Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άνοδος των ξένων αγορών συμπαρασύρει το ΧΑ

Τα ξένα χρηματιστήρια επανέρχονται από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών. Οι επιπτώσεις από την κρίση μπορεί να μην ξεχνιούνται, πλην όμως… επουλώνονται. Σε εκμετάλλευση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς προσβλέπουν ισχυροί αλλά και μικρομεσαίοι ”παίκτες”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ανοδικό ξέσπασμα των αγορών είναι λογικό και αναμενόμενο να παρασύρει και την ελληνική. Έτσι, η λογική της προεξόφλησης της προσέγγισης των 4.800 μονάδων δείχνει… κερδισμένη εκ των προτέρων.

Χωρίς να αίρουμε τις επιφυλάξεις μας για τη σοβαρότητα, το μέγεθος και το βάθος της κρίσης, είναι λογικό να κινηθούμε στον ρυθμό της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μιας τάσης που από προχθές ασθενέστερα και χθες ισχυρότερα δίνει σημεία εισόδου και αξιοποίησης του ”παιχνιδιού”.

Άλλωστε, όπως σημειωνόταν και χθες, η περίπτωση JP Morgan-ΔΕΗ δείχνει πως ανάλογη λογική προεξόφλησης την προεκλογική περίοδο υπάρχει και μεταξύ ορισμένων ξένων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως από τιμές χαμηλότερα των 40 ευρώ συγκεκριμένοι ξένοι οίκοι επανατοποθετούνται στη μετοχή της Εθνικής, προσβλέποντας προφανώς… μετεκλογικά.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι αναλυτές επικεντρώνονται σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΠΑΠ, καθώς στο μεν πρώτο η έξωθεν στήριξη αλλά και η εγχώρια συνδρομή διευκολύνουν την επαναφορά της τιμής. Στον δε Οργανισμό επιμένουμε εδώ και μέρες πως τουλάχιστον ένας ισχυρότατος παίκτης απορροφά μεθοδικά και επίμονα την προσφορά που βγαίνει.

Από μια άποψη και το χαρτί του Οργανισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ενδέχεται να κρύβει θετικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις σε δεύτερη φάση.

Ενδιαφέρον είναι πως για ακόμα μία φορά ο κλάδος των ΜΜΕ αναδεικνύεται σε… ιχνηλάτη και προπομπό μιας βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης.

Το χθεσινό ”ξέσπασμα” του Πήγασου που παρέσυρε συνολικά τις μετοχές του κλάδου αναζωπυρώνει και πάλι παλαιότερες αλλά και νέες φήμες.

Από τη μικρομεσαία κατηγορία, η Lamda Development αποτιμάται θετικά από τη Marfin, τα Ελληνικά Καλώδια εξασφαλίζουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο, στην Κρι Κρι ξένοι διαχειριστές ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη θέση τους, στις ιχθυοκαλλιέργειες ο Δίας καταγράφει ιστορικά υψηλή τιμή, ενώ το Ιασώ επανέρχεται στα 13,30 ευρώ.

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις αρκετές είναι οι περιπτώσεις μετοχών που μπορούν να αποφέρουν βραχυπρόθεσμα ικανοποιητικές υπεραξίες.

Η ενεργότερη συμμετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων και η ”μόχλευση” που παρατηρήθηκε σε αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους τουλάχιστον για τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v