Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα σχέδια της ΔΕΗ για νέες συνεργασίες με τρίτους, οι πληροφορίες περί αναχρηματοδότησης δανείου του ΟΤΕ, τα σχέδια της Endesa Hellas για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και οι εξελίξεις στον ΟΛΠ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα σχέδια της ΔΕΗ για νέες συνεργασίες με τρίτους, οι πληροφορίες περί αναχρηματοδότησης δανείου του ΟΤΕ, τα σχέδια της Endesa Hellas για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και οι εξελίξεις στον ΟΛΠ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΕΗ: Στρατηγική ανάπτυξης μέσω συνεργασιών με τρίτους, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, θα ακολουθήσει η ΔΕΗ τα επόμενα δύο χρόνια, γράφει η ”Καθημερινή”. Όπως αναφέρει, οι συμφωνίες- συνεργασίες που έχουν ανακοινωθεί ήδη με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική αποτελούν την απαρχή μιας νέας πολιτικής για την Επιχείρηση, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξει και τρίτη συμφωνία με ιδιώτη εταίρο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ”Βήμα”, νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ζητήσει ο πρόεδρος της Επιχείρησης, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο ίδιος ”στη λογική της ανάκτησης του κόστους των καυσίμων”.

ΟΤΕ: Κύκλο επαφών με εκπροσώπους ξένων επενδυτικών οίκων σχεδιάζει από την ερχόμενη εβδομάδα ο ΟΤΕ, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες, γράφει η ”Ημερησία”, η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει στις επαφές αυτές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο που πήρε για την εξαγορά της Cosmote ύψους 2,7 δισ. ευρώ σε ομολογιακό, εκδίδοντας ομόλογα ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω εσωτερικής χρηματοδότησης και συγκεκριμένα από τα 300 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο ΟΤΕ από την πώληση της Infote αλλά και από 300 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια που έχει ήδη στα ταμεία του.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για τον ΟΤΕ, με την οποία απαγορεύεται σε ιδιώτες επενδυτές να κατέχουν περισσότερο από το 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του δημόσιου τηλεπικοινωνιακού φορέα.

Endesa Hellas: Στην αναζήτηση της κατάλληλης τοποθεσίας για την κατασκευή και τέταρτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 450 MW βρίσκεται η Endesa Hellas, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Όπως αναφέρεται, την απόφαση για την κατασκευή νέας μονάδας ανακοίνωσε χθες η ίδια η εταιρία με αφορμή την εντατικοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη κατασκευής της μονάδας συνδυασμένου κύκλου στον Βόλο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη ΒΙΠΕ του νομού Μαγνησίας σε έκταση ιδιοκτησίας του ομίλου Μυτιληναίου.

Μυτιληναίος: Επένδυση ύψους 4 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία δύο μονάδων παραγωγής αλουμινίου και μία μονάδα παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο σχεδιάζει ο όμιλος Μυτιληναίου στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ”Ημερησία”.

Coca Cola: Τη μετατροπή του αλεστηρίου πολτού και χαρτιού Baikalsk της Σιβηρίας σε εργοστάσιο εμφιάλωσης στην ακτή της λίμνης Βαϊκάλης θα εξετάσει η ρωσική εταιρία εμφιάλωσης της Coca Cola, επισημαίνει η ”Ημερησία”, αναδημοσιεύοντας σχετικό τηλεγράφημα του Reuters.

ΟΛΠ: Η εμπειρία στη λειτουργία λιμένων, διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, η τεχνογνωσία, το πελατολόγιο και η οικονομική επιφάνεια είναι ορισμένα από τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν όσοι λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την εκχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, αυτά προβλέπει η διακήρυξη η οποία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ. Με 50 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα η παραχώρηση του ΟΛΠ, γράφει η ”Ημερησία”.

ΟΠΑΠ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου που θα αναλάβει την εκπόνηση ειδικής μελέτης ανασχεδιασμού επιχειρηματικών διεργασιών του ΟΠΑΠ και της θυγατρικής του ΟΠΑΠ Υπηρεσιών δημοσίευσε ο οργανισμός. Όπως αναφέρει το ”Βήμα”, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο έως τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ενώ πρόθεση της εταιρίας είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις 15 Φεβρουαρίου, συνεπώς η μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ, έκδοση ομολογιακού δανείου περί τα 60 εκατ. ευρώ και επέκταση στην Κύπρο επιφυλάσσει το 2008 για τον όμιλο ΑΒ Βασιλόπουλος, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”.

Τράπεζα Πειραιώς: Την είσοδό του και στη ρωσική τραπεζική αγορά ανακοίνωσε χθες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει η ”Εξπρές”. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επίσημη άδεια για τη λειτουργία Γραφείου Αντιπροσωπείας στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Μόσχας.

Ενέργεια: Έως το τέλος του Ιανουαρίου, παρουσία του Ρώσου Προέδρου, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σόφια θα υπογραφεί η συμφωνία των μετόχων για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αναφέρει το ”Βήμα”. Χθες στην Αθήνα μονογράφηκε η σχετική σύμβαση.

Οικονομία: Σε περικοπές πληρωμών ύψους 48,6 εκατ. ευρώ προέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και διαπίστωσε κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για το 2005, γράφει το ”Βήμα”.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν τα ”Νέα”, ακόμη μία φορά αναβάλλεται η εφαρμογή του συστήματος εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου συστήματος στις 15 Φεβρουαρίου.

Ολυμπιακή: Εν μέσω καταγγελιών για ”σήψη και απαξίωση”, άνοιξε νέος κύκλος απομακρύνσεων στελεχών από τη διοικητική πυραμίδα των Ολυμπιακών Αερογραμών. Όπως αναφέρουν τα ”Νέα”, χθες έγινε γνωστή η παραίτηση του διευθυντή Πτητικής Εκμετάλλευσης, κ. Ανδρέα Καψάλη, η οποία είχε υποβληθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Γιάννο Μπενόπουλο, πριν από δύο μέρες.

Εισηγμένες: Όλες τις κορυφαίες επιλογές για τη νέα χρονιά παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα ”Μέτοχος”, σε συνεργασία με τα τμήματα αναλύσεων των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιριών, στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Τα top picks των ισχυρών”. Όπως τονίζεται, παρά τις όποιες ανησυχίες, το συμπέρασμα που προκύπτει για το νέο έτος είναι ελπιδοφόρο.

Σοφοκλέους: Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του πρώτου ETF, δηλαδή του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου με την ονομασία Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α., σημειώνει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v