Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και M&A: Η άλλη όψη του νομίσματος

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας εμφανίστηκε χθες επιφυλακτικός στο θέμα της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, επικαλούμενος το θεσμικό πλαίσιο και την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών. Όμως, όπως κάθε νόμισμα έτσι κι αυτό έχει δύο όψεις.

Τράπεζες και M&A: Η άλλη όψη του νομίσματος
Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, η Αlpha Bank παίρνει σήμερα τη σκυτάλη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 1ου εξαμήνου και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο τρίμηνο θα αποδειχτεί αρκετά ισχυρό ώστε να δώσει ώθηση στα καθαρά κέρδη εξαμήνου.

Ίσως μάλιστα δώσει και στη διοίκηση της Alpha Bank το πάτημα για να αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους για τα κέρδη του 2007 και των επόμενων ετών που ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδίου.



Ως εκ τούτου οι πιθανές επιβεβαιώσεις των υφιστάμενων τιμών-στόχων για τις μετοχές τους ή οι ανοδικές αναθεωρήσεις τους από ξένους οίκους θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.

Ήδη στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησαν από χθες.

Το μήνυμα των τραπεζών είναι σαφές και υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι οι ρευστοποιήσεις των μετοχών τους δεν είναι εύκολη επιλογή ακόμη και εν μέσω χρηματιστηριακής διόρθωσης.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας έδωσε χθες στους επενδυτές άλλον έναν λόγο να πιστέψουν στις προοπτικές των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προβλέποντας τον διπλασιασμό σχεδόν των δανείων τους μέσα στην επόμενη 5ετία.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες με παρουσία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα δόντια τους, εμφανίζοντας μεγάλους ρυθμούς αύξησης των δανείων, π.χ. 109% χθες η Eurobank σε συγκρίσιμη βάση, το συμπέρασμα είναι απλό.

Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις τράπεζες, δηλαδή οι χορηγήσεις, δεν θα εμφανίσουν στασιμότητα. Ούτε καν μονοψήφιο μέσο ρυθμό αύξησης.

Ίσως κάποιος παρατηρήσει ότι η Πειραιώς όπως άλλωστε και η Eurobank, προετοιμάζονται για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, οπότε έχουν κάθε λόγο να ωραιοποιούν κάπως την κατάσταση.

Ακόμη όμως κι αν μιλήσει κάποιος σε αναλυτές, το συμπέρασμα δεν διαφέρει πολύ σε ορίζοντα 3ετίας.

Από τη στιγμή που η κύρια πηγή εσόδων εμφανίζεται τόσο πλούσια, αυτό σε μεγάλο βαθμό θα αποτυπωθεί στα κέρδη τους.

Αυτό δεν διαφεύγει εύκολα της προσοχής των μεγάλων ξένων τραπεζών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές οι οποίες υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αν λοιπόν η ελληνική αγορά ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία όσο γρηγορότερα εισέλθει κάποιος για να κεφαλαιοποιήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το καλύτερο.

Φυσικά, ο κ. Σάλλας έχει επίσης δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοεί αναδιαρθρώσεις εταιριών.

Όμως, ο αείμνηστος διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς και ο πρόεδρος της Alpha κ. Γιάννης Κωστόπουλος το γνώριζαν αυτό αλλά παρ’ όλα αυτά προώθησαν τη συγχώνευση Εθνικής - Alpha.

Το ίδιο ισχύει αν όντως υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ του κ. Αράπογλου και κορυφαίων στελεχών της Alpha για μια νέα προσέγγιση.

Κοινώς, οι δυσκολίες που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να καμφθούν αν υπάρχει η βούληση των εμπλεκομένων.

Εύλογος λοιπόν ο προβληματισμός του κ. Σάλλα στο θέμα της τάσης συγκέντρωσης και των συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Από τη σκοπιά όμως μιας μεγάλης ξένης τράπεζας ή δυνητικού μεγάλου αγοραστή, το επιχείρημα των υψηλών μελλοντικών κερδών υπερισχύει και επιταχύνει τις εξελίξεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v