Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως πού φτάνει η εισαγόμενη διόρθωση;

Σε απόλυτη εξάρτηση από τα ξένα χρηματιστήρια, το ελληνικό υποχωρεί άτακτα, με το σύνολο (σχεδόν) του ταμπλό να… κοκκινίζει. Μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται σε μετοχές εταιριών με ευρεία διασπορά και μεγάλη έκθεση στο ξένο κεφάλαιο. Κινδυνεύει με ακύρωση και η μεσοπρόθεσμη τάση για τον FTSE 20. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνέχεια στη διόρθωση ”δείχνουν” τα στοιχεία των συμβολαίων από την αγορά της Νέας Υόρκης, με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό, που αποτυπώνεται ήδη στην πορεία των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Το ερώτημα που εύλογα απασχολεί τους ”παίκτες” διεθνώς είναι κατά πόσο η δρομολογημένη από τα υψηλά των αγορών διόρθωση θα έχει τη βιαιότητα, ένταση για παράδειγμα των τελευταίων συνεδριάσεων, οδηγώντας συντομότερα στο επιθυμητό επίπεδο αποτίμησης τις αγορές, ή αν θα μεσολαβούν αντιδράσεις, καθαρά τεχνικής μορφής, όπως για παράδειγμα συνέβη χθες.

Τις τελευταίες ημέρες διεθνώς το στοίχημα φαίνεται πως κερδίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, στοχεύοντας σημαντικά χαμηλότερα για τους βασικούς δείκτες των αγορών.

Σε αυτή την περίπτωση και δεδομένης της εξάρτησης του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα διεθνή, η πορεία προεξοφλείται πως θα είναι ανάλογη.

Σε μεγάλο βαθμό, όμως, ένα μέρος ξένων χαρτοφυλακίων φαίνεται πως αποχωρεί αδιαφορώντας για το αν γράφει ζημίες.

Αυτό κατά τη γνώμη ειδικών της αγοράς εξηγεί την ευκολία με την οποία η αγορά υποχώρησε χωρίς ούτε μια… πιστολιά χαμηλότερα των 4.880 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει μάλιστα μέχρι στιγμής χαμηλό στις 4.791,8 μονάδες.

Η μόνη μετοχή εταιρίας υψηλής κεφαλαιοποίησης που ”κρατάει” είναι αυτή της Eurobank, καθώς διαμορφώνεται μέχρι και τα 26,70 ευρώ (+0,7%).

Δεδομένης της εξάρτησης της αγοράς μας από την πορεία των ξένων, ενδεχόμενη επιτάχυνση των πωλήσεων θα οδηγούσε σε ανατροφοδότηση των ρευστοποιήσεων, θέτοντας σε δοκιμασία καταρχήν την επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη λίγο χαμηλότερα των 4.720 μονάδων.

Μέχρι τότε και όσο η τάση διεθνώς παραμένει πτωτική, οι πωλήσεις θα βγαίνουν στο σύνολο των μετοχών του ”20άρη” λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο ξένο κεφάλαιο.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως παρατηρείται σε Βιοχάλκο, Intracom, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΧΑΕ, το ”βραχυπρόθεσμο χρήμα” αποχωρεί κλείνοντας εσπευσμένα τη θέση του.

Όσον αφορά στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, σε μετοχές εταιριών όπου για διάφορους λόγους το ”παιχνίδι” ελέγχεται περισσότερο, οι πιέσεις μέχρι στιγμής έχουν σαφώς πιο ήπιο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι χαρακτηριστικό στην περίπτωση των Creta Farm, Δρομέας (τουλάχιστον μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών), εταιριών όπως Πειραιώς Ε.Α., Byte, Unisystems, Moda Bagno και ορισμένων ακόμη που είτε διατηρούν ελάχιστη διασπορά είτε το κυκλοφορούν στην αγορά μερίδιο είναι συγκεντρωμένο στα χέρια εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Κατά συνέπεια, κατ’ αρχάς το πρόβλημα εστιάζεται σε μετοχές εταιριών με μεγάλη έκθεση στο ξένο κεφάλαιο και μεγάλη διασπορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v