Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς ”ανάσες” τονώνουν την αισιοδοξία

Η διεθνής συγκυρία σε ΗΠΑ και Ασία βοηθά το Χ.Α. να απομακρυνθεί από την περιοχή κρίσιμων στηρίξεων, ενώ η υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών λειτουργεί αντίρροπα. Εμφανώς αναθαρρημένοι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Βραχυπρόθεσμα, ευκαιρίες υπόσχονται τα αποτελέσματα εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοδεχούμενη και η νέα... ανάσα από τη Ν. Υόρκη και τις διεθνείς αγορές. Τουλάχιστον προς ώρας κερδίζεται μία μάχη από την πλευρά των αγοραστών, καθώς η διαμόρφωση της αγοράς υψηλότερα της ζώνης των 4.830-4.835 μ. δίνει αρκετές πιθανότητες στο ενδεχόμενο περαιτέρω συντήρησης της βραχυπρόθεσμης φοράς.

Ενδεχόμενη υπέρβαση των 4.850 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα την αγορά, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της διόρθωσης προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αν και οι ”πωλητές” της αγοράς Παραγώγων διατηρούν τις θέσεις τους.

Άλλωστε, και διεθνώς τα αίτια που προκαλούν την τελευταία κρίση παραμένουν ενεργά, υφίστανται χωρίς ακόμη να έχει διερευνηθεί ακριβώς η έκταση και το βάθος του προβλήματος. Η συγκυρία, όμως, μας επιτρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στα καλά αποτελέσματα αρκετών εταιριών είτε αφορούν στην Coca Cola 3Ε, στα ΕΛΠΕ (προμέρισμα 0,15 ευρώ), είτε στη θεαματική κερδοφορία των Blue Star (και χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα αποτελέσματα), στα κέρδη 13,5 εκατ. ευρώ για την ΑΒ Βασιλόπουλος με πωλήσεις που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ στο εξάμηνο και στην ενίσχυση των μεγεθών των Ελληνικών Καλωδίων.

Όμως, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα ομίλων όπως της Εθνικής (ανακοινώνονται στο τέλος του μήνα), της Marfin Popular Bank (δες σχετικό θέμα για ανάλυση της Deutsche Bank) αλλά και άλλων εισηγμένων.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, παράγοντες θεωρούν αδικαιολόγητη την ”ταλαιπωρία” της ΣΙΔΜΑ (καθώς το -10% της ΣΙΔΕΝΟΡ παρέσυρε συνολικότερα τον όμιλο), σταθερό το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτικών οίκων για τα ΕΧΑΕ, όπως επίσης και την εντολή αγοράς στη μετοχή του ΟΤΕ. Να σημειωθεί πως για τον Οργανισμό η UBS αναμένει ισχυρό β’ τρίμηνο, δίνοντας παράλληλα τιμή-στόχο τα 26,50 ευρώ.

Στο Alter οι πωλητές παρέμεναν φειδωλοί ακόμη και τις μέρες της... καταστροφής, στον Κλουκίνα-Λάππα συνεχίζεται η μεθοδική ενίσχυση θέσης ξένου χαρτοφυλακίου, στον Κέκροπα ”παίκτες” που δίνουν βάση στα ακίνητα εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει θετική συνέχεια, ενώ ενδιαφέρουσες κινήσεις καταγράφονται και σε αρκετές ακόμη μετοχές από διάφορους κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v