Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό & απόηχο των μεγεθών 6μήνου το Χ.Α.

Τα εντυπωσιακά μεγέθη του ομίλου της Εθνικής, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των Πειραιώς, Eurobank, τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου μπορεί σε ικανό βαθμό να οδηγήσουν σε... ημιαυτόνομη πορεία την αγορά μας. Επενδυτικές ευκαιρίες από τη μεγάλη μέχρι την... ακραία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινούνται οι αγορές, καθώς η αντιπαράθεση των ”ταύρων” με τις ”αρκούδες” συνεχίζεται αμείωτη.

Η πλευρά των απαισιόδοξων επιφυλάσσεται και δικαιολογημένα (σε μεγάλο βαθμό) για τη διάρκεια των επιπτώσεων από το πρόβλημα της ”στεγαστικής πίστης”.

Σημειώνουν δε πως η πρώτη αποτίμηση των υποαξιών θα τιμολογηθεί στα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου.

Από την άλλη, η πλευρά των αισιόδοξων δικαιολογημένα και αυτή υποστηρίζει πως η αποτίμηση αρκετών επιχειρηματικών ομίλων διαμορφώνεται ελκυστική.

Όλα αυτά συνθέτουν έναν διεθνή περίγυρο που προφανώς και επηρεάζει το χρηματιστήριό μας.

Όμως, είναι ακριβές, όπως σημειώνει ο φίλος Καιροσκόπος (”Χρηματιστήριο”) πως στο Χ.Α. μπορεί να κινηθούμε για λίγο κόντρα στο ρεύμα.

”Εχουμε τα φοβερά κέρδη της Εθνικής, η Πειραιώς βαδίζει επιτυχώς στην αύξηση κεφαλαίου και για τη Eurobank ξεκινά από σήμερα η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου”.

Θα προσθέταμε πως οι πιθανές εξελίξεις σε δύο επιχειρήσεις του μεγέθους ενός ΟΤΕ ή μίας ΔΕΗ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό μεσοπρόθεσμο κίνητρο για όσους αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά μας.

Είναι, όμως, και τα αποτελέσματα εξαμήνου, όπου για αρκετές εταιρίες από τη μεγάλη μέχρι τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση βεβαιώνεται ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης, εξωστρέφεια, προοπτική συντήρησης των ισχυρών οικονομικών μεγεθών.

Επιμένουμε πως ευκαιρίες υπάρχουν από την υψηλή μέχρι την… ακραία κεφαλαιοποίηση.

Κατά την εκτίμησή μας, από την πρώτη κατηγορία η πλέον εμφανώς υποτιμημένη περίπτωση είναι αυτή της ΕΛΤΕΧ.

Εντυπωσιακά τα μεγέθη του ομίλου, ακόμη πιο εντυπωσιακό το ανεκτέλεστο έργων και βεβαίως ταμειακά διαθέσιμα 335 εκατ. ευρώ, ”ταμείο που βγάζει μάτια”.

Από την ίδια κατηγορία, η Frigoglass δικαιώνει την επιμονή όσων την εμπιστεύονται τα τελευταία 2-3 χρόνια, επιβεβαιώνει τη σταθερή της αξία και... διαφαίνεται ως το επόμενο ελληνικό πολυεθνικό blue chip των τεσσάρων ηπείρων.

Πολύ καλό είναι και το εξάμηνο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ενώ θετικά αποτελέσματα είχαν ανακοινώσει επιχειρηματικοί όμιλοι στο α’ 15νθήμερο του Αυγούστου (για να μην αδικούμε και αυτούς).

Από εκεί και πέρα, ενισχυμένα εμφανίζονται τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως οι Έδραση, ΕΥΑΘ, Σαράντης, εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, Nexans (Alcatel) και αρκετών ακόμη εισηγμένων.

Σε μία άλλη κατηγορία περιλαμβάνονται εταιρίες που ”το παλεύουν”.

Θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος τις Altec, Eurodrip, Έδραση, Μινέρβα και αρκετές ακόμη που διαμορφώνουν μία… ενδιαφέρουσα μαγιά.

Πέραν αυτών, όμως, θεωρούμε εξίσου σημαντική τη διεύρυνση της δραστηριότητας επενδυτικών ομίλων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενίσχυση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή.

Το αναμενόμενο εδώ και καιρό βήμα του ομίλου της Marfin στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας ενδέχεται να ξεκινά από τον... Βόσπορο.

Ο όμιλος Marfin γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο, καθώς η πρώτη δραστηριότητά του ήταν η χρηματοδότηση ναυτιλιακών επενδύσεων, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχουν αρκετοί εφοπλιστές από τον χώρο της ποντοπόρου και γνώστες του αντικειμένου.

Κατά την εκτίμησή μας, η συνεργασία του ομίλου Marfin με το δημιούργημα (από το 1976) των Henry Kravis και George Roberts αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ελκύει την προσοχή ενός επενδυτικού κολοσσού στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και αυτό που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα.

Ποια είναι η KKR; Σύμφωνα με τους ”FT” το πιο ”βαρύτιμο” επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του κόσμου που έχει ολοκληρώσει 150 εξαγορές, αξίας 318 δισ. δολ. (235 δισ. ευρώ) και αν ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης η αποτίμησή της θα ήταν στα 83 δισ. δολ. (61,5 δισ. ευρώ).

Όλα αυτά σύμφωνα με τους ”FT”.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σπουδαιότητα της ναυτιλίας και της παρουσίας Ελλήνων επιχειρηματιών αναφέρονται στο ιδιαίτερο κατατοπιστικό θέμα (της Σοφίας Ζαφείρη) ”Ναυτιλία: Πρόβλεψη για αποδόσεις έως και 20%” (της 28ης/8).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v