Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι insiders δείχνουν τον δρόμο!

Οι αψυχολόγητες κινήσεις σε περιόδους όπου οι αγορές δοκιμάζονται και επικρατεί ανησυχία δεν είναι ο καλύτερος επενδυτικός σύμβουλος. Τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων το γνωρίζουν πολύ καλά όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις τους στα χρηματιστήρια αυτή την περίοδο.

Oι insiders δείχνουν τον δρόμο!
Κανείς δεν ξέρει καλύτερα μια επιχείρηση από αυτούς που τη διοικούν. Τα διευθυντικά στελέχη γνωρίζουν καλύτερα τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά της σημεία και είναι σε θέση να αξιολογήσουν καλύτερα τις μελλοντικές προοπτικές της.

Κι όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι αυτοί επιδιώκουν να βγάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τις επενδύσεις που κάνουν.

Ο συνδυασμός της επιθυμίας για μεγαλύτερα κέρδη από τη μια πλευρά και της προνομιακής πληροφόρησης για την επιχείρησή τους από την άλλη οδηγεί συχνά στις σωστές επιλογές αναφορικά με την αγορά ή την πώληση μετοχών της εταιρίας τους από τους ίδιους.

Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν απαραίτητο να ενσωματώσουν την πληροφόρηση που παρέχουν οι κινήσεις των μεγαλοστελεχών στα μοντέλα τους.

Η συγκεκριμένη πληροφόρηση είναι σαφώς πιο χρήσιμη σε περιόδους όπως η τωρινή, όπου οι χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα.



Τι κάνουν λοιπόν το τελευταίο διάστημα που οι αγορές υποχωρούν οι insiders;

Σύμφωνα με τις μετρήσεις ξένων οίκων, όπως της Credit Suisse και της Citigroup, που καταγράφουν τις αγοραπωλησίες μετοχών της ίδιας επιχείρησης στην οποία εργάζονται από στελέχη που έχουν προνομιακή πληροφόρηση λόγω θέσης, οι insiders δεν είναι απλώς καθαροί αγοραστές, κοινώς αγοράζουν περισσότερες μετοχές από αυτές που πουλάνε.

Οι insiders είναι επιθετικοί αγοραστές στις μετοχές των επιχειρήσεών τους από τα τέλη του Ιουλίου, όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η χρηματιστηριακή διόρθωση.

Αν μάλιστα προχωρήσει κάποιος σε συγκρίσεις με το παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι τέτοια υπεροχή των αγορών έναντι των πωλήσεων, όπως της προηγούμενης εβδομάδας, έχουμε να δούμε από την περσινή διόρθωση, στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου.

Για κάθε συναλλαγή 100 μετοχών οι insiders αγόραζαν 80 και πουλούσαν 20 κατά μέσο όρο.

Προφανώς, δεν το κάνουν ούτε για αλτρουιστικούς λόγους ούτε για τίποτε άλλο. Τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων απλώς διαπίστωσαν ότι η πτώση δημιούργησε ένα καλό σημείο εισόδου στις μετοχές των εταιριών τους και έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.

Αναμφισβήτητα η έκταση των αγορών ή των πωλήσεων των μετοχών από τους insiders των επιχειρήσεων δεν είναι τέτοια που να μπορεί να δημιουργήσει τάση.

Στέλνει όμως ένα μήνυμα στους πιο υπομονετικούς επενδυτές για το τι θα έπρεπε ίσως να κάνουν οι ίδιοι αυτή την περίοδο ακόμη και αν δεν πιστεύουν ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη θα πάρει τη μορφή του γράμματος V.



Άλλωστε, τέτοιου είδους αντιγραφές κινήσεων των insiders δεν είναι άγνωστες στους βετεράνους χρηματιστές και σε άλλους της δεκαετίας του 1990 στη Σοφοκλέους.

Άσχετα αν στο ευρύτερο κοινό το front-running συνδέθηκε περισσότερο με τις αγοραπωλησίες των εγχώριων χρηματιστών και θεσμικών πριν εκτελεστούν οι κινήσεις των ξένων θεσμικών.

Οι αγοραπωλησίες των insiders συνιστούν μια καλή ένδειξη για τις μελλοντικές εξελίξεις στις εταιρίες που αφορούν και στις χρηματιστηριακές αγορές γενικότερα.

Υπό αυτή την έννοια τα καλύτερα μπορεί μεν να αργούν αλλά έρχονται.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v