Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθετικές πωλήσεις στον 40άρη πιέζουν το ΧΑ

Επιθετικές πωλήσεις σε μετοχές-κλειδιά του 40άρη οδηγούν χαμηλότερα όχι μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Πιέσεις στη μετοχή της Eurobank μετά τη σημαντική υποβάθμιση της τιμής-στόχου από την Deutsche Bank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αποεπενδύουν σε μετοχές του 40άρη ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι. Κυρίως από κωδικούς που κινούνται μέσω Λονδίνου, εμφανίζονται την τελευταία μισή ώρα ισχυρές εντολές πώλησης σε μετοχές-κλειδιά του FTSEM 40.

Η σημαντική αυτή πίεση, οι μεγάλες απώλειες σε συγκεκριμένες μετοχές, ανατρέπουν άρδην το κλίμα για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα των 5.100 μονάδων.

Συγκριτικά οι απώλειες είναι σχεδόν διπλάσιες για τον FTSEM 40, έναντι του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20 και αυτό γιατί για διαφορετικούς λόγους εντείνονται οι πωλήσεις σε μετοχές όπως Μυτιληναίος, Τέρνα, Σιδενόρ, Lamda Development, Intracom και δευτερευόντως σε ΕΛΒΑΛ, ΓΕΚ.

Χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως σε συγκεκριμένες μετοχές δίνονται εντολές πώλησης από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως πωλητές εμφανίζονται κυρίως δεύτερης γραμμής χαρτοφυλάκια και όχι οι συνήθεις παίκτες (με μεγάλες θέσεις σε Μυτιληναίο, Σιδενόρ).

Το κλίμα όμως επιβαρύνεται και στον τραπεζικό κλάδο, με την Eurobank να υποχωρεί μέχρι και 3,04% καθώς η Deutsche Bank υποβάθμισε την σύσταση σε ”hold”, μειώνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο στα 26 ευρώ ανά μετοχή από 33 ευρώ προηγουμένως.

Στις 13:30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,6% προς τις 5.040 μονάδες, η δε αναλογία ανοδικών προς καθοδικές ξεπερνούσε το 1 προς 2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v