Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται γενναία αντίδραση στην κρίση

Με τραυματισμένη την ψυχολογία των ”παικτών” μετά το ξεπούλημα των δυο τελευταίων συνεδριάσεων και το ”φάντασμα” της αγοράς subprime των ΗΠΑ να πλανάται πάνω από τις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται σε μια κρίσιμη, από κάθε άποψη, εβδομάδα. Στο 4,28% η εβδομαδιαία ”ζημιά”, περιορίζει στο 5,49% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου. Σε ποιούς κλάδους βλέπει αγοραστικές ευκαιρίες ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Για την επόμενη εβδομάδα περιμένει μερίδα αναλυτών να δοθεί η καθοριστικότερη μάχη αυτής της κρίσης. Οι ξένοι οίκοι επιχειρούν να προεξοφλήσουν ”εκβιάζοντας” την FED σε μείωση των επιτοκίων, με την Merrill Lynch να περιμένει έκτακτη κίνηση προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα.

Δεδομένου ότι η κρίση, τουλάχιστον έτσι όπως μέχρι τώρα εμφανίζεται, αφορά και πλήττει κυρίως την ρευστότητα και όχι άλλους τομείς (για παράδειγμα την επενδυτική ή την αποταμιευτική πίστη) οι παρεμβατικές κινήσεις από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών εκτιμάται πως θα συνεχιστούν.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα, οι κρατούντες δεν φαίνεται να μπορούν να χωροθετήσουν τα όρια του προβλήματος, το βάθος και την έκτασή του.

Μία πρώτη… γεύση του τι μπορεί να συμβαίνει στις αγορές χρήματος διεθνώς θα λάβουν οι αγορές την επόμενη Τετάρτη. Στις 15 Αυγούστου θα φανεί ένα ικανό μέρος του προβλήματος, όπως αυτό διαμορφώνεται από την δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Στο σχετικό θέμα των FT γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση της Bundesbank ”να ζητήσει από όλες τις τράπεζες να δημοσιοποιήσουν εάν έχουν ή όχι έκθεση σε αυτήν την δευτερογενή αγορά”.

Υπό άλλες συνθήκες η χθεσινή συνεδρίαση, καθότι είχε πολλά χαρακτηριστικά ενός γενικού ξεπουλήματος, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια πιθανή γενναία ανοδική αντίδραση.

Να θυμηθούμε πως στις 5/3 καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά ελάχιστη τιμή έτους για τον Γενικό Δείκτη στις 4.245 μονάδες για να ”κλείσει” τελικά η συνεδρίαση στις 4.344 μονάδες.

Τυπική συνεδρίαση με όλα τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς που βγαίνει από φάση sell-off και οδηγείται υψηλότερα.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των ειδικών των αγορών ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να προσδιορίσουν την ένταση και το μέγεθος του προβλήματος.

Εάν υποθέσουμε πως το πρόβλημα μέχρι στιγμής αφορά την ρευστότητα και όχι τη στεγαστική πίστη, τότε χρήζουν προσοχής οι λήξεις των επόμενων σειρών στα συμβόλαια σύνθετων προϊόντων.

Σειρά κλειδί θεωρείται αυτή του Σεπτεμβρίου, καθότι στις αγορές δεν είναι γνωστό ακόμη σε ποιο βαθμό υπάρχει υποαξία, ποιο είναι το μέγεθος της ζημίας και πως αυτή θα καλυφθεί.

Εάν υποθέσουμε πως αυτή η σειρά συμβολαίων τιμολογούνταν σήμερα, θα γνωρίζαμε ακριβώς τι απόδοση έχουμε, κέρδος ή ζημία.

Σε αντίθεση, τώρα υπολογίζουμε θεωρητικά την απόδοση και στην περίπτωση που αυτή είναι αρνητική, προσβλέπουμε σε περιορισμό της ή μηδενισμό της από ενδεχόμενη άνοδο των αγορών και των συμβολαίων προς την περίοδο λήξης της σειράς Σεπτεμβρίου.

Στο Χ.Α. το πρόβλημα έγκειται στον βαθμό έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε αυτόν τον κίνδυνο. Εάν είναι μηδενικός ή αγγίζει ελάχιστα τις τράπεζές μας τότε έχει καλώς.

Από την άλλη όμως, μας παραξένεψε η επιμονή ειδικότερα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης να γραφτεί ελάχιστη τιμή στα 41,18 ευρώ για την Εθνική, κίνηση που πίεσε και τον ASE 20 προς τις 2.471 μονάδες.

Στο σχόλιό μας του προηγούμενου Σαββάτου καταγράφαμε την επιφυλακτικότητά μας, την ανησυχία μας για τα επερχόμενα. Θεωρούσαμε πως η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας, υποχώρηση των συναλλαγών στις αγορές μετοχών και στροφή των επενδυτικών οίκων σε αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών επιλογών.

Το προηγούμενο Σάββατο εκφράζονταν η ευχή όπως αυτή η κρίση να μην εξελιχθεί σε συστημική κρίση. Μία εβδομάδα μετά παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ”σκιάζει” τις αγορές, εάν αυτό θα περιοριστεί στην συγκεκριμένη αγορά δανείων και δεν θα επηρεάσει άμεσα είτε έμμεσα τις τράπεζες, την πραγματική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα σημειωθεί στις αγορές μία γενναία ανοδική αντίδραση, οι παρενέργειες της κρίσης θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις αγορές για αρκετές εβδομάδες.

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”Το τελευταίο χρονικό διάστημα η επενδυτική ψυχολογία είναι τραυματισμένη, ενώ θα χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσει η αγορά σταθερό βηματισμό. Παρ΄ όλα αυτά, στα τρέχοντα επίπεδα δημιουργούνται ελκυστικές ευκαιρίες αγορών για όσα χαρτοφυλάκια είχαν χάσει το ράλι της ανόδου.

Οι ευκαιρίες εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο καθώς και στον χώρο της ενέργειας, των υποδομών και της ακτοπλοΐας ως πιο ελκυστικοί στόχοι από πλευράς αποτιμήσεων και επιχειρηματικών εξελίξεων. Ακόμη και μία περαιτέρω υποχώρηση, σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να δικαιώσει τις όποιες τοποθετήσεις στους προαναφερθείς κλάδους”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.635,17 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 4,28%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 5,49%.

Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 4,42%%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 7,14%, ενώ ο Small Cap 80 % διαμορφώθηκε 8,45% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη κατέγραψε μόνον ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (2,24%), μικρές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων (-0,62%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-11,88%), ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 9 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (-9,70%), των Μέσων Ενημέρωσης (-9,65%) και του Εμπορίου (-9,17%).

Επίσης, απώλειες άνω του 7% κατέγραψε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-7,75%), των Κατασκευών και Υλικών (-7,74%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,45%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,35%), των Ασφαλειών (-7,29%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-7,11%). Οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με μικρότερες απώλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τρία Άλφα (ΠΟ 22,42%), Ιπποτούρ (12,82%), Λυμπέρης (5,45%), Λανακάμ (4,95%), Ζάμπα (3,62%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 3,59%), ΟΤΕ (2,92%), Τεχνικές Εκδόσεις (2,48%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 2,48%) και Coca Cola (1,12%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Rilken (-30,62%), CPI (-29,06%), NEXANS (-23,49%), Space (-22,94%), Προοδευτική (-22,50%), AS Company (-22,43%), Παρνασσός (-22,37%), Centric Πολυμέσα (-21,43%), Βιοσώλ (-21,43%) και Μοχλός (-20,83%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v