Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα η Σοφοκλέους με βαρίδι τις τράπεζες

Υποχωρούν τα ξένα χρηματιστήρια, πιέζεται -με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο- και το ελληνικό. Από τις τράπεζες, το ”παλεύει” σχεδόν μόνη της η Εθνική, τη στιγμή που από τον ”20άρη” διασώζονται ΔΕΗ, Intralot και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη φορά των ξένων αγορών ακολουθεί και η ελληνική, με… βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, αφού παρά την αρχική αντίδραση της Εθνικής, μέχρι τα 40,98 ευρώ, στη συνέχεια ”λύγισε” μέχρι και 0,2% χαμηλότερα.

Είναι… εντυπωσιακό πως σχεδόν… αγελαία παρασύρθηκε ο κλάδος, με Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Κύπρου να ακολουθούν. Χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες αντιστάσεις, όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση της Κύπρου και εν συνεχεία των Eurobank, Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε προς τις 4.650 μονάδες (-0,66%), με τον FTSE 20 να γράφει απώλειες μέχρι και 0,5% προς τις 2.465 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 10 - 15 λεπτά και από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η αδυναμία της Εθνικής, οι πωλητές έγιναν επίμονοι στο σύνολο των μετοχών του ”20άρη”, εξαιρούμενων της ΔΕΗ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές, που παραμένουν σταθερά επιφυλακτικοί τις τελευταίες ημέρες για την πορεία της αγοράς, θεωρούν αναμενόμενη την πίεση που ασκείται στον τραπεζικό κλάδο.

Η συγκεκριμένη μερίδα παραγόντων της αγοράς εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξη όσον αφορά στις βραχυμεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κρίση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Και αναφέρονται καταρχήν στα έσοδα από χρηματοοικονομικά και λοιπές υπεραξίες.

Αυτή είναι κατά την εκτίμησή τους η πρώτη παρενέργεια που μπορεί να πιέζει στη συγκεκριμένη συγκυρία τον κλάδο, που δεδομένης της κυριαρχίας του στο Χ.Α., διαμορφώνει ανάλογη τάση.

Η εικόνα για το ευρύτερο μέρος της αγοράς διαμορφώθηκε σχετικά γρήγορα προς το… ”κόκκινο”, καθώς για μόλις 35 μετοχές καταγραφόταν θετική τιμή στις 11:10.

Εκείνη την ώρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,8% με αυξανόμενες συναλλαγές (περίπου 40 εκατ. ευρώ) και 157 τίτλους στο ”κόκκινο”.

Από τις λίγες μετοχές με ανοδική φορά ξεχώριζαν ο Βάρδας (στα 3 ευρώ μετά την ανακοίνωση του ομολογουμένως καλού εξαμήνου), το Alter (στα 9,82 ευρώ), η Rilken (στα 11,76 ευρώ), η Προοδευτική (στα 1,03 ευρώ), ο Λιβάνης (στα 1,82 ευρώ), η Byte (στα 2,34 ευρώ), η Lamda (στα 13,54 ευρώ) και ελάχιστες ακόμα περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v