Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνα και βλέπουμε...

Ημέρες αποτελεσμάτων τόσο του MIG όσο και της Εθνικής αυτές που βρίσκουν την αγορά μας εν μέσω αρνητικού και πάλι διεθνούς περιβάλλοντος. Και αν στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις ο Γ.Δ. εμφανώς ”υποστηρίχτηκε” από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους, μένει να φανούν σήμερα οι διαθέσεις και οι αντοχές του... Συστήματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χθες το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το μόνο από 19 ευρωπαϊκά που κινήθηκε με έστω και οριακά θετική μεταβολή.

Προχθές η αγορά σε γενικές γραμμές ”κράτησε” επειδή υπεραπέδωσαν συγκεκριμένες μετοχές του ”20άρη”.

Είναι εμφανές τις τελευταίες ημέρες ένα παιχνίδι τακτικής που ακολουθείται από ορισμένους επενδυτικούς κύκλους οι οποίοι ως στόχο έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πιέσεων που ασκούνται από τις ξένες αγορές.

Ένα παιχνίδι τακτικής που αμφιβάλλουμε εάν θα έχει σήμερα ανάλογη αποτελεσματικότητα, καθώς η χθεσινοβραδινή ”βουτιά” στη Ν. Υόρκη και οι επιφυλάξεις, προειδοποιήσεις που συνεχίζουν να απευθύνουν παράγοντες των αγορών δείχνουν πως το πρόβλημα από τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων δεν έχει κλείσει.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό ανατροπής, καθώς υποχωρούν τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια, ο ισχυρός άνδρας του Templeton, o κ. Mobius, διακρίνει αγοραστικές ευκαιρίες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η διεθνής συγκυρία ”απειλεί” μια γενικότερα καλή εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Στην Cosmote τα οικονομικά μεγέθη ξεπερνούν τις προβλέψεις, ενώ θεωρείται πιθανή η επιστροφή κεφαλαίου.

Στην Intralot τα κέρδη, 4,3% υψηλότερα στο εξάμηνο, θεωρούνται χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο Φουρλής παρουσιάζει κύκλο εργασιών 269 εκατ. ευρώ και κέρδη 21,85 εκατ. ευρώ.

Και στον μικρομεσαίο χώρο αρκετές εταιρίες σημειώνουν ικανοποιητική ενίσχυση των μεγεθών τους.

Η ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες ανακοινώνει πωλήσεις 29,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 4,25 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένα εμφανίζονται τα μεγέθη της Μoda Bagno, ενώ η Κρι Κρι προχωρά σε μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών και διανομή δωρεάν μίας νέας μετοχής για κάθε μία παλαιά.

Οι επενδύσεις συμβάλλουν στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους της Profile, που επίσης φαίνεται να ικανοποιεί μερίδα παικτών.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα και της Eurodrip, μίας εταιρίας της οποίας, όπως παρουσιαζόταν χθες στον Χαμαιλέοντα, είναι δυνατή πλέον η επιχειρηματική επαναφορά.

Ικανοποιητικά θεωρούνται τα μεγέθη για τον Σαράντη, ενώ η μείωση κερδών και πωλήσεων για τον Ρόκα ενδέχεται να κρύβει και… παράπλευρη συνέπεια.

Αφήνουμε τελευταία την περίπτωση της ΔΕΗ, καθώς παρουσιάζει οριακά κέρδη με τους αναλυτές να δίνουν τη δική τους εκτίμηση για την Επιχείρηση.

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης πίσω από τα αυξημένα κέρδη δείχνει μια ακύρωση παλαιότερης πρόβλεψης 25 εκατ. ευρώ για επισφαλείς απαιτήσεις, έναντι της ΛΑΡΚΟ.

Εάν αφαιρεθεί το συγκεκριμένο ποσό τα κέρδη στο εξάμηνο διαμορφώνονται στα 74,4 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο υπολογισμός των μεγεθών όσον αφορά στο προ φόρων αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα, μέσα σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, η αγορά αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της MIG και βεβαίως της Εθνικής.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα μένει να φανεί η ανθεκτικότητα (ή όχι) της περιοχής των 2.520 – 2.525 μονάδων για τον ASE-20 (χθεσινό κλείσιμο στις 2.568,96 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v