Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη σε... ”πονηρούς” καιρούς

Δύσκολοι, το κυριότερο όμως... πονηροί, οι καιροί στις αγορές διεθνώς. Είναι εμφανές πως οι πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι διευκολύνονται από την κρίση στις ΗΠΑ και επιτείνουν τη διαδικασία διαμόρφωσης χαμηλότερων αποτιμήσεων για αρκετές εταιρίες που πιθανότατα στη συνέχεια θα αποτελέσουν επιλογές τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι περισσότερες ενδείξεις προφανώς και δεν ευνοούν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση των αγορών. Όσα συμβαίνουν εύλογα... τρομοκρατούν ένα μέρος των ενεργών παικτών, πλην όμως αυτή τη φορά και σε αυτή την περίοδο οι περισσότεροι είναι γνώστες του παιχνιδιού και όχι μικροεπενδυτές.

Με την προϋπόθεση πως το πρόβλημα δεν δείχνει να προσλαμβάνει συστημικού χαρακτήρα κρίση που θα μπορούσε να πλήξει διεθνώς το σύστημα, δικαιολογούνται οι κινήσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων που τοποθετούνται –χωρίς να βιάζονται βέβαια– στη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι θετικές ειδήσεις ”καίγονται” και οι αρνητικές μεγεθύνονται, επηρεάζοντας επιβαρυντικά διάθεση και αγορές. Κάτι αντίστροφο συνέβαινε πριν από 1 - 1,5 μήνα, τότε που οι αρνητικές ενδείξεις καταχωνιάζονταν στην άκρη και μεγαλοποιούνταν θετικές αναφορές, φήμες, ειδήσεις και συμφωνίες.

Από τη στήλη ”In και Out” (εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”) αναπαράγουμε ένα κομμάτι που δείχνει... τον πονηρό χαρακτήρα των ημερών: ”Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης του κινεζικού χρηματιστηρίου, CSI Shengen A, μετρά μόλις μία πτωτική στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις. Την Παρασκευή από τις 1.100 βρέθηκε στις 1.384 μονάδες, που πρέπει να αποτελούν και ιστορικά υψηλά”. Και η αναφορά συνεχίζεται: ”Είδατε, διαβάσατε πουθενά κανένα σχόλιο; Ενώ είχαν λυσσάξει τότε που έπεφτε να μας... βομβαρδίζουν με συνεχείς αναφορές. Τις ξέχασαν τώρα γιατί δεν τους συμφέρει. Και τώρα προβάρουν στο... κοστούμι του τρόμου τα subprime loans –θέλοντας και μη μάθαμε και αυτά– στις ΗΠΑ”.

Λίγο έως πολύ θεωρούμε πως πρόβλημα σε ένα ικανό μέγεθος υπάρχει κυρίως στην αμερικανική αγορά και σε αρκετές ακόμη διεθνώς. Ενδείξεις έρχονται και από τη Γερμανία και από την Αυστραλία. Ωστόσο επ’ ουδενί δεν πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα που το ”σύστημα” διαλύεται εκ των έσω και καταρρέει με αφορμή αυτά τα δάνεια.

Το γεγονός ότι την Παρασκευή ουδεμία από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισε στο συν, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί... ατάκτως, αλλά 1.371 μετοχές αμερικανικών επιχειρήσεων να μην επηρεάζονται (περίπου η μία στις πέντε), κάτι δείχνει.

Στην ελληνική αγορά ενδείξεις αντίστασης υπάρχουν κυρίως στον ευρύτερα εννοούμενο μέσαιο-μικρό χώρο. Τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, η μικρότερη έκθεση της πλειονότητας των εταιριών αυτής της κατηγορίας στον ξένο παράγοντα και η μέχρι στιγμής έξυπνη τακτική των περισσότερων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων λειτουργούν σε κάποιον βαθμό αντισταθμιστικά.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτές τις δύσκολες ώρες η ΜΕΤΚΑ επιδεικνύει εξαιρετική συμπεριφορά, η μετοχή της Marfin Popular Bank υπολείπεται μόλις 40 λεπτά από τα ιστορικά υψηλά της, στην Πειραιώς δίνουν γερές μάχες στο ταμπλό, ενώ αρκετά σταθερή αναδεικνύεται και η ΕΧΑΕ.

Αυτό από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, γιατί στα μεσαία-μικρά, το Alter παραμένει σταθερό, η Frigoglass με τη συνδρομή των μεγεθών 6μήνου αποδεικνύεται αμυντικό χαρτί, η Σωληνουργεία Κορίνθου επιβεβαιώνει την απόλυτη επιχειρηματική επαναφορά της, η ΣΙΔΕΝΟΡ... δρέπει οφέλη από την καλή πορεία της θυγατρικής της.

Και λίγο χαμηλότερα, όμως, οι μετοχές εταιριών όπως ΣΙΔΜΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ, Γαλαξίδι, ΑΝΕΚ, Nexans (Alcatel), Κλουκίνας-Λάππας, Sprider, Καλπίνης, Πετρόπουλος, με θεαματικά μεγέθη στο εξάμηνο BYTE, Κέκρωοψ και τουλάχιστον μία 20άδα - 25άδα μετοχών τα πηγαίνει –δεδομένης της συγκυρίας– περίφημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v