Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Ούτε άσπρο ούτε μαύρο το τοπίο

Σάλο δημιούργησε χθες έκθεση της Deutsche Bank που χρωμάτισε αρνητικά ελληνική τράπεζα, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησής της από τις αγορές χονδρικής. Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι η κατάσταση για τις μεγάλες τράπεζες δεν είναι ούτε άσπρη ούτε μαύρη.

Tράπεζες: Ούτε άσπρο ούτε μαύρο το τοπίο
Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά και την ανάκαμψη της αγοράς βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω τίτλων, γνωστής ως commercial paper, η κατάσταση στις διεθνείς αγορές χρέους δεν είναι ακόμη καλή.



Αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των νέων δανείων που θα δώσουν οι τράπεζες, αφαιρουμένων των επιπλέον καταθέσεων, συν τις αναχρηματοδοτήσεις θα είναι πιο ακριβό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007 και πιο δυσεύρετο αν βγουν στις αγορές για να το ”σηκώσουν” το επόμενο διάστημα.

Υπό αυτήν την έννοια, οι συνέπειες δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικές, αφού εκτός των άλλων οι ανάγκες τους θα είναι λογικά μεγαλύτερες το 2008 σε σχέση με το 2007 λόγω της μεγάλης αύξησης των δανείων.

Όμως, αρνητική συνέπεια θεωρείται η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών κατά 0,1%, αρνητική και η επιβράδυνση κατά 10%. Επομένως, έχει σημασία πόσο μεγάλη θα είναι.

Η επίπτωση από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και το ”πάγωμα” κάποιων αγορών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.



Πρώτα απ’ όλα από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές όταν βγουν για να εκδώσουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, να ενεργοποιήσουν προγράμματα EMTN, να τιτλοποιήσουν χαρτοφυλάκια δανείων και άλλα.

Άλλες συνθήκες επικρατούσαν τον Ιούνιο του 2007, άλλες τον Ιούλιο, άλλες τον Οκτώβριο και ούτω καθεξής.

Δεύτερον, το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών κάθε τράπεζας.



Άλλη χρηματοδότηση από την αγορά χονδρικής θέλει η Εθνική Τράπεζα, που έχει περισσότερα λεφτά σε καταθέσεις σε σχέση με τα δάνεια, κι άλλη η Εurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς των οποίων ο λόγος δανείων προς καταθέσεις υπερβαίνει το 100%.

Είναι σαφές ότι η Εθνική, το Τ.Τ. και η ΑΤΕ -εκτός των άλλων- έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σ’ αυτό το μέτωπο που γίνεται πιο ορατό σε συνθήκες κρίσης στις αγορές χονδρικής.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ως έναν βαθμό τον έλεγχο των χρηματοδοτικών αναγκών τους. Αν θέλουν να τις περιορίσουν δεν έχουν παρά να ανεβάσουν τα επιτόκια ή να κάνουν αυστηρότερα τα κριτήρια επιλογής των δανειοληπτών.

Τρίτον, η δυνατότητα κάθε τράπεζας να αξιοποιήσει ορισμένα από τα στοιχεία του ενεργητικού της για να ζητήσει χρηματοδότηση και η εμπειρία που ήδη διαθέτει σε κάποιους τομείς.

Είναι γνωστό ότι η Εθνική έχει ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ύψους 16 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμη τιτλοποιήσει ή αξιοποιήσει, εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα (covered bonds).

Το ίδιο ισχύει για την Alpha Bank, σε μικρότερο βαθμό για την Τράπεζα Πειραιώς και σε ακόμη πιο μικρό για τη Eurobank που έχουν προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δανείων τα τελευταία χρόνια.

Όμως, οι τράπεζες που έχουν ήδη προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες που χρειάζονται μεσοπρόθεσμη ρευστότητα και θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Οι πρώτες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από τους 5-6 μήνες που μπορεί να πάρει μια τράπεζα η οποία μόλις ξεκινά τη διαδικασία τιτλοποίησης.

Επιπλέον, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες αγοράς, ορισμένες τράπεζες με εμπειρία έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Eurobank ”σήκωσε” κεφάλαια τον Νοέμβριο από τιτλοποίηση κάνοντας repo με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Συνοψίζοντας, η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω της αγοράς χονδρικής ενέχει κόστη και κινδύνους σ’ αυτήν τη φάση, αλλά δεν είναι κατάρα όπως παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές.

Για να το αντιληφθεί καλύτερα κάποιος αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το κόστος μιας προθεσμιακής κατάθεσης μπορεί να είναι σήμερα μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης μέσω της αγοράς χονδρικής για μεγάλες τράπεζες με υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.

Όχι όμως για μικρές τράπεζες που είτε δεν έχουν καθόλου είτε έχουν χαμηλό βαθμό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v