Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τεχνική αντίδραση το θετικό ”ποντάρισμα”

Στο ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης και στη θετική επίδραση του άλματος της Wall Street ποντάρουν όσοι ευελπιστούν πως σε αυτή τη φάση είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράγοντες του Χ.Α. και της αγοράς φέρεται να συντονίζουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην υπάρξει, αν μη τι άλλο, περαιτέρω υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προσδοκίες ότι -τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή- μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα καλλιεργούνται από νωρίς σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία αλλά και σε τραπεζικές ΑΧΕ. Οι λόγοι αφορούν κυρίως στη θεαματική επαναφορά χθες το βράδυ του Dow Jones στις 13.468,8 μονάδες (2,2%), με γερή τραπεζική υποστήριξη στη ”βουτιά” κατά 5% της τιμής του πετρελαίου στα 71,74 δολ. το βαρέλι αλλά και σε οικονομικά μεγέθη επιχειρήσεων, στην ελκυστική κεφαλαιοποίηση ορισμένων εισηγμένων και στις διακριτικές αγορές ισχυρών επενδυτικών οίκων σε συγκεκριμένους τίτλους, τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις.

Βέβαια, το ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης (ανάλογης με αυτήν της προηγούμενης Τρίτης 31/7) δεν επαναφέρει τις αγορές, βεβαίως ούτε το Χ.Α., σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, ούτε ακυρώνει τις μέχρι τώρα σοβαρές αιτίες που προκαλούν την κρίση.

Ωστόσο, ένα από τα εγκυρότερα αμερικανικά ηλεκτρονικά δίκτυα υποδέχεται τη χθεσινή αντίδραση στη Wall Street ως την ”καλύτερη μέρα για τον Dow Jones από το 2003”, σημειώνοντας πως ”οι επενδυτές αναθεωρούν τις αρχικά σοβαρότερες επιφυλάξεις τους για την έκταση των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών”.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr για τη Wall Street καταγράφονται επίσης ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το τι έγινε χθες στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη.

Στα καθ’ ημάς, αποτελεί κοινό μυστικό πως τις τελευταίες 1-2 ημέρες υπήρξε συντονισμός τραπεζικών στελεχών, παραγόντων του συστήματος προκειμένου να συγκροτηθεί μία ικανή γραμμή άμυνας στο ενδεχόμενο που οι πιέσεις επιμείνουν. Εάν οι συγκεκριμένοι παράγοντες καταφέρουν να πείσουν σήμερα για την ισχύ της παρουσίας και του ρόλου τους, τότε τα χειρότερα από τεχνικής πλευράς μπορεί να αποφευχθούν.

Αναφερόμαστε, βέβαια, κυρίως στο ενδεχόμενο υποχώρησης του ASE 20, χαμηλότερα της κρίσιμης περιοχής των 2.530 μονάδων (όπως πολύ εύστοχα σημειώνει και ο κ. Α. Αναγνωστόπουλος).

Ποντάροντας, λοιπόν, στο ενδεχόμενο αναζήτησης ευκαιριών... στην πτώση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του κ. Στέφανου Κοτζαμάνη (δες σχετικό θέμα) αλλά και οι επιμέρους κινήσεις παραγόντων της αγοράς στα του οίκου τους. Αναμφίβολα, η επιχειρηματική κίνηση που βάζει τον όμιλο Μυτιληναίου στον δρόμο της ενέργειας είναι η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Endesa Hellas (πρόεδρος του Δ.Σ. ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και αντιπρόεδρος ο κ. Χέσους Όλμος, διευθύνων σύμβουλος της Endesa Europa).

Η διαμόρφωση χαμηλής τιμής στα 18,20 ευρώ για τη μετοχή της Motor Oil θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μία καταρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να περιμένει η αγορά από μετοχές που πιέστηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Elmec (από τα υψηλά των 4,24 ευρώ στα 3,38 ευρώ), Auto Hellas (υποχωρεί κατά 23,2% από τα υψηλά των 7,94 ευρώ), ΕΒΖ (από τα 7,20 ευρώ στα 5,46 ευρώ), ΕΛΤΡΑΚ (-21,7% από τα υψηλά) και ορισμένων άλλων ακόμη.

Στα επιμέρους, όπως εύστοχα παρατηρεί ο κ. Γ. Κατικάς (στην εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”), με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μήνου αναδεικνύεται το πλεονέκτημα του Μουζάκη στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων έναντι της μέχρι τώρα κύριας δραστηριότητάς του, στη Χαλκόρ διαμορφώνεται ικανή στήριξη στα 4,40 ευρώ, ο Πετρόπουλος ανακοινώνει καλό 6μηνο και συμφωνίες που μπορεί να αποφέρουν έσοδα, Σωληνουργεία Κορίνθου και Καλώδια επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, η μετοχή του Ηρακλή παραμένει... ”μπετόν αρμέ” στα 17,40 ευρώ, ενώ για πολλοστή συνεδρίαση το Alter ενισχύει τις εκτιμήσεις όσων περιμένουν εξελίξεις από το φθινόπωρο.

Τέλος, το πράσινο φως έλαβε η Ridenco από το ΧΑΚ για την εισαγωγή της θυγατρικής της Woodland Designs στην εναλλακτική αγορά, με την πρώτη συνεδρίαση να ορίζεται για τις 10/8.

Στη χθεσινή Γ.Σ. των μετόχων της Βιοτέρ αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διάθεση δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1,5 νέα για κάθε 10 παλαιές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v