Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Endesa Hellas: Προχωρά η 3η μονάδα φυσικού αερίου

Η Endesa Hellas, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του διοικητικού της συμβουλίου, ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για τη συντομότερη δυνατή έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδυασμένου κύκλου στον Βόλο. Ως γνωστόν, έχουν προηγηθεί η μονάδα συμπαραγωγής 334ΜW (έτοιμη, αναμένει σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο) και συνδυασμένου κύκλου στον Άγιο Νικόλαο (430MW) .

Endesa Hellas: Προχωρά η 3η μονάδα φυσικού αερίου
Η Endesa Hellas, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του διοικητικού της συμβουλίου, ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για τη συντομότερη δυνατή έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδυασμένου κύκλου στον Βόλο.

Ως γνωστόν, έχουν προηγηθεί η μονάδα συμπαραγωγής 334ΜW (έτοιμη, αναμένει σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο) και συνδυασμένου κύκλου στον Άγιο Νικόλαο (430MW).

Όπως είναι γνωστό, η μονάδα αυτή εγκαθίσταται στη Βιομηχανική περιοχή του Δημηνιού Μαγνησίας σε έκταση ιδιοκτησίας του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.

Ήδη ξεκίνησαν οι γεωτεχνικές μελέτες οι οποίες ανατέθηκαν έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρία CASTOR.

Ο τεχνικός εξοπλισμός θα είναι της General Electric, με συνολική ισχύς 445MW. Η ετήσια παραγωγή προβλέπεται να υπερβαίνει τις 2.530MWh, ενώ η μονάδα αυτή θα καταναλώνει ετησίως περίπου 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας, της πλέον φιλικής προς το περιβάλλον, η οποία θα είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί αυτόνομα (stand alone) με αποτέλεσμα να μην παράγει υγρά απόβλητα και να ελαχιστοποιεί τους αέριους ρύπους. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί συστήματα ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση πρόσθετου νερού.

Ο προϋπολογισμός της εγκατάστασης είναι περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ, κατά τη λειτουργία της δε θα απασχολεί 40 - 45 άτομα προσωπικό. Θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά την περίοδο κατασκευής της θα εργαστούν κατά μέσο όρο περί τα 300 άτομα.

Ήδη η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΣΦΑ ώστε να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για την έναρξη κατασκευών του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος απαιτείται για τη λειτουργία της νέας μονάδας.

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, η εταιρία προβαίνει και σε όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την τροποποίηση των σχετικών αδειών που κατέχει για την επαύξηση ισχύος από 400MW σε 445ΜW.

Επιπλέον, η ENDESA HELLAS έχει καταλήξει μεταξύ 2 πιθανών sites, σε ένα εκ των οποίων θα κατασκευαστεί η 4η μονάδα συνδυασμένου κύκλου 450MW περίπου της ENDESA HELLAS, με έναρξη κατασκευής το 2009.

Company Profile

Η ENDESA Hellas τοποθετείται στρατηγικά προωθώντας την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος αλλά και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές.

Η εταιρία έχει προχωρήσει ήδη στις πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις της και στοχεύει το 2015 να έχει μερίδιο άνω του 14 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με αρχικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη ΝΑ. Ευρώπη.

Στις δραστηριότητες της νέας εταιρίας περιλαμβάνονται η κατασκευή, η ανάπτυξη και η λειτουργία θερμικών σταθμών ενέργειας (φυσικό αέριο και άνθρακας καθαρής τεχνολογίας), ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά πάρκα), όπως επίσης και η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και εκπομπών CO2. Επίσης, προβλέπεται η σταδιακή είσοδος στην αγορά της λιανικής όσο το δυνατόν συντομότερα επιτρέψουν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v