Καλός οιωνός η επιστροφή των σεναρίων στο ΧΑ

Τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας στο ΧΑ θα πρέπει να θεωρούνται στήριξη και σημείο αναφοράς των κινήσεων για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα της Εθνικής την Πέμπτη αλλά και η επιστροφή σεναρίων και φημών στην αγορά, σημάδι βελτίωσης του κλίματος. Πλάγια πτωτική κίνηση με όριο τις 4.700 μονάδες ”βλέπει” ο Μάνος Χατζηδάκης. Εβδομαδιαία άνοδος 2,61% για FT 20, 3,54% για τον SC 80.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές στις ΗΠΑ για την αγορά πρώτη κατοικίας αποτελούν μία επαρκή ενθαρρυντική ένδειξη για την συνέχεια.

Εάν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα και αφορούν στην μεταπώληση κατοικιών στην αμερικανική αγορά είναι επίσης θετικά, τότε οι αναλυτές θα έχουν μια δεύτερη θετική ένδειξη.

Αυτά τα επιμέρους στοιχεία παραπέμπουν μεν σε μία άμβλυνση των πιέσεων στον τομέα της στεγαστικής πίστης, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κρίση ολοκληρώνεται, αλλά φαίνεται πως σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ελέγχεται.

Φύση και θέση συγκρατημένα αισιόδοξοι θα ασπαστούμε την εκτίμηση φίλων αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν πως η αγορά έχει ”δει” τα χαμηλά της.

Προφανώς χωρίς να αποκλείονται διορθώσεις, ενδεχομένως και βίαιες υποχωρήσεις τιμών, η αγορά δείχνει εξαιρετικές αντοχές και αντιστάσεις.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας θα πρέπει να θεωρούνται στήριξη και σημείο αναφοράς των κινήσεών μας για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Από την επόμενη εβδομάδα και ενώ συνεχίζεται η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ξεκινά ανάλογη διαδικασία από την πλευρά της Eurobank, ενώ αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής.

Οι αυξήσεις των Πειραιώς και Eurobank μπορεί να απορροφούν πολύτιμη, αυτήν την περίοδο, ρευστότητα, πλην όμως θεωρούμε πως η βελτίωση του κλίματος διεθνώς καθιστά ευχερέστερη την ολοκλήρωση του εγχειρήματος που οδηγεί σε περαιτέρω ενδυνάμωση τους δύο τραπεζικούς ομίλους.

Και αυτό το προσμετρούμε στα μεσοπρόθεσμα οφέλη για την αγορά μας.

Η ισχυρή ανοδική αντίδραση εχθές του Marfin Investment Group έρχεται να επιβεβαιώσει την ισχύ του ομίλου και τον καθοριστικό του ρόλο στις επιχειρηματικές εξελίξεις, σε πολλά μέτωπα.

Στο μεταξύ, χθές εντάθηκαν οι φήμες πως επίκειται η ολοκλήρωση συμφωνίας του βασικού μετόχου της Attica Συμμετοχών με την πλευρά ισχυρού επενδυτικού ομίλου, ο οποίος φέρεται να έχει υποβάλει καλύτερη προσφορά από άλλους ενδιαφερόμενους.

Τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις είχε και θα έχει ο νουνεχής Περικλής Παναγόπουλος.

Οι εξελίξεις όμως από το μέτωπο της Attica, εάν είναι αυτές που προεξοφλούνταν εχθές στην αγορά, είναι βέβαιο πως αφορούν το σύνολο του κλάδου. Από την ΑΝΕΚ, τις Μινωικές, τη ΝΕΛ, βεβαίως την Blue Star και αναμφίβολα τη μη εισηγμένη Hellenic Seaways.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η κυρίαρχη θέση του ομίλου της 3E στις διεθνείς αγορές, όπως και η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στην ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Το ενθαρρυντικό από την χθεσινή συνεδρίαση είναι πως φήμες και σενάρια κυκλοφορούν και πάλι στην αγορά, ορισμένα από αυτά βάσιμα, άλλα όχι, δείχνουν όμως μια σαφώς βελτιωμένη διάθεση.

Τη χθεσινή συνεδρίαση την θεωρούμε ανοδικής φοράς, καθ’ ότι το χαμηλό στις 4.756 μονάδες καταγράφηκε στα πρώτα 10-15 λεπτά, για να ακολουθήσει μια σταδιακή επαναφορά των βασικών δεικτών που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ήταν ολική μέχρι τις 4.800 μονάδες.

Τέλος, στήριξη στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να παράσχει και το γεγονός ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου. Εντός της εβδομάδας αναμένονται, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, Cosmote, Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Fourlis, Intralot, Σαράντη, Ελληνική Τεχνοδομική.

Μ. Γελ.

-----------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”η αγορά έχει momentum και το περιεχόμενο της από πλευράς ειδήσεων ενισχύεται καθημερινά. Η απότομη κλίση ανόδου ωστόσο του Γενικού Δείκτη είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας, αυξάνοντας σημαντικά το ενδεχόμενο άμεσης κατοχύρωσης κερδών από τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα η μείωσης έκθεσης στην αγοράς από συντηρητικούς επενδυτές που αναμένουν οριστική αποφόρτιση των διεθνών αγορών.

Συμπερασματικά, θα αναμέναμε μία ήπια πλάγια πτωτική κίνηση κατά τις επόμενες συνεδριάσεις με όριο τις 4.700 μονάδες ενώ τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι καθοριστικά για την επέκταση της ανόδου ή την συγκράτηση των τιμών σε μια ενδεχομένη πίεση από το εξωτερικό”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.800,40 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,61%, ενώ τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται στο 9,25%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,79%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,20%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,54% υψηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (5,78%), των Χημικών (5,42%), των Μέσων Ενημέρωσης (5,36%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (4,66%), του Πετρελαίου και Αερίου (3,88%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,88%), της Τεχνολογίας (3,57%) και των Τραπεζών (3,10%).

Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Yalco (35,93%), Τασόγλου (31,43%), Ευρωσυμμετοχές (28,40%), Alma – Ατέρμων (22,64%), Centric Πολυμέσα (21,84%), Microland (21,52%), Ζήνων (20,74%), Κούμπας Συμμετοχών (17,83%), Vivere (16,35%) και Λάνακαμ (15,35%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Lavipharm (-6,95%), Τρία Άλφα (ΠΟ -4,61%), Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (-3,97%), Χαλκόρ (-3,74%), Αττικές Εκδόσεις (-3,59%), Παΐρης Πλαστικών (-3,52%), ΒΙΟΤΕΡ (-3,10%), Κεράμεια Αλλατίνη (-3,08%), ΒΙΣ (-3,01%) και Fashion Box (-2,69%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v