Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απουσιάζει ο γηγενής κινητήριος μοχλός

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων και εναλλαγής προσήμων, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος 55 μονάδων, ακολουθώντας ουσιαστικά την κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Όμως μετά από αρκετές συνεδριάσεις, οι ανοδικές μετοχές ήταν περισσότερες από τις πτωτικές, σε μια πρώτη ένδειξη κινητικότητας σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων και εναλλαγής προσήμων, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος 55 μονάδων, ακολουθώντας ουσιαστικά την κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι δεν υπάρχει εσωτερική ψυχολογία και ότι ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα.

Όμως μετά από αρκετές συνεδριάσεις οι ανοδικές μετοχές τερμάτισαν την συνεδρίαση μπροστά από τις πτωτικές, κάτι που μπορεί να λέει πολλά και τίποτα και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να εξαχθούν ”ασφαλέστερα” συμπεράσματα για την τάση που μπορεί να διαμορφωθεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι και παρά την επιφυλακτικότητα που εκτός απροόπτου θα συνεχίσει να υφίσταται, δεν αποκλείεται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να επιφυλάσσουν καλύτερη εικόνα για την μέση του ταμπλό και χαμηλότερα (αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές περιβάλλον), καθώς οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά και σήμερα φάνηκε μία πρώτη ενεργοποίηση των θεωρούμενων ”Περιφερειακών Επενδυτικών σχημάτων”.

Βέβαια υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι αν και η εικόνα στις Αγορές μετοχικών αξιών συνεχίζει να εμπεριέχει αυξημένο ρίσκο, οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύουν μέρος της ρευστότητας που έχουν εκτός Αγορών, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις αρκετών εταιρειών έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, ο εν λόγω δείκτης τερμάτισε την συνεδρίαση ελαφρώς χαμηλότερα από τον ΚΜΟ των 100 ημερών που εντοπίζεται στις 2594 μονάδες με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 2620-30 και 2651 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2651 απαιτεί άμεσο επαναπροσδιορισμό της επενδυτικής στρατηγικής.

Συνεδρίαση που η μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, με τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μην ακολουθούν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας ελαφρώς τις υποτιμήσεις.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Αγροτική, θετική μεταβολή για ΔΕΗ, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Motor oil, Alpha Bank και αμετάβλητοι οι ΟΠΑΠ και Eurobank.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote και αρνητικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4885 μονάδων, πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 4830,64 μονάδες και εκ νέου αντίδραση με κλείσιμο στις 4863,35 με κέρδη 0,10%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 325 εκατ. από τα οποία τα 36,5 αφορούσαν ”πακέτα”.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 142 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών και 14 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 11,96%.

Τέλος από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Unibrain, Compucon, HYATT, Centric, Nexans, Axon, Creta Farm, Παρνασσός, Κούμπας, Σφακιανάκης, Τρ. Αττικής και Μοχλός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v