Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές-αβεβαιότητα καθορίζουν την τάση στο ΧΑ

Εν μέσω συντήρησης ενός αβέβαιου και επιφυλακτικού κλίματος στις ξένες αγορές, μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην διαμόρφωση των ισορροπιών στο εγχώριο μέτωπο. Γιατί είναι σηματωροί οι μετοχές Τιτάνα και Εθνικής Ασφαλιστικής. Στάση αναμονής εν μέσω αβεβαιότητας προτείνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Βαραίνει και πάλι το κλίμα στις ξένες αγορές, υποχωρεί προς τις 4.820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. Οι συναλλαγές της χθεσινής συνεδρίασης μπορεί να κυμάνθηκαν στα μέτρια επίπεδα των τελευταίων ημερών, ωστόσο η προσφορά που εκδηλώθηκε προς το τέλος ήταν υπερβάλλουσα και το σημαντικότερο, οι εν δυνάμει αγοραστές ”τράβηξαν” τις εντολές τους λίγο χαμηλότερα.

Ήταν ούτως ή άλλως δεδομένο πως η ρευστή κατάσταση στις ξένες αγορές δεν μας άφηνε και δεν θα μας αφήνει να εφησυχάζουμε, ωστόσο το χθεσινό ”γύρισμα” ήρθε θα λέγαμε την πλέον… ακατάλληλη στιγμή.

Πορευόμεθα λοιπόν την επόμενη εβδομάδα, τελευταία πριν τις εκλογές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην διαμόρφωση των ισορροπιών στο εγχώριο μέτωπο, εν μέσω συντήρησης ενός αβέβαιου και επιφυλακτικού κλίματος στις ξένες αγορές.

Βραχυπρόθεσμα οι ενδείξεις από παραμέτρους, όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, τα παράγωγα, τα ασθενή οικονομικά στοιχεία της αγοράς των ΗΠΑ, δεν είναι ενθαρρυντικές για όσους προσβλέπουν σε ανοδική αντίδραση προς τις 4.950 μονάδες.

Πρόκειται, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, για την κορυφή ενός εύρους διακύμανσης που για βάση έχει τις 4.650 μονάδες. Θα επιβεβαιωθεί την προεκλογική εβδομάδα το αρνητικό ενδεχόμενο ή θα επιχειρηθεί η συντήρηση βασικών δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα. Σε μέγιστο βαθμό θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών.

Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε την μετοχή του Τιτάνα σηματωρό των όσων πιθανώς να γνωρίζουν ξένοι διαχειριστές και ρευστοποιούν ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Λόγω της σοβαρότητας, του ειδικού βάρους που παραδοσιακά έχει αυτή η ελληνική βιομηχανία και λόγω της σημαντικής έκθεσης που έχει στο πρόβλημα της στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, θεωρούμε ένδειξη την προσέγγιση χαμηλών έτους.

Δεν είναι τυχαίο πως η Citigroup επιφυλάσσεται κατά πόσον η διεθνής κρίση μπορεί να οδηγεί σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Οι ρευστοποιήσεις στην μετοχή του Τιτάνα ενισχύουν την εκτίμησή μας πως το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι περισσότερο σύνθετο και σοβαρό από ότι μας παρουσιάζουν.

Μετοχή σηματωρό, όμως, θεωρούμε και την Εθνική Ασφαλειών, για πολλούς λόγους και ευνόητους. Τα χαμηλά διετίας για την μετοχή της ΕΕΓΑ δεν οφείλονται μόνο στην προβληματική οικονομική θέση της θυγατρικής, της σημαντικές ζημίες από τον κλάδο αυτοκινήτου, ούτε από την σχέση ιδίων κεφαλαίων (όπως πολύ ορθά αναλύει στο σχετικό θέμα ο Χρ. Κίτσιος).

Αυτές οι ενδείξεις αποτελούν την αποθαρρυντική πλευρά του… νομίσματος. Η ενθαρρυντική αφορά στους αγοραστές προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, της μεταβλητότητας των ξένων αγορών, όπου άνοδοι και διορθώσεις εναλλάσσονται πλέον ταχύτατα, και τις προσπάθειες του… Συστήματος να περιορίσει την έκταση του προβλήματος, διεθνώς.

Μ. Γελ.

--------------------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”με βάση τα τεχνικά δεδομένα, η εξέλιξη της κίνησης του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε αναμονή με ισχυρά σημεία αντίστασης τις 4.980 μονάδες και στήριξης τις 4.600 μονάδες.

Από τη διαγραμματική ερμηνεία προκύπτει ότι το περιθώριο διόρθωσης όσο δεν ξεπερνά το προαναφερθέν επίπεδο αντίστασης είναι σημαντικό και ως εκ τούτου η ύπαρξη ρευστότητας στα τρέχοντα επίπεδα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό θα πρέπει να αποτελεί διαχειριστική επιλογή όσο η αβεβαιότητα του αποτελέσματος παραμένει στο προσκήνιο”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.819,32 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,90%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 9,68%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,41%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,82%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,07% χαμηλότερα.

Κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (1,26%), ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (0,50%), των Πρώτων Υλών (0,33%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (0,28%) και των του Πετρελαίου και Αερίου (0,27%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-7,68%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,27%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,83%) και των Τηλεπικοινωνιών (-3,54%), ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: AXON Συμμετοχών (6,97%), Μπουτάρης (ΠΑ 6,82%), Βωβός (6,71%), Ελβιεμέκ (6,67%), ΜΕΤΚΑ (6,48%), Λανακάμ (5,91%), Λυμπέρης Εκδόσεις (5,68%), Γενική Εμπορίου (5,49%), Ευρωσύμβουλοι (5,37%) και Βαράγκης (5,16%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (-18,42%), Rilken (-14,06%), Moda Bagno (-13,81%), Τεξαπρέτ (-12,31%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 -12,25%), Τρία Άλφα (-11,21%), Ατλάντικ (-10,80%), Τασόγλου (-10,06%), Εθνική Ασφαλειών (-10%) και Προοδευτική (-9,80%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v