Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλλος για την έξοδο;

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι μετοχές των οποίων η τιμή διαμορφωνόταν θετική. Για άλλη μία εικοσάδα μετοχών οι απώλειες ήταν μικρότερες της μονάδας και από εκεί και πέρα... μαζική ρευστοποίηση θέσεων, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 190 εκατ. και τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 2%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Μονόπαντα” στα χαμηλά των 4.809 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς ενεργοποιήθηκαν συντονισμένα εντολές πώλησης σε μετοχές των Eθνικής, Alpha Βank, ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Σχεδόν άμεση ήταν η ανταπόκριση και άλλων πωλητών σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης που ταλαιπωρούν σημαντικά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή του Τ.Τ. η ένταση των συναλλαγών ξεπέρασε μετά το πρώτο ημίωρο σε αξία τα 2 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να υποχωρεί μέχρι και 3,9%.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μετοχή εμφανίζει βεβαρημένο διάγραμμα (και πορεία) από το επίπεδο του τελευταίου placement, κάποιος θα έλεγε πως ορισμένοι ισχυροί επενδυτές δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ακόμη και με σημαντική ζημία.

Αντιθέτως, σε μία άλλη ταλαιπωρημένη τις τελευταίες ημέρες μετοχή, τον Τιτάνα, οι πωλήσεις είναι εμφανώς πιο συγκρατημένες και μέχρι στιγμής ελεγχόμενες.

Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σημειώνεται για τις Eurobank (-1,4%), MIG (-1,1%) και Motor Oil (-0,9%).

Ωστόσο, σε μετοχές όπως των ΕΧΑΕ, Κύπρου, ΑΕΓΕΚ, ΔΕΗ, Alapis, Intracom και ορισμένων ακόμη οι πωλητές παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιθετικοί.

Παρά τις αυξημένες συναλλαγές, δηλαδή πωλήσεις και αγορές, η μετοχή της Unisystems ισορροπεί (μέχρι τις 11:15) στα 2,08 ευρώ, της Space στο 1,77 ευρώ, της Creta Farm (ενισχύεται μάλιστα κατά 4% στα 8 ευρώ, με προσαρμοσμένη τιμή), της Info-Quest στα 3,98 ευρώ και ακόμη λίγων περιπτώσεων.

Δεδομένης της εικόνας της αγοράς, καθώς στην αρχή της συνεδρίασης μόνο μία μετοχή διαμορφωνόταν ανοδικά και ύστερα από 45 λεπτά μόλις πέντε, χρήζει αναφοράς η συμπεριφορά του Δρομέα στα 2,04 ευρώ, της Byte (εξαιρετικά ανθεκτική στα 3,92 ευρώ), της ΕΥΑΘ (με μόλις 100 κομμάτια), της Λάμψα στα 17 ευρώ, της προνομιούχου του Μπουτάρη, της Παντεχνικής, της Σέλμαν, της Frigoglass (”βράχος” στα 22,44 ευρώ με μόλις 45 τεμάχια), της Φουρλής (ομοίως στα 23,12 ευρώ) και των Forthnet, Global Finance και FG Europe.

Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί περισσότερο από 2% (4.817 μονάδες) χρήζει αναφοράς η μέχρι τώρα ανθεκτικότητα – αξιοπρεπέστατη αντίδραση μετοχών όπως ΕΛΠΕ (10,76 ευρώ), ΟΛΘ (21,68 ευρώ), Vivartia (24,68 ευρώ), Κορρές (11,9 ευρώ), Ηρακλής, Ιατρικό, Elmec, Ελινόιλ, Ελλάδος, MIG, Motor Oil, Euromedica, Centric και Revoil με ποσοστό υποχώρησης μικρότερο της ποσοστιαίας μονάδας.

Στις 11:20, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,9%, όσο περίπου και ο Γενικός στο Χ.Α., που κυμαίνεται στις 4.820. Όλα αυτά με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και μάλιστα σε έντονη πτωτική τάση, με την αξία του τζίρου να ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v