Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτι... τρέχει στη Σοφοκλέους

Κάτι τρέχει στο Βασίλειο της... Σοφοκλέους. Αντικρουόμενες και αντιφατικές εκθέσεις ξένων, επιθετικές πωλήσεις ισχυρών παικτών και δυσαρέσκεια σε ορισμένους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, επιτείνουν τη σύγχυση και οδηγούν χαμηλότερα των 5.000 μονάδων την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ουδέν απρόσμενον από την ΕΚΤ, που αφήνει στο 4%, δηλαδή αμετάβλητο, το βασικό επιτόκιο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διόρθωση διευρύνεται εν μέσω επιλεκτικών κινήσεων ξένων επενδυτικών οίκων που άλλοτε αναθεωρούν και άλλοτε υποβαθμίζουν τιμές-στόχους για κύριες επιλογές τους.

Σε σχετικά θέματα γίνεται αναφορά για τις αντιφατικές συστάσεις από Deutsche Bank και Lehman Brothers για τράπεζες, η EFG Eurobank υποστηρίζει πως τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση του γερμανικού οίκου είναι λανθασμένα.

Την ίδια στιγμή η Citigroup συστήνει ”αγορά” για τη μετοχή της Alpha Bank και αναθεωρεί στα 32 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, παρουσιάζουν δυο στοιχεία. Το πρώτο αφορά στην επαναφορά του S&P 500 στα χαμηλά της 16ης/8/2007, δηλαδή κοντά στην περιοχή των 1.410 μονάδων και το δεύτερο στο σχεδόν παράλληλο διάγραμμα των Εθνικής-Alpha Bank τους τελευταίους δυόμισι-τρεις μήνες.

Και παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως τη στιγμή που η Eurobank υποχωρεί στα χαμηλά 52 εβδομάδων, η Εθνική παραμένει σχετικά κοντά στα ιστορικά υψηλά της.

Από την άλλη οι επιθετικές πωλήσεις στις οποίες είχαμε αναφερθεί στις 13:35, εντείνονται και διευρύνονται. Έτσι, από τον 20άρη οι απώλειες φθάνουν μέχρι και το 6,7% οδηγώντας προς τα 13 ευρώ τον Μυτιληναίο, ενώ από τον FTSEM 40 κατά 6,5% προς τα 8,9 ευρώ ”βυθίζεται” η Σιδενόρ.

Σημαντικές όμως απώλειες καταγράφονται για ΓΕΚ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνική Τεχνοδομική, Μηχανική, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Χαλκόρ και γενικότερα μετοχές εταιρειών για τις οποίες γνωστοί ξένοι οίκοι έδιναν μέχρι και πρότινος υψηλότερες τιμές-στόχους.

Αυτό ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως… κάτι τρέχει είτε με τα margin calls ορισμένων ισχυρών παικτών, είτε συγκεκριμένοι ξένοι οίκοι από-επενδύουν θέσεις τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες εισηγμένων.

Η ενέργεια είναι ένας κλάδος που και λόγω της ειδησεογραφίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Από την μια η ΔΕΗ, που πριμοδοτείται διαρκώς από το Δημόσιο, κινείται κοντά στα 36 ευρώ, από την άλλη ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι (Μυτιληναίος-Τέρνα) πιέζονται χαμηλότερα.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές έχει επιβαρυνθεί περισσότερο, φθάνοντας πλέον στο 1 προς 7, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε χαμηλότερα και των 5.000 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο πως περίπου 5-10 λεπτά νωρίτερα ανοίγονταν θέσεις ”πώλησης” σε συμβόλαια του FTSE 20 που έχανε 1,3% έναντι 2,4% του FTSEM 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v