Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλάξεις έναντι μεταβλητότητας

Ήπιων τόνων και χωρίς υπερβολές ήταν η αρχή της συνεδρίασης. Ο Γ.Δ. αντέδρασε μέχρι τις 4.918 μονάδες, διολίσθησε στη συνέχεια λίγο χαμηλότερα των 4.900, με τις σαφώς λιγότερες από χθες συναλλαγές να παραπέμπουν σε λογική επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των επενδυτών.

του Μ. Γελαντάλι

Έχει τη σημασία της η θέση που παίρνει η Credit Suisse, στρέφοντας την προσοχή της στα... mega caps. Στην ενδιαφέρουσα, κατά την εκτίμησή μας, έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία χρήσιμα που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην αφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς ο επενδυτικός οίκος στοχεύει σε ομίλους με αποτίμηση μεγαλύτερη των 50 δισ. δολαρίων, ωστόσο η αναφορά εμπλέκει έμμεσα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Καλύτερα, θα έλεγε κάποιος, παροτρύνει ορισμένους εισηγμένους στο να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργιών–συνεργασιών για τη δημιουργία μεγαλύτερων σε μεγέθη αποτίμησης σχημάτων.

Η τάση, όπως αυτή καταγράφεται από την Credit Suisse, φαίνεται να αποτελεί επιλογή και άλλων ξένων επενδυτικών οίκων, καθώς τις τελευταίες ημέρες γίνονται συχνότερα αναφορές για στροφή σε σχήματα μεγάλης αποτίμησης.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η αρχική αντίδραση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με θετικό κατά την εκτίμησή μας στοιχείο την ήπια υπέρβαση των 4.900 μονάδων και εν συνεχεία την ψύχραιμη κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών λίγο χαμηλότερα.

Μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας καταγράφεται προς τις 4.918 μονάδες, ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με χάσμα (χθεσινό κλείσιμο στις 4.884 μονάδες και ελάχιστο άνοιγμα στις 4.895,8 μονάδες).

Στη μετοχή της Eurobank (δες σχετικά για όρους συμμετοχής στην αύξηση) οι συναλλαγές είναι περιορισμένες, με την τιμή να διαμορφώνεται μεταξύ 26,78 και υψηλού 27 ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank η προσφορά από τα 24,24 ευρώ σταδιακά απορροφήθηκε μέχρι τα 24,58 ευρώ, δηλαδή σε τιμές χαμηλότερες από τα 25 ευρώ που πήρε χθες η UBS το 0,86% του ομίλου.

Για τον ΑSE-20 η διακύμανση πραγματοποιείται πέριξ των 2.615 - 2.620 μονάδων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτίμηση του συγκεκριμένου δείκτη. Με βάση την εκτίμηση για τα μεγέθη του ’07, ο πολλαπλασιαστής κερδών διαμορφώνεται στο 15,04%, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη για το ’08 στο 12,79%.

Από την ευρύτερη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στον Τιτάνα οι αγοραστές έφτασαν μέχρι τα 37,90 ευρώ, στη Βιοχάλκο μέχρι τα 11,30 ευρώ, στη μετοχή του Τ.Τ. υπήρξε αντίδραση μέχρι τα 15,94 ευρώ (για να υποχωρήσει όμως στη συνέχεια ο τίτλος προς τα 15,80 ευρώ), στον Μυτηλιναίο μέχρι τα 40,36 ευρώ και στην Κύπρου προς τα 12,9 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν στη μετοχή του Υγεία, στη μετοχή του MIG, αλλά και σε Σπύρου, ΑΝΕΚ, ALTEC, Ίλυδα, ΑΕΓΕΚ, ΣΙΔΜΑ, ΕΧΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΕΛΓΕΚΑ, Κέκροπα και σε ακόμη ορισμένους τίτλους.

Στις 11:10 ο Γ.Δ. κινείται πέριξ των 4.900 μονάδων (με 0,3%), με το σύνολο των συναλλαγών (σαφώς μικρότερο από χθες) να βρίσκεται στα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v