Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αδράνεια τρώει τους... μικρούς

Με ήπιες κινήσεις ο ”νόμος της αδράνειας” οδηγεί ”νοτιότερα” τον Γενικό Δείκτη, πλην όμως η εικόνα αλλάζει προς το δυσμενέστερο για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, καθώς είναι εμφανής η αποχή των λεγόμενων ”Περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων”. Αίνιγμα η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ, ο οποίος - μετά τις χθεσινές απώλειες (2%)- έκλεισε με κέρδη 2,83%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ο ”νόμος της αδράνειας” οδηγεί ”νοτιότερα” με ήπιες κινήσεις για τον Γενικό Δείκτη και ελαφρώς επιθετικότερες για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό.

Η σημερινή συνεδρίαση χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης από την αμέσως προηγούμενη, με την σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται και πάλι (περίπου) στο 1 προς 2,5 και τους FTSEM και FTSES να υπεραποδίδουν σε απώλειες του FTSE και του Γενικού Δείκτη.

Σήμερα τροχοπέδη στην διολίσθηση του Δείκτη αποτέλεσε η μετοχή του ΟΠΑΠ που συνεχίζοντας την κίνηση ασανσέρ, μετά το χθεσινό κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, σήμερα τερμάτισε την συνεδρίαση με κέρδη 2,83% και αύριο ποιος ξέρει τι (!).

Από εκεί και πέρα ελάχιστες οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στις μετοχές του FTSE, πλην ίσως του τίτλου της Εμπορικής που δείχνει να συνεχίζει την προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά και το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Αγροτική και Πειραιώς.

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με την δεύτερη να υφίσταται τις ”συνέπειες” της επιδεικτικής αποχής των λεγόμενων ”Περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων”, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των Περιφερειακών μετοχών να καταγράφει σημαντικές απώλειες από τα υψηλά τρέχοντος έτους.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση και στην τεχνική εικόνα, όπου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται μεταξύ 2590 και 2650 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2601, 2592 και 2580 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2616, 2627 και 2638 μονάδες.

Οι χαμηλές συναλλαγές δεν απέτρεψαν το αρνητικό πρόσημο στην Αγορά Παραγώγων, όπου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν απώλειες ελαφρώς μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας ελάχιστα τις υποτιμήσεις.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και πλην των ΟΠΑΠ και Εμπορικής, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική και Πειραιώς, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Εθνική, Cosmote, Motor oil, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την μετοχή της Coca-Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Ελ. Τεχνοδομική, Κύπρου, Intralot, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρά κέρδη, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε ελάχιστα, ακολούθησε υποχώρηση μέχρι τις 4865,22 μονάδες και αντίδραση που βοηθούμενη και από τις δημοπρασίες έδωσε κλείσιμο στις 4891,86 μονάδες και απώλειες 0,26%.

Ο τζίρος στα 360 εκατ. από τα οποία το 45% (περίπου) αντιστοιχεί σε συναλλαγές μόλις 8 τίτλων (Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha Bank, MIG), ενώ τα ”πακέτα” έφθασαν τα 81,6 εκατ.

Επανάληψη της αμέσως προηγούμενης η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 192 πτωτικών και 14 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 9,09%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v