Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στο ρεύμα 3Ε, OTE και Κύπρου

Η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών δεν εμπόδισε την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1/3, ενώ η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος σε δεκάδες τίτλους δημιούργησε απώλειες δυσανάλογες με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών. Από τις μετοχές του FTSE διακρίθηκαν 3Ε, OTE και Κύπρου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και μάλιστα με την Σοφοκλέους να υπεραποδίδει τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μάλιστα το γεγονός ότι η καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ, αυτό δεν εμπόδισε η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο ένα προς τρία, με τους αγοραστές να εξελίσσονται σε σπάνιο είδος.

Η απουσία κατεύθυνσης, η έλλειψη επιπέδων ισορροπίας, η σχεδόν μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και οι λίγες πωλήσεις σε συνδυασμό με τις ακόμα λιγότερες αγορές, δημιούργησαν απαγορευτικές συναλλαγές για δεκάδες τίτλων που όμως αρκετοί από αυτούς κατέγραψαν απώλειες δυσανάλογες με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών.

Έλλειψη σημαντικών βοηθειών και από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να γυρίσει 13 συνεδριάσεις πίσω, κλείνοντας χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.800 μονάδων.

Απόλυτα επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που συνιστούν στάση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που θα έχει ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο, όμως και πάλι δεν φαίνεται τίποτα σίγουρο αν πρώτα δεν αποκατασταθεί η θετική ψυχολογία στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.537, 2.504 και 2.482 μονάδες, ενώ σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.573, 2.586 και 2.595 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν κίνηση πανομοιότυπη με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE, αξίζει να αναφερθεί ότι Κύπρου και ΟΤΕ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την μετοχή της πρώτης να κλείνει με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της Coca Cola, απλά θετικό πρόσημο για Intralot, Motor Oil, Εθνική και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την Βιοχάλκο, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για MPB, Εμπορική, Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τρεις φορές προσέγγισε το πάνω όριο της στήριξης 4.774-4.772 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 4.791,46 μονάδες, με απώλειες 0,58%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 239 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 34,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν και μπορεί να ακουστεί παράδοξο η σχέση ανοδικών (64) – πτωτικών μετοχών (189) έκλεισε στο υψηλό ημέρας, παρά ταύτα 21 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 8,63%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Unibrain, Vell Group, Centric, Blue Star, Reds, Παρνασσός και Attica Group.

Συμπερασματικά στην παρούσα φάση το momentum δείχνει να παραμένει εύθραυστο τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών και βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση η στάση αναμονής και η διατήρηση ρευστότητας δείχνουν μάλλον αναγκαίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v