Ο Τύπος της Πέμπτης

Η συμφωνία ΔΕΗ-Χαλυβουργικής και οι εξελίξεις στο θέμα της RWE, η εξαγορά των Ράδιο Κορασίδης και Elephant από την Marfin, τα σχέδια της κυβέρνησης για απολύσεις στην ΟΑ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης

ΔΕΗ: Με κοινή τους ανακοίνωση ΔΕΗ και Χαλυβουργική γνωστοποιούν την απόφασή τους για την κατασκευή, από κοινού, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 880 MW με καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο, στις εγκαταστάσεις της δεύτερης στην Ελευσίνα. Το σχέδιο, αναφέρει η ”Καθημερινή”, προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο, με τη Χαλυβουργική να κατέχει το 51% και τη ΔΕΗ το 49% του μετοχικού κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, η ΔΕΗ ζητά άδεια για μονάδα σε 186 στρέμματα στο Αλιβέρι, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στο Δήμο.

Έγκυρες πηγές, αναφέρει η ”Ημερησία” δηλώνουν ότι αρκετοί επενδυτές και ξένοι σύμμαχοί τους εξετάζουν νομικούς τρόπους προσφυγής κατά της ΔΕΗ στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρούν ότι οι κινήσεις της ΔΕΗ παραβιάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Marfin: Τη ”Ράδιο Κορασίδης” και την ”Elephant” εξαγοράζει η MIG, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των μικρού μεγέθους εξαγορών, ενώ με την κίνησή της σηματοδοτεί την είσοδό της στο χώρο των καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων, αναφέρει η ”Ημερησία”. Στα 22,2 εκατ. ευρώ το τίμημα.

ΟΤΕ: Νέα αύξηση της συμμετοχής της –στο 19,0489% από 18,54%- στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ ανακοίνωσε η MIG στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια και ιδιαιτέρως στα στεγαστικά προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ενώ μεταξύ άλλων, για την πορεία της Εθνικής, επεσήμανε ότι στόχος είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του επιχειρησιακού σχεδίου της, γράφει το ”Βήμα”. Οσον αφορά την επέκταση στο εξωτερικό, ανέφερε ότι η τράπεζα συνεχίζει να εξετάζει την παρουσία της σε χώρες εκτός εθνικών συνόρων όπου διαθέτει ή δεν διαθέτει παρουσία.

Ερρίκος Ντυνάν: Τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ιδιοκτήτης το Ασκληπιείο Βούλας παρέχει στον Ερυθρό σταυρό η νέα σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΣ, κ. Α. Μαρτίνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σύμβαση βάσεις της οποίας αποσύρεται το άρθρο 4 που αφορούσε το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, ο κ. Μαρτίνης τόνισε παράλληλα ότι το Ασκληπιείο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ”Ντυνάν”, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί άμεσο στόχο του Ερυθρού Σταυρού. Εξ άλλου, σε ισχύ βρίσκεται από την αρχή του έτους η σύμβαση του Ερρίκος Ντυνάν με την Eurohospital, όπως επισημαίνει η ”Καθημερινή”.

Proton Bank: Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ισραηλινής τράπεζας Hapoalim για την εξαγορά μεγάλου ποσοστού των μετοχών της Proton Bank. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, το τίμημα έχει κλείσει στα 10,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ολυμπιακή: Για κρυφή μελέτη για λουκέτο-απολύσεις στην Ολυμπιακή κάνει λόγο η ”Ελευθεροτυπία”, επισημαίνοντας πως στο ένα δισ. ευρώ υπολογίζονται οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων των Ο.Α., της Ο.Α.-Υπηρεσίες και της Αεροπλοΐας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ουδείς θα απολυθεί. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η μελέτη του υπουργείου Απασχόλησης αφορά 3.877 τακτικούς υπαλλήλους.

Μηχανική: Κατά το δεύτερο εξάμηνο και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι και μετά τοποθετείται χρονικά ο μετασχηματισμός των θυγατρικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων που διαθέτει ο όμιλος της Μηχανικής στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, σύμφωνα με πληροφορίες, εν τέλει προκρίνεται η κύρια αγορά του Λονδίνου για την εισαγωγή των μετοχών της νέας εταιρείας συμμετοχών που θα προκύψει από την εισφορά των πέντε εταιρειών που έχει συστήσει και λειτουργεί η Μηχανική σε Ρωσία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Αίγυπτο.

Σοφοκλέους: Μείωση της συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στο ΧΑ, εισροές 5,12 δισ. ευρώ από ξένα χαρτοφυλάκια και συρρίκνωση των νέων μερίδων σημειώθηκαν το 2007 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, η συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Δεκέμβριο 2007 μειώθηκε ελαφρώς στο 51,8% από 52% τον προηγούμενο μήνα.

Ενέργεια: Η Τουρκία προχώρησε στη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εφοδιασμού του δικτύου της από το Ιράν, γράφει η ”Καθημερινή”. Με ρωσικό και αλγερινό φυσικό αέριο συνεχίζεται η λειτουργία της ελληνικής αγοράς, αναφέρει το ”Βήμα”.