων, την έξοδο ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Με αυτή την εκτίμηση κινούμαστε από χθες, άσχετα αν προσωπικά η στήλη ξεγελάστηκε σε ικανό βαθμό από την αντίδραση των ασιατικών αγορών.

Και γι’ αυτό το λόγο αισθανόμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να ζητήσουμε μια μεγάλη συγνώμη από ορισμένους φίλους που κινήθηκαν κόντρα στη δική τους εκτίμηση, δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δική μας.

Επανερχόμαστε όμως στα της βραχυπρόθεσμης τάσης και αυτό γιατί στη Νέα Υόρκη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών παραπέμπει στο ενδεχόμενο μιας καθαρά και μόνο τεχνικής μορφής αντίδραση.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση, τότε οι επόμενες δυο-τρεις συνεδριάσεις θα μπορούσε να δώσουν καλύτερες τιμές εξόδου από την αγορά.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες αρκετά παράδοξα. Όπως λόγου χάρη με τον δεύτερο συνεχόμενο αιφνιδιασμό που επιχειρεί η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως σχετικά αναφέρεται στο θέμα της Χρύσας Λιάγγου ”Πολλά ερωτήματα για συμφωνία με Χαλυβουργική”.

Προφανώς η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως πρόσφατα η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως γενικότερα οι διοικήσεις φορέων του Δημοσίου, ενεργεί έχοντας τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή-κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας.

Και στην περίπτωση της ΔΕΗ η διοίκηση της Επιχείρησης και η πολιτική ηγεσία κινούνται αμφίπλευρα. Συμφωνούν εν κρυπτώ (το θέμα της συνεργασίας ΔΕΗ-RWE αποκάλυψε στην ”Ελευθεροτυπία” η Αριστέα Μπουγάτσου) με έναν ξένο και εν συνεχεία με έναν Έλληνα ιδιώτη.

Ειδικότερα ο ελληνικός όμιλος έμενε επί μακρόν εκτός παιδιάς συμβάσεων και εργασιών του Δημοσίου.

Είναι προφανές πως η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να περάσει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση τώρα που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Θα δίναμε όμως περισσότερη σημασία στα όσα επιχειρεί ο πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τάκης Αράπογλου.

Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Μαντέλα επιβεβαιώνεται η συμμετοχή των ξένων και... ξένων με 56% στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου.

Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί σε ”μεσαίο επίπεδο” να δώσει ειδήσεις και επιχειρηματικές συνέργιες, είτε μέσω Αττικής, είτε μέσω Αγροτικής, βραχυμεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο περιμένουμε την ενημέρωση των ξένων θεσμικών στο Λονδίνο από την τριάδα των Γιαννόπουλου, Θεοδωρίδη και Ματζούνη που για ορισμένους μπορεί να ”κρύβει” ενδιαφέροντα πράγματα.

Πάντα βραχυπρόθεσμα, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές εταιρειών που για διάφορους λόγους ”μοχλεύονται” είτε επιχειρείται η ”μόχλευσή” τους. Και από αυτήν την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές ακτοπλοϊκών εταιρειών (ΑΝΕΚ, Μινωικές), μετοχές επιχειρήσεων από τον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ (Τηλέτυπος, Τεγόπουλος, Πήγασος), από τον χώρο της ενέργειας (Ρόκας) και τίτλων εισηγμένων όπως Autohellas (στα 5,20 ευρώ), Βάρδας (στα 2,95 ευρώ), Λάμψα (16,90 ευρώ) (ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά των βασικών μετόχων), Τέρνα Ενεργειακή (που τουλάχιστον χθες αντέδρασε από τα χαμηλά).

Να σημειωθεί πως από την αρχή της χρονιάς (από 31/12), τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνονται αναλογικά για την Εβροφάρμα, Nexans, ΕΒΖ, Fintexport, ΑΝΕΚ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, όλες με ποσοστό που ξεπερνά το 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v