Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όσα γνωρίζει το μάνατζμεντ...

Οι αγορές μετοχών μιας εταιρίας από τα ανώτατα στελέχη της σημαίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της. Δεν θα πρέπει λοιπόν να περάσει απαρατήρητο ότι λίγο καιρό πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου κορυφαία στελέχη της ναυαρχίδας μεγάλου κλάδου προέβησαν σε αγορές μετοχών της.

Όσα γνωρίζει το μάνατζμεντ...
Η συμπεριφορά της μετοχής της Ελληνικής Τεχνοδομικής, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, δεν είναι η καλύτερη ούτε τον τελευταίο μήνα ούτε το τελευταίο εξάμηνο.

Με βάση το κλείσιμο των 9,30 ευρώ της Παρασκευής, η μετοχή της ναυαρχίδας του κατασκευαστικού κλάδου υποχωρεί 11,5% περίπου τις τελευταίες 30 μέρες και 17,3% το τελευταίο εξάμηνο.

Για τον πρόεδρο κ. Αναστάσιο Καλλιντσάντση, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Δημήτριο Καλλιντσάντση και Δημήτριο Κούτρα η πτώση της μετοχής θεωρήθηκε ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου, οι προαναφερθέντες είχαν προβεί σε αγορές 370.000 μετοχών της ΕΛΤΕΧ με μέση τιμή κτήσης κοντά στα 9,85 ευρώ. Οι ίδιοι προχώρησαν σε νέες αγορές 550.000 μετοχών κοντά στα 9 ευρώ το διάστημα 13 με 17 Αυγούστου.



Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Τεχνοδομική αναμένεται να ανακοινώσει τα κέρδη εξαμήνου και δεύτερου τριμήνου στις 31 Αυγούστου μαζί με άλλες εταιρίες του κλάδου.

Μια ματιά στις διάφορες εκθέσεις που έχουν βγει για να προϋπαντήσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του εξαμήνου αποκαλύπτει ότι οι αναλυτές περιμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο της ΕΛΤΕΧ θα είναι αρκετά καλό.

Κι αυτό ασφαλώς οι αναλυτές δεν θα πρέπει να το έβγαλαν από το μυαλό τους, αλλά θα πρέπει να αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό την καθοδήγηση της εταιρίας.

Κι ασφαλώς δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στις αναμενόμενες υπεραξίες από τα έσοδα της πώλησης των Αττικών Τηλεπικοινωνιών και τις υπεραξίες από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του τομέα real estate.

Ούτε προφανώς βασίζονται στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων που ξεπερνά πλέον τα 4 δισ. ευρώ και το οποίο είναι λογικό να θεωρούν ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της ΕΛΤΕΧ.

Εκείνο στο οποίο εστιάζουν την προσοχή τους είναι στον κατασκευαστικό τομέα και ειδικότερα στην πορεία των πωλήσεων και του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα.

Η υποχώρηση του λειτουργικού περιθωρίου κάτω από το 3% το πρώτο τρίμηνο έναντι 6% και πλέον το τέταρτο τρίμηνο του 2006 ήταν ένας από τους σοβαρότερους λόγους που η μετοχή της ΕΛΤΕΧ υποαπέδωσε σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά από τότε μέχρι σήμερα.

Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα θεωρείται κλειδί για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΛΤΕΧ το δεύτερο τρίμηνο.

Άλλωστε στα σημερινά επίπεδα τιμής της μετοχής η αξία του κατασκευαστικού κομματιού θεωρείται υποτιμημένη σε σχέση με τα έργα που έχει πάρει ο όμιλος και εκείνη που έχει στα βιβλία του.

Προφανώς, τα διευθυντικά στελέχη της ΕΛΤΕΧ συμφωνούν μ’ αυτές τις εκτιμήσεις και τις ψηφίζουν με τα λεφτά τους.

Απομένει η επιβεβαίωση από τα οικονομικά αποτελέσματα στα τέλη του μήνα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v