Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ο πρώτος λόγος στις διεθνείς αγορές

Αχνές ελπίδες για μία καταρχήν ψυχραιμότερη προσέγγιση των αγορών έδωσε αργά χθες το βράδυ η Ν. Υόρκη. Χαμηλότερα συνεχίζουν οι ασιατικές αγορές, ενώ το Τόκιο πιέστηκε λόγω γεν. Στο Χ.Α. ορισμένοι διορατικοί παίκτες αρχίζουν να διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες. Η κίνηση του ομίλου Marfin στον ΟΤΕ ενδέχεται να αποτελεί καταλύτη…ανατροπών για την αγορά μας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή επαναφορά του Dow Jones γέννησε κάποιες αχνές ελπίδες για, αν μη τι άλλο, μία σταδιακή εξισορρόπηση της αμερικανικής αγοράς. Οι νομισματικές, όμως, ”ανισορροπίες” προκαλούν ισχυρές πιέσεις στην ιαπωνική αγορά, ενώ η ευρύτερα εννοούμενη νομισματική πίστη πλήττει για ακόμη μία συνεδρίαση τις ασιατικές αγορές. Το πώς θα κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται πρωτίστως και κυρίαρχα από τον τόνο που δίνουν τα ξένα, κυρίως όμως το αμερικανικό.

Δεν είναι τυχαίο πως έγκυρος αμερικανικός δικτυακός τόπος (Marketwatch) αναφέρεται σε ”επιστροφή από την άβυσσο”, χαρακτηρίζοντας θεαματική την αντίδραση 340 μονάδων του Dow Jones προς το τέλος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης.

Εάν διαμορφωνόταν ελαφρώς καλύτερη η εικόνα στην ιαπωνική αγορά, θα ποντάραμε σήμερα στο ενδεχόμενο μίας αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου ή τουλάχιστον συγκεκριμένων μετοχών–σηματωρών.

Διορατικοί παράγοντες της αγοράς που από τα υψηλά του Ιουλίου αναφέρονταν σε…ρευστό και ολισθηρό Αύγουστο, προεξοφλώντας την αναταραχή και το ενδεχόμενο μίας σημαντικής διόρθωσης, εκτιμούν πως το βάθος της διόρθωσης στο Χ.Α. βαίνει μειούμενο. Θα μπορούσε να είναι, κατά την εκτίμησή τους, η ευρύτερη περιοχή των 4.350-4.400 μονάδων, θεωρούν δε πολύ σημαντική την τάση που θα κρατήσουν συγκεκριμένοι ξένοι διαχειριστές όσον αφορά στις κινήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή την Εθνική.

Σημείωναν πως με βάση την πρόβλεψη αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης, ο πολλαπλασιαστής κερδών του ομίλου διαμορφώνεται πλέον περίπου στο 12. Υπό προϋποθέσεις, τα χθεσινά χαμηλά της Εθνικής θα μπορούσαν να είναι ένα ελκυστικό σημείο αναφοράς για ξένους διαχειριστές, που εν μέσω κατάρρευσης αναζητούν ευκαιρίες. Ας σημειωθεί πως για την Εθνική η χθεσινή ελάχιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 39,30 ευρώ, η τιμή κλεισίματος δε στα 39,60 ευρώ.

Μένει να φανεί σήμερα η αντίδραση μετοχών όπως της Πειραιώς (χθεσινή ελάχιστη στα 22 ευρώ) και της Eurobank (ελάχιστη στα 23 ευρώ), που υπερπιέστηκαν χθες.

Από την άλλη, η κίνηση του ομίλου Marfin να αποκτήσει ισχυρή μειοψηφική θέση στον ΟΤΕ δείχνει πως και αυτός ο ισχυρός παίκτης του Χ.Α. διαβλέπει πλέον επενδυτικές ευκαιρίες.

Με την προϋπόθεση πως η εικόνα της αγοράς θα διαφανεί από την αρχή της συνεδρίασης, να έχουμε δηλαδή στο πρώτη ημίωρο το χαμηλό ημέρας, θα ποντάραμε στο ενδεχόμενο αντίδρασης ορισμένων τίτλων.

Συγκεκριμένα, η δικαίωση των ΕΛΠΕ στα Σκόπια μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελεί σημείο αναφοράς. Το γεγονός πως οι μετοχές ξενοδοχειακών ομίλων (Λάμψα, ΙΟΝΑ) κινούνται κόντρα στο ρεύμα ενισχύει την εκτίμησή μας ότι ειδικά στη θυγατρική της Alpha Bank τρέχουν εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Ιονά βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στα 15 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα κατά 25,6% από την υψηλή τιμή στις 19/7.

Η αναβάθμιση της Intralot στα 36 από τα 31 ευρώ (Εθνική - P&K) δείχνει τις προσδοκίες μερίδας παικτών για την εισηγμένη. Όσον αφορά στην υπεραντίδραση για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση της Unibrain, επιμένουμε πως το σχήμα που διαμορφώνεται θα έχει τελικό αποδέκτη ισχυρότατο τηλεπικοινωνιακό ”παίκτη”, σε δεύτερη όμως φάση.

Στα ΜΜΕ το χθεσινό +9,5% του Alter στα 8,56 ευρώ ενισχύει την επιμονή όσων προεξοφλούν μετοχικές εξελίξεις, κόντρα στις διαψεύσεις των υπευθύνων.

Από τον χώρο της ακτοπλοΐας, επιμένουμε πως λύση στον… γρίφο των επόμενων εξελίξεων θα έχουμε σχετικά σύντομα από το μέτωπο της Attica Συμμετοχών. Η αποτίμηση της εισηγμένης, παρά τη χθεσινή διόρθωση κατά 3,6%, παραμένει κοντά στην αποτίμηση των 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v