Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβού τις... δημοπρασίες

Άχρωμη συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη μέσω των δημοπρασιών να κλείνει στο χαμηλό ημέρας, έστω και αν σημειώθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως, 3Ε, ΕΛΤΕΧ, Εμπορική, Eurobank, Εθνική. Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό διαμόρφωσε την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1/2,5.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι δημοπρασίες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έστειλαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άχρωμη και δύο ταχυτήτων.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλαγιοανοδική του κίνηση από τα πρόσφατα χαμηλά της 16ης/8 έχοντας συμπληρώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 12, όμως τόσο σε μεσαία όσο και σε μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένει απόλυτα εμφανής η σχεδόν επιδεικτική επιφυλακτικότητα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα και από την σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο ένα προς δυόμισι.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μικρό αριθμό δεικτοβαρών τίτλων, όπως Ελληνική Τεχνοδομική, Coca Cola, Εμπορική, Eurobank, Εθνική, διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, όμως ακόμα και στα υψηλά ημέρας η σχέση μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών ήταν σαφώς υπέρ των δεύτερων.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι απομένουν μόλις εννέα συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση και αυτό σε συνδυασμό με την νευρικότητα που συνεχίζει να διακρίνει τις διεθνείς αγορές και τη σημερινή αργία στην Wall Street, κρατά ένα μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων εκτός αγοράς.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν αλλάζει κάτι όσο αυτός κινείται στο εύρος 2.590-2.650 μονάδων, όμως διάσπαση ενός των δύο άκρων με αυξημένες συναλλαγές πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 2.607, 2.601 και 2.590-2.580 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.627, 2.638 και 2.660 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες ελαφρώς μικρότερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας τις έτσι κι αλλιώς μικρές υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Ελληνική Τεχνοδομική, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola και Εμπορική, αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank και Εθνική, απλά θετικό πρόσημο για Cosmote, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Βιοχάλκο και Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για τον Τιτάνα και την Τράπεζα Κύπρου, ακόμη μεγαλύτερες για την ΔΕΗ, αρνητικό πρόσημο για MIG, MPB, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Intralot, ΟΤΕ, όμως σαφώς τις αρνητικότερες εντυπώσεις δημιούργησε το -3,98% της Τράπεζας Πειραιώς (τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος) με συναλλαγές που ξεπέρασαν το 1.960.000 τεμάχια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά βλέποντας σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας των 4.940,35 μονάδων, σταδιακά υποχώρησε μέχρι τις 4.905,82 μονάδες, εκ νέου ανοδική αντίδραση με σημαντικές βοήθειες από αρκετούς δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, όμως ήρθαν οι τελικές δημοπρασίες και τον έκλεισαν στις 4.904,58 μονάδες, με απώλειες 0,16%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 363 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 65,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 191 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 9,3%.

Συμπερασματικά και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προσμετρούν πλέον στις εισαγόμενες ανησυχίες και την μικρή έστω πιθανότητα μη δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης από το αποτέλεσμα της 16ης τρέχοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v