Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτος στόχος οι 4.800 μονάδες για το ΧΑ

Tις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να διαφαίνεται η μεσοπρόθεσμη πλέον τάση των αγορών μετά την υπεραντίδραση της Παρασκευής. Το πιθανότερο σενάριο, μία εξισορρόπηση τρόμου, κάτι που θα συντηρεί την μεταβλητότητα σε υψηλό επίπεδο. Για την αγορά μας, αυτό σημαίνει πρωτίστως πως κερδίζουμε χρόνο. Στις 4.800 μονάδες το ”επίπεδο κρίσης” για επιστροφή της ανοδικής τάσης, λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η χθεσινή απόφαση της Fed αναδεικνύει κατά την εκτίμησή μας τη σοβαρότητα της κρίσης που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως αμβλύνεται, εκτονώνεται, πόσο μάλλον τερματίζεται.

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρήθηκε εχθές, μετά από αρκετές παρεμβατικές κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας από αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, ήταν μία προσπάθεια να διευκολυνθεί το Σύστημα.

Ουσιαστικά με την κίνηση της Fed δίνεται μία… ανάσα, ένα περιθώριο αναχρηματοδότησης της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας και δανεισμού με φθηνότερο κόστος.

Αιρετικοί Αμερικανοί αναλυτές, οι οποίοι θεωρούσαν λογική μια τεχνικής μορφής αντίδραση 500-600 μονάδων για τον Dow Jones, εκτιμούν πως θα πρέπει να περάσουν ορισμένες συνεδριάσεις προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της κίνησης της Fed.

Να φανεί δηλαδή σε ποια έκταση και σε τι βαθμό υπάρχει πρόβλημα στο Σύστημα και ποιο μέρος των επενδυτικών τραπεζών και σχημάτων μπορούν να επιβιώσουν στην συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να διαφαίνεται η μεσοπρόθεσμη πλέον τάση των αγορών. Το πιθανότερο είναι πως οι αγορές οδηγούνται σε μία εξισορρόπηση τρόμου, κάτι που θα συντηρεί την μεταβλητότητα και το ρίσκο σε υψηλότατο επίπεδο. Προς το παρόν όμως αποφεύγονται τα χειρότερα.

Για την αγορά μας αυτό σημαίνει πως κερδίζουμε χρόνο από μία πιθανή επόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 4.500 μονάδων και βύθισης του 20άρη προς τις 2.370 μονάδες.

Δεδομένου ότι οι επενδυτικοί κύκλοι που ανταποκρίθηκαν εχθές με αγορές τους στο σύνολο των μετοχών του 20άρη και αρκετών εταιριών του Mid-40 γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες του παιχνιδιού.

Όπως επίσης ότι διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, ακόμη και σε αυτήν την αρνητική συγκυρία, και ένα μέρος της διοχετεύουν στην αγορά μετοχών.

Αναμφίβολα η χθεσινή αντίδραση είναι πέρα ως πέρα καλοδεχούμενη. Παραμένουμε όμως επιφυλακτικοί ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση και περιμένουμε προτού διαμορφώσουμε την στάση μας στο πως θα κινηθούν από την αρχή της Δευτέρας οι αγοραστές προς το χθεσινό κλείσιμο.

Πως θα αντιδράσουν δηλαδή αυτοί που με επιθετικές αγορές τους ώθησαν την τιμή της Alpha Bank από τα 20,88 προς τα 23,16 ευρώ (διακύμανση 10,7%), τον ΟΠΑΠ από τα 24,22 προς τα 26,02 ευρώ (7,5%), την ΔΕΗ από τα 19,18 προς τα 21 ευρώ (9,5%), σε ανατροπή της τάσης σε Eurobank, Πειραιώς, την Εθνική και πάλι υψηλότερα των 40 ευρώ.

Δεδομένου ότι εχθές ένα μεγάλο μέρος από τις ανοιχτές θέσεις πώλησης (του πρώτου μήνα, Σεπτεμβρίου) είτε ”κλείστηκαν” είτε αντισταθμίστηκαν μέσω τοποθετήσεων στην υποκείμενη αγορά, θα λέγαμε πως δεν συντρέχουν λόγοι διαμόρφωσης ακραίων μεταβολών για τίτλους του 20άρη για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση.

Λογικά μετά την υπεραντίδραση μίας ομάδας μετοχών του 20άρη, θα πρέπει να περιμένουμε μερική κατοχύρωση θέσεων και στην περίπτωση που το κλίμα διεθνώς βοηθήσει, εναλλαγή τους με άλλες μετοχές του ίδιου ειδικού βάρους.

Πρακτικά για παράδειγμα μετά το 8% της Alpha Bank, θα πρέπει να διαπιστωθεί το περιθώριο διόρθωσης της συγκεκριμένης μετοχής και της πιθανής αντιστάθμισης μέσω μίας υπεραντίδραση αυτήν την φορά για παράδειγμα της Εθνικής, που συγκριτικά υστέρησε εχθές.

Μέχρι τότε, καλό Σαββατοκύριακο.

Μ. Γελ.

------------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών σε μια κίνηση υψηλής μεταβλητότητας 220 μονάδων που θα χρειαστεί καιρός για να ξεχαστεί από όσους την παρακολουθήσαν. Τέτοιου τύπου αντιδράσεις ωστόσο δεν είναι απόλυτα στέρεες γιατί δημιουργούν γρήγορα κέρδη και δελεάζουν τους έχοντες βραχυπρόθεσμη οπτική να κινούνται κερδοσκοπικά και να αυξάνουν την προσφορά σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα που στην προκειμένη περίπτωση εντοπίζονται κοντά στις 4.700 μονάδες.

Οι 4.800 μονάδες (50% από τα υψηλά) παραμένουν το ”επίπεδο κρίσης” για την επιστροφή της ανοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης καθώς ολοκληρώνουν μια λογική διόρθωση 330 μονάδων και κλείνουν κάποιες διαγραμματικές ασυνέχειες (4.700 – 4.750).

Συμπερασματικά αναμένουμε μια εβδομάδα εξίσου ταραγμένη από πλευράς διακυμάνσεων με περισσότερες όμως πιθανότητες επικράτησης των αγοραστών στο σύνολο της καθώς έχουν πλέον τον πρώτο λόγο από πλευράς ειδήσεων και περιεχομένου.”

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.678,23 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,93%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 6,47%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,54%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,56%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,77% υψηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (9,45%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (7,61%), της Τεχνολογίας (6,36%), των Τροφίμων και Ποτών (4,31%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (3,93%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (3,89%), των Ασφαλειών (3,27%) και του Εμπορίου (3,13%).

Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι, ενώ απώλειες εμφάνισαν ο κλάδος των Χημικών (-1,35%) και των Τραπεζών (-0,76%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Unibrain (61,51%), Παρνασσός (29,41%), Βιοσώλ (ΠΟ 28,57%), Space Hellas (26,72%), Ελεύθερη Τηλεόραση (26,54%), Βιοσώλ (22,73%), Μοχλός (19,30%), Μπουτάρης (ΠΑ 17,11%), Πήγασος Εκδοτική (16,97%) και Σφακιανάκης (15,59%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τρία Άλφα (ΠΟ -25,69%), Τασόγλου (-14,63%), Alma-Ατέρμων (-11,67%), Vivere (-11,11%), Βαράγκης (-10,14%), Τεχνικές Εκδόσεις (-9,68%), Ρόκας (ΠΟ -8,12%), Βαλκάν Έξπορτ (-6,88%), Περσεύς (-6,84%) και Αττικές Εκδόσεις (-6,69%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v