Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιοσημείωτες απώλειες με μικρές συναλλαγές

Μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει η μέχρι στιγμής συνεδρίαση τόσο από πλευράς τζίρου όσο και όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα, καθώς περίπου το 1/3 των εισηγμένων κινείται με όγκο που δεν ξεπερνά τα 2.000 τεμάχια. Ωστόσο, λόγω έλλειψης αγοραστών, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων διαμορφώνεται στο 1 προς 5.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μόνο απογοητευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής η σημερινή συνεδρίαση και είναι πραγματικά άξια απορίας η υπομονή που επιδεικνύουν οι λίγοι ενασχολούμενοι, τουλάχιστον σήμερα, με τη Σοφοκλέους.

Και βέβαια όλα αυτά τα απογοητευτικά συμπεράσματα δεν εξάγονται μόνο από τη σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών, που διαμορφώνεται στο 1 προς 5, αλλά πολύ περισσότερο από τον τζίρο και τη γενικότερη εικόνα του ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 106 εκατ., από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 12,3 εκατ. που αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, καθώς 29 τίτλοι έχουν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, ενώ άλλοι 85 δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια.

Με το 1/3 των εισηγμένων περίπου ανύπαρκτο από πλευράς συναλλαγών, είναι φυσικό το ενδιαφέρον να είναι τουλάχιστον περιορισμένο.

Παρά ταύτα, η επιδεικτική απουσία αγοραστών στη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών δημιουργεί αξιοσημείωτες απώλειες, έστω και αν οι περισσότεροι από τους πωλητές δεν επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι 17 τίτλοι καταγράφουν απώλειες από 4% έως 9%, έστω και αν στις περισσότερες περιπτώσεις οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.

Για καθαρά στατιστικούς λόγους αξίζει να αναφερθεί ότι από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινείται η μετοχή της Τρ. Κύπρου, με αξιοσημείωτα κέρδη αυτή της Coca Cola και με απλώς θετικό πρόσημο ΟΤΕ και Εθνική.

Όλες οι άλλες μετοχές του 20άρη κινούνται πέριξ προηγούμενου κλεισίματος ή με μεγαλύτερες απώλειες, όπως αυτές που καταγράφει η Βιοχάλκο (-3,36%) με όγκο που μόλις ξεπερνά τα 21.000 τεμάχια, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για τη Eurobank, ενώ αξιοσημείωτες απώλειες μέχρι στιγμής για ΜΡΒ, Τ.Τ., Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΛΠΕ και Intralot.

O Γ.Δ. συνεχίζει να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, περίπου στο μέσον της μέχρι στιγμής ημερήσιας διακίνησής του, και συγκεκριμένα βρίσκεται στις 4.783,79 μονάδες με απώλειες 0,74%.

Πτωτική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και στην αγορά Παραγώγων, και με τα Συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης μέχρι στιγμής να ακολουθούν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Ούτε λόγος για τεχνική ανάλυση, καθώς οι μέχρι στιγμής τόσο χαμηλές συναλλαγές δεν επιτρέπουν την εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων, αφού λίγες εντολές σημαντικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την υπάρχουσα εικόνα.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχωρίζουν οι Unibrain, Centric, Imperio, Aττικάτ, Παρνασσός και Blue Star.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα κέρδη είναι τόσο χαμηλά που λίγο αν αλλάξουν διαθέσεις οι εν δυνάμει πωλητές, μπορούν να αναστρέψουν την εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v