Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση σε φόντο ολοκαυτώματος στο ΧΑ...

Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Η σημερινή συνεδρίαση είναι αναμφίβολα πρωτόγνωρη για όλους εμάς τους εμπλεκομένους, για το Χ.Α. και βεβαίως για την εθνική μας οικονομία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την προτροπή ”ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μας περισσεύουν… φαρισαϊσμοί, αφορισμοί και κροκοδείλια δάκρυα”, το ”Χρηματιστήριο”, στο σημερινό του πρωτοσέλιδο, δίνει μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση της τραγωδίας.

Ένας φίλος και ευαίσθητος άνθρωπος προσεγγίζει σήμερα την… αγορά με ένα άρθρο του, ανοιχτή επιστολή, που τιτλοφορείται ”Η ανθρωπιά μας είναι ικανή να σβήσει τις φλόγες”.

Για… τρεις άταφους ”νεκρούς”… μιλά ο Βασίλης Βαλαμβάνος στο Εγερτήριό του.

Προσωπικά, δεν αποδίδουμε παρά ελάχιστη σημασία στο πώς θα κινηθεί σήμερα η αγορά, βασικοί δείκτες και μετοχές.

Προσωπικά θα θέλαμε οι εμπλεκόμενοι και οι ασχολούμενοι με τα της αγοράς να μπορούσαν να απεγκλωβιστούν από την… ξύλινη καθημερινότητα του χρηματιστηρίου και να κινηθούμε αλλιώς.

Το βέβαιο είναι πως οι επιπτώσεις από τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη χώρα θα είναι άμεσες, έμμεσες, θα είναι βραχυπρόθεσμες, θα είναι μακροπρόθεσμες, θα οδηγήσουν σε ανασύνθεση όλων όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, δεν θα πρέπει να γίνει αλλιώς.

Στο καθαρά διαδικαστικό μέρος της αγοράς, αποδίδουμε μικρότερη σημασία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής απ’ ό,τι στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρώτο τη τάξει όμιλο του χρηματιστηρίου μας.

Από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, κερδών, που δημοσιοποιούνται αυτές τις ημέρες, θέλουμε στα δελτία Τύπου να περιλαμβάνονται και άλλα μηνύματα. Πρακτικά και επί της ουσίας.

Ακόμη και… σκληροπυρηνικοί κατά την προσέγγισή τους με τα της αγοράς αναλυτές και παράγοντες ήταν τελείως διαφορετικοί λίγο πιο νωρίς σήμερα.

Το γεγονός ότι παράγοντες παραδοσιακά άκαμπτοι και στυγνοί μας μιλούσαν σήμερα με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για όλα αυτά τα χρόνια που τους ξέρουμε, με μια διαφορετική χροιά στη φωνή τους και αρνούμενοι επί της ουσίας να μιλήσουν για την αγορά, τις μετοχές, μας προκαλεί έκπληξη, μια ελπιδοφόρα θα λέγαμε αίσθηση για το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι εν λόγω κύκλοι.

Για τις πρωτοβουλίες που δείχνουν ικανοί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να αναλάβουν και να βοηθήσουν έμπρακτα στη συνέχεια.

Για την αγορά θα αναφερθούμε στα επόμενα σχόλιά μας, το πιθανότερο είναι πως ο ”20άρης” θα επιχειρηθεί να κρατηθεί υψηλά, πως μετοχές συγκεκριμένων εταιριών θα βρεθούν στο επίκεντρο του όποιου ενδιαφέροντος μπορούν να δείξουν σήμερα οι ενεργοί παίκτες.

Το αν θα είναι μετοχές εταιριών όπως ο ΟΤΕ, η Εθνική, η Eurobank, ο ΟΠΑΠ, η Attica Συμμετοχών, το Marfin Investment Group, ο ΟΛΘ και άλλοι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έχουμε την προσωπική εκτίμηση πως έχει δευτερεύουσα σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v