Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευπρόσδεκτη η μείωση της μεταβλητότητας

Μια περιφερειακή μάχη μπορεί να κερδήθηκε σήμερα στα... χαμηλά της αγοράς, αναθάρρησε όμως η διάθεση και η ψυχολογία ενός ικανού αριθμού εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων και στο ταμπλό. Παραμένει σε εξάρτηση από την πορεία των ξένων αγορών η Σοφοκλέους, η οποία θα παραμείνει κλειστή την Τετάρτη λόγω αργίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακόμη μια ενθαρρυντική ένδειξη, μέσα σε αβέβαιο και άκρως ριψοκίνδυνο περιβάλλον, καταγράφηκε σήμερα στην αγορά μας.

Με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στο εύρος των 4.664,4 έως 4.696,7 μονάδων.

Το γεγονός ότι σε ημερήσια διακύμανση ο δείκτης δεν ξεπέρασε το 0,7% δημιουργώντας μια ”σφιχτή” συνεδρίαση αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών. Πόσω μάλλον, όταν για τον DAX η σχετική διακύμανση ξεκίνησε από τα χαμηλά του -1,2%, συντηρώντας τη μεταβλητότητα (άρα και το ρίσκο) σε υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο σήμερα εμφανίστηκαν οι πρώτες πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, καθώς η προσέγγιση των 4.700 μονάδων φαίνεται να αποτελεί ”πρόκληση” για αποχώρηση ορισμένων παικτών.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ Χατζηδάκη, η διάθεση για κατοχύρωση θέσεων θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο πλησιάζουμε κοντύτερα προς την περιοχή των 4.800 μονάδων.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου πωλητές και αγοραστές έδωσαν αρκετές μάχες τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ASE 20 διαμορφώθηκε τελικά σε κλείσιμο υψηλότερα των 2.500 μονάδων, ωστόσο δεν ξεπερνά τον κ.μ.ο. 200. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί από μεθαύριο και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η πίεση στις ξένες αγορές θα εκτονωνόταν περισσότερο. Τουλάχιστον αυτά σημείωνε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Τρισέ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης όμως είναι, κατά την εκτίμησή μας, η ενίσχυση της άποψης πως η αγορά μας ”διψά” για επιχειρηματικές συμφωνίες και ειδήσεις. Ήταν αρκετή, όπως φάνηκε σήμερα, η πρωτοβουλία του ομίλου Intracom για να αντιδράσει με 19,5% η Unibrain στα 3,06 ευρώ και κατά περίπου 4,9% η Intracom (μέγιστο ημέρας στα 4,42 ευρώ).

Η ”δίψα” της αγοράς για ουσιαστικές κινήσεις εν μέρει μπορεί να θεωρηθεί πως αποτυπώθηκε και στο 15% των Ευρωσυμμετοχών, ενώ το 14,8% του Σφακιανάκη στα 6,66 ευρώ έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση αναλυτών πως υπερπιεσμένες μετοχές θα προσφέρουν ακραίες αντιδράσεις σε περιόδους ανάκαμψης των αγορών.

Στη σημερινή συνεδρίαση, έπειτα από καιρό, σημειώθηκε υψηλή συναλλακτικότητα σε μετοχές εταιριών του 80άρη και χαμηλότερα.

Υπήρξε δηλαδή ”μόχλευση” και διάθεση για κάτι τέτοιο, όχι μόνο σε μετοχές που προαναφέρθηκαν, αλλά και στους τίτλους των Παρνασσού, Μοχλού, Alter, Αlcatel, Space, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Μηχανική, Ελγέκα, Γαλαξίδι και σε ορισμένους ακόμη τίτλους από αυτήν την κατηγορία.

Όπως σημείωναν αναλυτές, μια περιφερειακή μάχη κερδήθηκε σήμερα, κρίσιμη όμως για την ψυχολογία και τη διάθεση μέρους της αγοράς, κυρίως όμως ορισμένων εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Το αν η καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια, θα φανεί από μεθαύριο το πρωί και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία των ξένων αγορών.

Μέχρι τότε, καλό δεκαπενταύγουστο, υγεία και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v