Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα απαντήσουν στην πρόκληση οι τράπεζες;

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις αγορές και στην Αθήνα για πρώτη φορά εκφράζονται ξεκάθαρα επιφυλάξεις για τον κλάδο-ατμομηχανή της αγοράς μας. Αντιφατικοί στις εκτιμήσεις τους οι ξένοι, σε μια περίοδο όπου ΔΕΗ - πολιτική ηγεσία επιχειρούν να ”ανακατέψουν την τράπουλα” στον κλάδο της ενέργειας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ανάσα ζητούν οι αγορές και αυτή δεν έρχεται. Η χθεσινή αντίδραση στη Νέα Υόρκη δεν φαίνεται να συγκινεί τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να ξεκινά μέχρι και 0,8% χαμηλότερα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο χρηματιστήριό μας, από τη στιγμή που χθες διαπιστωμένα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε κωδικούς που κινούνται μέσω σύνθετων προϊόντων και συμβολαίων που ποντάρουν στη διαφορά της τιμής μιας μετοχής;

Πρόγευση των παρενεργειών έλαβε χθες ένα μέρος της αγοράς, με την ακραία συμπεριφορά μετοχών ισχυρών εταιριών, βιομηχανικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή οι ξένοι παραμένουν αντιφατικοί στις εκτιμήσεις τους, με τις εκθέσεις τους να διίστανται και συχνά η μία να αντικρούει την άλλη. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στο τι αναφέρουν οι Deutsche Bank και Lehman Brothers. Επίσης τι αναφέρει η Citigroup και πού θέτει τον πήχη για την Alpha Bank.

Αυτό, πέρα από τα διάφορα μικροχρηματιστηριακά παιχνίδια, το παρασκήνιο, τις πιέσεις για δουλειές του Δημοσίου, φαίνεται να κρύβει μια πραγματική επιφύλαξη ορισμένων ξένων και για κάποιες ελληνικές τράπεζες.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται σαφής αναφορά σε ”ρήγμα Deutsche Bank στο growth story του Χ.Α.”.

Το ταμπλό και μόνο δείχνει πως από την αρχή του χρόνου η Eurobank μετρά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες η διαγραμματική απεικόνιση των Εθνικής - Alpha Bank εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, σχεδόν παράλληλη, με την πρώτη να παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά της.

Από το ενεργειακό μέτωπο, που φαίνεται να προκαλεί και επιχειρηματικού χαρακτήρα παρενέργειες, η Χρύσα Λιάγγου αναφέρει ότι είναι ”πιθανή και τρίτη συμφωνία συνεργασίας” για τη ΔΕΗ.

Είναι προφανές πως η διοίκηση της Επιχείρησης, με την πλήρη κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας, κινείται βάσει σχεδίου που προβλέπει και σύγκρουση με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το πού θα οδηγήσει αυτή πιθανόν να μην το γνωρίζουν ακόμη ούτε οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.

Από την πλευρά του Μυτιληναίου, η Endesa Hellas ”προχωρά στην τρίτη μονάδα φυσικού αερίου” (δες σχετικό θέμα) και μένει να φανεί σήμερα η αντίδραση της αγοράς στη χθεσινή βίαιη υποχώρηση των μετοχών του ομίλου.

Μέσα σε αυτό το ασταθέστατο και άκρως επιφυλακτικό περιβάλλον, η HSBC θέτει για την ΑΒ Βασιλόπουλος στόχο τα 50 ευρώ, μια τιμή-”ταμπού” σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Κατά την εκτίμησή τους, η αποτίμηση της εισηγμένης στο επίπεδο των 50-55 ευρώ ανά μετοχή θα μπορούσε να αποτελέσει… καταλύτη ακόμη και μετοχικών εξελίξεων.

Σε αυτό το περιβάλλον, ελάχιστοι είναι αυτοί που κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Αξίζει να αναφερθούν μετοχές που ξεχώρισαν χθες όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Marfin, Ηλεκτρονική Αθηνών, Μινωικές Γραμμές, Τιτάν, Autohellas, Καραμολέγκος, Λάμψα, Μοτοδυναμική, Μπενρουμπή, Druckfarben, Πειραιώς Leasing, Τηλέτυπος, Fieratex, Alsinco, Flexopack, Profile, Ιονική Ξενοδοχειακή, Ωμέγα ΑΕΕΧ, Χαλυβδοφύλλων, Τεχνικές Εκδόσεις και ελάχιστες ακόμη.

Όσον αφορά στις τεχνικές αντοχές και στα περιθώρια της αγοράς, στο χθεσινό σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου επισημαίνεται η εξαιρετικά κρίσιμη εικόνα του τραπεζικού δείκτη (με σημαντική τη στήριξη των 6.868 μονάδων), του FTSE 20 (με στήριξη τις 2.618-2.606 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v