Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασθενής ο FT20 - τραυματισμένη η ψυχολογία

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα με τη Σοφοκλέους να... υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες κυρίως λόγω της αδύναμης εικόνας που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι περισσότερες μετοχές του FTSE. Στο ένα προς τέσσερα η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη και για το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, καθώς συνεχίζονται οι εισαγόμενες ανησυχίες που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση οι αγοραστές τραβηγμένοι σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα περιμένουν τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Αν και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποια ελάχιστα θετικά μηνύματα, τόσο από τεχνικής απόψεως όσο και από τη γενικότερη εικόνα μετά τις 15:35, η ψυχολογία των εμπλεκομένων παραμένει τραυματισμένη και οι εισαγόμενες εντολές – διαθέσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το κλίμα.

Είναι ενδεικτικό ότι για μία ακόμα συνεδρίαση η εικόνα των τίτλων του FTSE παρέμεινε εντυπωσιακά αδύναμη, καθώς μόνο η Intralot έκλεισε με σημαντικά κέρδη (+2,95%), απλώς θετικό πρόσημο για την Alpha Bank που συνεχίζει να παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και αμετάβλητη η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για μία ακόμα συνεδρίαση ο τίτλος του Τιτάνα (-3,54%), απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Cosmote, Motor Oil, Coca Cola, Εθνική (υπέστη ξαφνικό κύμα πωλήσεων λίγο μετά τις 16:20), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Πειραιώς και αρνητικό πρόσημο για όλες τις υπόλοιπες μετοχές του ”20άρη”.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκομένους, εξαιτίας αδυναμίας να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, ουσιαστικά να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης.

Ο Γενικός Δείκτης άφησε κάποιες ελάχιστες ελπίδες αντίδρασης στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, όμως από εκεί και πέρα με σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση υποχώρησε μέχρι τις 4.829,44 μονάδες, για να αντιδράσει σχετικά και να κλείσει τελικά στις 4.846,64 μονάδες, με απώλειες 1,11%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 482 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 57,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, που σήμερα έδωσε κάποιες πρώτες αποκλίσεις και για τον οποίο κράτησε η στήριξη των 2.570 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί πιθανή αντίδραση με πρώτο στόχο τις 2.620-2.640 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν επαναφέρει έστω και τη συγκρατημένη αισιοδοξία αν ο εν λόγω δείκτης δεν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.670 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν υπερισχύσουν και πάλι οι πωλητές και διασπαστεί καθοδικά η στήριξη των 2.570 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.565, 2.550 και 2.535 μονάδες.

Κακή αλλά σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 208 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 17,28%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, που αυξήθηκαν κάπως προς το τέλος, ξεχώρισαν οι Ιονική Ξενοδοχειακή, Centric, Κρέτα Φαρμ, Eurobank Properties, Φουρλής, Μπενρουμπή και NEXANS.

Συμπερασματικά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, ενώ θεωρείται περίπου βέβαιο ότι μέχρι το επόμενο επιχειρηματικό deal μεσαίου βεληνεκούς οι αρνητικές ειδήσεις θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ταμπλό από τις θετικές όσο η ψυχολογία παραμένει τραυματισμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v