Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρήγμα Deutsche Bank στο growth story του Χ.Α.

Άρωμα... ανησυχίας για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών αφήνει να αιωρείται η Deutsche Bank, κάνοντας λόγο για αύξηση κόστους κεφαλαίων και αλλαγές στην αποτίμηση του ρίσκου των επενδύσεων στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φόβοι για ριζική μεταστροφή προς τις μετοχές ”αξίας”. Τι λέει η επίμαχη έκθεση, πώς χρησιμοποιήθηκε και οι... αντιρρήσεις.

Ρήγμα Deutsche Bank στο growth story του Χ.Α.
του Χρήστου Κίτσιου

Το πρώτο ρήγμα στο επί τετραετίας βασικό growth story του Χ.Α., την ανάπτυξη στα Βαλκάνια, επιφέρει η έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες πυροδοτώντας και επίσημα πλέον τη στροφή των επενδυτών από περιφερειακές αγορές και μετοχές ανάπτυξης στις μεγάλες αγορές και στις μετοχές αξίας.

Το μοντέλο που χρησιμοποίησε η αναλύτρια της Deutsche μπορεί να πλήττει κυρίως τις ΕFG Eurobank και Πειραιώς, ως τις ελληνικές τράπεζες με τους επιθετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης των χορηγήσεων, χρησιμοποιώντας ποιοτικά στοιχεία, που δεν ανάγονται σε ποσοτικές προβλέψεις, αφήνει, όμως, να αιωρείται άρωμα ανησυχίας για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι, διατυπώνοντας εκτίμηση για αύξηση του κόστους κεφαλαίων (απόρροια και της ανόδου του κινδύνου χώρας για τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης) και σημειώνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη των EFG Eurobank και Πειραιώς να ανεύρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τη δανειακή τους επένδυση, η Deutsche Bank για πρώτη φορά αναφέρεται σε αύξηση του κόστους funding για τις ελληνικές τράπεζες, έστω και αν δεν το συνδέει άμεσα.

Δεν σταματά όμως εκεί, καθώς προχωρά και σε εκτίμηση μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης. Όλα αυτά με την προϋπόθεση βάθους, βέβαια, στη σοβούσα διεθνώς πιστωτική κρίση.

Κάποιοι θα μπορούσαν να προσθέσουν ίσως και εκτιμήσεις για αύξηση του κόστους καταθέσεων λόγω μετακίνησης της καταθετικής βάσης από λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Το ζήτημα είναι ότι η πρώτη πιστολιά έπεσε, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλοι ξένοι οίκοι πουλάνε άτσαλα ελληνικές μετοχές –κυρίως μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης–, σορτάροντας όμως τον 20άρη. Κίνηση στην οποία βοήθησαν τα μάλα οι πωλήσεις μετοχών Πειραιώς και EFG Eurobank, καθώς οι ETE και Alpha έχουν μεγάλους αγοραστές και ισχυρές αντιστάσεις στην πτώση προς το παρόν.

Κύκλοι της εγχώριας τραπεζικής αγοράς και αναλυτές διατυπώνουν αντιρρήσεις για τις γενικές παραδοχές του μοντέλου αξιολόγησης που ακολουθεί η έκθεση της Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι θα ήταν πληρέστερη και επομένως θα προσφερόταν για καλύτερη αξιολόγηση εφόσον προχωρούσε και σε αναγωγές σε ποσοτικά στοιχεία.

Η έκθεση της Deutsche για τις ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν παρουσία στις αγορές της Νέας Ευρώπης ξεκινά με την παραδοχή αύξησης του κόστους κεφαλαίου (cost of equity) σε αυτές τις χώρες από 11% σε 12% και προχωρά σε υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης από το 5,5% της προηγούμενης έκθεσης στο 5%.

Με βάση αυτές τις δύο παραδοχές του γενικού μοντέλου της για τη Νέα Ευρώπη, η αναλύτρια της Deutsche προχωρά σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου για EFG Eurobank και Πειραιώς χωρίς αλλαγές στις προβλέψεις της για τα τελικά αποτελέσματα.

Οι παραδοχές του μοντέλου ως εκ τούτου θεωρούνται από τραπεζίτες το ίδιο ”αυθαίρετες”, μια και αποτελούν ποιοτικά και όχι ποσοτικά στοιχεία, με αυτές της προηγούμενης έκθεσης της Deutsche Bank.

Ερωτήματα δημιουργεί όχι τόσο η διαπίστωση της Deutsche Bank για το ότι η EFG Eurobank θα χρειαστεί 7 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δανειακή της ανάπτυξη, αλλά το γεγονός ότι δεν διατυπώνει εκτίμηση για το αν θα πετύχει να τα αντλήσει η ελληνική τράπεζα και με τι κόστος funding.

Όλο το μοντέλο, σημειώνουν αναλυτές, δείχνει να εδράζεται στην περίπτωση της EFG Eurobank σε παραδοχή αυξημένων προβλημάτων στη Ρουμανία (αύξηση κινδύνου χώρας), υπονοώντας ανάγκη της Eurobank να χρηματοδοτήσει με αυξημένο κόστος τις χορηγήσεις της στη ρουμανική αγορά, εξ ου και η διαφοροποίηση στην περικοπή της τιμής-στόχου σε σχέση με την Πειραιώς που πέφτει στα πιο ”μαλακά”.

Σε αντιδιαστολή με το μοντέλο που χρησιμοποίησε πρόσφατα σε ανάλογη έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες η Merrill Lynch, κάποιοι εκτιμούν ότι οι παραδοχές που χρησιμοποιεί η Deutsche χωρίς αναγωγή σε ποσοτικά στοιχεία δίνουν αυτόματα υποβαθμίσεις για τράπεζες με επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των χορηγήσεων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Η Deutsche Bank έχει βγάλει ανάλογη έκθεση και για τις αυστριακές τράπεζες περικόπτοντας με βάση το ίδιο μοντέλο, με την Erste Bank να είναι θύμα της μεγαλύτερης περικοπής τιμής-στόχου.

Σημειώνεται ότι η Deutsche εκτιμά ως ασφαλέστερες growth story αγορές πλέον στην περιοχή την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η έκθεση πυροδότησε ένταση πωλήσεων στους δύο τίτλους των EFG Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, με την πίεση να επιτείνεται από το κλείσιμο θέσεων σε υποκείμενη και παράγωγα που πόνταραν σε ανοδική αντίδραση, καθώς χθες οι δύο τίτλοι έκλεισαν τη συνεδρίαση με υποψίες τεχνικού σχηματισμού διπλού βυθού.

Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν stop loss ιδιαίτερα στην EFG Eurobank, ενώ από χθες άνοιξαν και αρκετές short θέσεις στον 20άρη είτε ως αντιστάθμιση κινδύνου είτε ως κίνηση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

*** Τι λέει η EFG Eurobank

”Ουδέν σχόλιον” είναι η επίσημη αντίδραση του μάνατζμεντ της EFG Eurobank - Ergasias στις εκτιμήσεις που κάνει η Deutsche Bank σχετικά με την τράπεζα στην έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρ’ όλα αυτά, ανεπισήμως, αρμόδιο στέλεχος του οργανισμού, μιλώντας στο Euro2day.gr, δήλωσε ότι ”τα πιο πολλά στοιχεία που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank για να κάνει την ανάλυσή της είναι λανθασμένα”.

Η Deutsche Bank στην έκθεσή της μειώνει την τιμή-στόχο για τον τίτλο της Eurobank στα 26 ευρώ ανά μετοχή, από 33 ευρώ προηγουμένως, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση για την τράπεζα σε ”hold” από ”buy”.

Ο διεθνής οίκος εκφράζει ανησυχία για θέματα ρευστότητας της τράπεζας, καθώς πιστεύει πως η EFG θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ το 2008 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δανειακή της ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υιοθετεί πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά στην παρουσία της EFG στη ΝΑ. Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v